EU poprvé napřímo zafinancuje startupy jako investor, připraveny má 3 miliardy euro

EU poprvé napřímo zafinancuje startupy jako investor, připraveny má 3 miliardy euro

17. dub 2021 David Budai 4 min

Evropská unie tvoří obrovský investiční fond a chce napřímo získávat podíly v zajímavých a perspektivních startupech po celé Evropě, tedy i v Česku. Peníze už získalo 42 projektů, šlo například o solární drony nebo přístroje pro lidi po infarktu. Firmy mají šanci získat až 15 milionů euro ve dvou letošních investičních kolech.

Investice a granty nejsou v rámci institucí EU žádnou novinkou, ostatně jen grantový program Horizon 2020, který se zaměřuje na podporu výzkumu a inovací, v posledních sedmi letech rozdělil bezmála 80 miliard euro (v přepočtu více než 2 biliony korun). Evropská unie investuje i do startupů, ale doposud to bylo jen prostřednictvím venture kapitálových firem.

Přímé investice, po kterých bude EU vlastnit přímo podíly firem prostřednictvím svého vlastního investičního fondu, doposud neexistovaly, a proto lze novinku považovat tak trochu za historický milník. Vznikl speciální fond zaměřený na startupy (European Innovation Council Fund, zkráceně EIC Fund), který má pro začátek připraveny na investice 3 miliardy euro (77,7 miliard korun).

Brusel si od tohoto kroku slibuje především tři věci: úplně obejde velké investory a jejich poplatky a také se bude moci efektivněji zaměřit na menší firmy v úplných začátcích. A samozřejmě chce zároveň motivovat další investory, pro které by „záštita“ silnou EU mohla být docela zajímavá.

„Chceme podporovat zásadní inovace nejen v Evropě. Jsme otevřeni pomoci zakladatelům a zároveň chceme přispět ke snížení inovačních rozdílů mezi jednotlivými zeměmi EU. Fond má vyplnit mezery v současném financování startupů, a tím podpořit jejich rychlý růst,“ řekl pro StartupJobs Newsroom Stéphan Ouaki z oddělení EIC Task Force v Evropské komisi.

Až 15 milionů euro na projekt

Upřesnil, že Evropská komise prostřednictvím fondu plánuje investice v rozsahu od 500.000 do 15 milionů euro, které budou zaměřeny hlavně na menší evropské technologické firmy. „Fond se zaměřuje na podíly menšinových vlastníků, přibližně 10 procenty, ne více než 25 pct, a případně až na blokační menšinu v případech, které identifikujeme jako strategicky zajímavé pro EU,“ uvedl Stéphan Ouaki.
A na co se bude Evropská komise zaměřovat? Podle dostupných informací půjde o projekty s těmito parametry:

  • Malé a střední podniky se slibnými týmy (diverzita, schopnosti, motivace).
  • Projekty s inovačním potenciálem, zejména v oblasti tzv. breakthrough disruptive technologies a sociálních inovací řešících priority EU
  • Projekty, které jsou v pokročilé fázi výzkumu, a tedy ve fázi začínající komercionalizace

Důraz bude kladen na perspektivu a návratnost projektů, ambicí fondu totiž je, aby vydělával a mohl podporovat další startupy. Europoslanec Mikuláš Peksa toto nové snažení nepřímo připodobnil k fungování Evropské investiční banky, která poskytuje půjčky projektům s přidanou hodnotou pro celou Unii, a momentálně je v zisku.

„Typicky bychom měli chtít méně startupů zabývajících se digitální reklamou a více inovací ve zdravotnictví nebo ve skladování energie. A tomu právě může nový fond napomoci tím, že bude podporovat primárně společensky prospěšné projekty,“ řekl Peksa pro Newsroom a nepřímo naznačil, že současná alokace (3 miliardy euro) se navýší, pokud se fungování fondu osvědčí.

Seznamovací školení (EIC Applicant’s Day 2021) pro budoucí žadatele o investici. (Zdroj: Youtube EU Science & Innovation)

Uspělo už 42 startupů, Češi zatím ne

V rámci pilotního kola, které bylo spuštěno letos v lednu, získalo investici už 42 startupů. Celkem šlo o 178 milionů euro. Úspěšná byl například francouzská firma CorWave, která vyvinula speciální komorové asistenční zařízení pro pacienty s infarktem, to by mělo snížit počet nutných budoucích hospitalizací. Celkem dostala 15 milionů euro.

Stejnou investici získala také NIL Technology (Dánsko), která vyvíjí optické komponenty pro 3D snímání a zobrazování, a 3 miliony euro získala firma Karos (Francie) řešící dopravu na předměstích pomocí umělé inteligence. Úspěšná byla i biotechnologická firma MultiplexDX ze Slovenska. A vedle tradičně úspěšného Německa, Španělska nebo Francie má své prosperující startupy také Bulharsko nebo Estonsko. Bohužel český startup zatím neuspěl.

Podstatné je, že pokud přihlášený projekt neuspěje v investicích, ale EIC porota ho pozitivně vyhodnotí, bude mu uděleno ocenění (nebo chcete-li label) Seal of Excellence, které by mu mělo pomoci při oslovování dalších investorů. Tento formát funguje již delší dobu a získalo ho už i několik českých firem.

Praktické informace, jak usilovat o investici

  1. Všechny přihlášky procházejí přísnou selekcí a výběrový proces má dva stupně – vzdálené posouzení a face-to-face rozhovor s nezávislým hodnotitelem.
  2. Je dobré před podáním přihlášky kontaktovat takzvaný národní kontaktní bod, kterým je pro Česko Technologické centrum AV ČR.
  3. Podrobně si prostudujte dokument EIC Work Programme 2021, zejména části týkající se EIC Accelerator, která je určena pro přímé financování startupů přes EIC Fund.
  4. Velmi užitečný je také tento praktický a graficky dobře zpracovaný návod (EIC Accelerator Guide for Applicants), který vás provede krok za krokem přihláškou. Vysvětluje i to, jak probíhá posuzování a co vás čeká.
  5. Doporučujeme zhlédnout také speciální seznamovací školení, které se uskutečnilo letos v březnu a bylo cíleno právě na potenciální žadatele. Evropská komise ho zveřejnila volně na YouTube (vložili jsme ho i do tohoto článku).
  6. První kolo přihlášek se uzavírá 9. června 2021 a druhé pak 6. října 2021.
  7. Pokud splníte základní kritéria, dostanete první feedback do 4 týdnů a postoupíte do další fáze obhajování projektu.
  8. Web Evropské komise k EIC Fund je k dispozici zde. A to nejdůležitější: Přihlášku podáte zde.

Foto hlavní: EC Audiovisual service

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Kancelář, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články