Univerzální vesmírná uklízečka. Credo Ventures podpořilo startup zaměřený na služby a logistiku na oběžné dráze
Flotila opakovaně použitelných servisních jednotek Kurs Orbital umístěných na různých oběžných drahách umožňuje prodlužování života družice a mise odstraňování vesmírného odpadu. (Vizualizace: Kurs Orbital)

Univerzální vesmírná uklízečka. Credo Ventures podpořilo startup zaměřený na služby a logistiku na oběžné dráze

18. bře 2024 Ondřej Černý 4 min

Kurs Orbital, startup založený v Itálii bývalým šéfem ukrajinské vesmírné agentury, získal v počátečním kole financování 3,7 milionu eur. Prostředky, které poskytly polský venture kapitálový fond OTB Ventures, české Credo Ventures, fond Galaxia, založený italským národním centrem pro přenos technologií pro letextví CDP Venture Capital společně s Obloo Ventures), americký VC fond In- Q-Tel a polský VC fond Inovo, mají pomoci s urychlením komercializace technologie vyvinuté pro servis satelitů.

Kurs Orbital založil v roce 2022 Volodymyr Usov, bývalý předseda státní kosmické agentury Ukrajiny. Zaměřil se v něm na poskytování servisu na oběžné dráze, ať se jedná o odstraňování vesmírného odpadu, servis a přemisťování satelitů nebo nákladově efektivní technologie setkání a dokování. Řešení Kurs Orbital, který aktuálně disponuje jedenácti členným týmem, je postaveno na technologii vyvinuté ještě v dobách Sovětského svazu. Měla kosmickým lodím umožnit připojit se k vesmírné stanici, přičemž jejich modul má být schopen připojit se i k cílům, jež nejsou vybaveny žádným hardwarem, který by s podobným spojením počítal.

Poněkud překvapivě nejsou ani v současnosti k dispozici žádné standardní a běžné technologie, jež by byly unifikovány pro setkávání a dokování různých vesmírných plavidel. „Každá společnost, která chce nabízet satelitní servis nebo logistické služby, musí tuto technologii vyvinout sama. Což by si vyžádalo mnoho let, řadu vesmírných misí, řadu zkušených odborníků a v neposlední řadě také značný objem peněz. Náš modul naproti tomu umožňuje takovým společnostem vstoupit na trh mnohem rychleji a s výrazně menšími náklady,“ konstatoval co-founder a CEO Kurs Orbital Volodymyr Usov.

Řešení vyvíjené startupem Kurs Orbital by mělo být k dispozici do konce roku 2025. (Vizualizace: Kurs Orbital)

Modul vyvíjený startupem Kurs Orbital podle Usova nevyžaduje předinstalaci žádného hardwaru na vesmírné lodi zákazníka, protože dokáže zpracovat jakýkoliv druh nespolupracujících cílů, jako jsou satelity s vyčerpaným palivem, vadné satelity nebo vesmírný odpad. „Naším cílem je poskytnout trhu systém, který je skutečně výkonný a flexibilní a umožňuje obsluhující kosmické lodi, aby byla plně autonomní, a to jak při vesmírných operacích, tak při pozemním řízení,“ doplnil Usov.

Ambicí startupu, který sídlí v italském Turíně, kde je součástí I3P, inkubátoru inovativních společností Politecnico di Torino, v rámci inkubačního programu ESA BIC Turín, není poskytovat tyto služby samostatně. Cílem je stát se dodavatelem technologie prostřednictvím svého modulu ARCap, jenž by bylo možné integrovat do jakékoliv sběrnice kosmické lodi. Podle plánů vedení startupu Kurs Orbital by měl být první modul připravený do konce roku 2025.

Aktuálně je ARCap jediným standardizovaným modulem, který lze integrovat do jakéhokoli druhu satelitu, orbitálního přepravního prostředku, vesmírné lodi s posádkou nebo nosníku kosmické lodi, který zákazník používá k umožnění přepravy, prodloužení životnosti, servisu na oběžné dráze, nebo odstranění vesmírného odpadu. Investorské prostředky mají startupu Kurs Orbital pomoci k dokončení prvního letového modelu, což by mělo umožnit rychlejší integrované testování. Peníze mají také posloužit k zaplacení dalších potřebných odborníků.

Modul vyvíjený startupem Kurs Orbital dokáže zpracovat jakýkoliv druh nespolupracujících cílů, jako jsou satelity s vyčerpaným palivem, vadné satelity nebo vesmírný odpad. (Vizualizace: Kurs Orbital)

PŘEČTĚTE SI: Čeští vědci chtějí do vesmíru. Mise SLAVIA tam má hledat suroviny

Investiční kolo vedl vedl ve Varšavě sídlící fond rizikového kapitálu OTB Ventures, který spravuje více než 300 milionů dolarů určených na investice do startupů v oblasti vesmírných technologií, umělé inteligence a automatizace, fintechu a kybernetické bezpečnosti. Dalšími investory v tomto kole bylo české Credo Ventures, Galaxia, italské národní centrum pro přenos technologií pro letectví a venture kapitálové fondy In-Q-Tel a Inovo.vc, které se zaměřují na investice do startupů z regionu střední a východní Evropy.

Tým Kurs Orbital, který staví na dlouhém a bohatém dědictví navrhování a vytváření dokovacích a dokovacích systémů, nás okamžitě napadl jako správná kombinace hlubokých a jedinečných odborných znalostí a nového pohledu na technologie a trh. Je to skvělý příklad naší investiční strategie na širším trhu in-space služeb. Načasování je v souladu s měnícím se paradigmatem vesmírného prostředí, takže společnost má jedinečnou pozici pro komercializaci a poskytování této základní platformy pro budoucí vesmírné operace,“ konstatoval Wojtek Walniczek, partner OTB Ventures.

Se stále živější provozem ve vesmírném prostoru a rostoucími vesmírnými ambicemi řady států se řádné ukončení životnosti vesmírných objektů ukazuje jako stále potřebnější. Před ukončením fungování geostacionárních satelitů z provozu musí jejich provozovatelé zajistit uvedení svých objektů do bezpečného prostoru na oběžné dráze. A to řadu měsíců před tím, než těmto satelitům dojde palivo. Další výhodou de-orbitingu by také bylo možné snížení rizik a nákladů. Když nedávno geostacionární družice ViaSat-3 zaznamenala problém během umístění antény, ztratila značnou část své plánované kapacity. Společnost ViaSat proto poté pojišťovnu požádala o pojistné plnění ve výši 421 milionů dolarů.

Po stránce logistiky jsme v současnosti omezeni na jedinou destinaci, Mezinárodní vesmírnou stanici. Za deset let bychom měli mít několik komerčních destinací spravovaných soukromými společnostmi na různých orbitech. Věříme, že jedním z dalších velkých kroků ve vesmíru bude multimodalita, jak ji známe na Zemi. A co může být lepšího než standardizovaná technologie, která zvládne všechny tyto scénáře,“ láká na budoucí využití řešení svého startupu Usov.

PŘEČTĚTE SI: Sbohem ve vesmíru nemusí být navždy. Britský startup vymyslel jedinečný způsob, jak dopravit satelity zpět na Zem

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články