Družice, na které spolupracovali čeští vědci a firmy, je na oběžné dráze

Družice, na které spolupracovali čeští vědci a firmy, je na oběžné dráze

3. led 2023 Ondřej Černý 2 min

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX BDSAT-2 vynesla dnes v 15:56 do vesmíru český nanosatelit. Jde o dvanáctou českou družici na oběžné dráze.

Satelit má velikost 10 x 10 x 10 centimetrů a na sobě nese technologie, které se dočkají ověření přímo ve vesmíru. Jde o speciální senzory tlaku nebo alternativní solární napájecí systém tzv. banku superkapacitorů. Na BDSAT spolupracovali specialisté ze společností BD Sensors, Spacemanic a vědci z VUT a CEITEC.

Projektový manažer BD Sensors Tomáš Valer konstatoval, že „práce na BDSAT začala v roce 2019, ale s brněnskou technikou spolupracujeme již řadu let. S VUT jsme spolupracovali na návrhu snímače tlaku pro vesmírné aplikace, takže bylo jasné, že ho budeme chtít vyzkoušet i v reálných podmínkách ve vesmíru.“

Start rakety Falcon 9 z floridského mysu Canaveral.

Pokud se technologie osvědčí, mohla by v budoucnu vystřídat či doplnit klasické družicové napájecí baterie. „Jak satelit obíhá, je po část letu přivrácen ke Slunci a nabíjí se pomocí solárních panelů. Během letu ve stínu se energie z tohoto zdroje bude spotřebovávat,“ vysvětlil fungování banky superkapacitorů Radimír Vrba, ředitel vědeckého centra CEITEC VUT, které se na projektu BDSAT podílí.

Pozemní stanice, která bude z družice přijímat signál a bude ji na dálku řídit, se nachází v Laboratoři experimentálních družic na Ústavu radioelektroniky FEKT VUT. Právě z této laboratoře bude navázáno první spojení s cubesatem. „Do půl hodiny od startu bude nanosatelit na oběžné dráze, ale může trvat i několik hodin, než začne vysílat signál a podaří se s ním navázat spojení. Dalších pár týdnů také trvá, než ověříme, že všechny systémy fungují správně a dodávají data,“ uvedl specialista na radiovou komunikaci Miroslav Kasal.

Raketa Falcon 9 ponese do vesmíru desítky cubesatů, spojení s brněnským VUT ale bude mít pouze BDSAT.

Start rakety bylo možné sledovat na YouTube:

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články