DiApp usnadní život cukrovkářům. Speciální senzor zvítězil ve zdravotnickém hackathonu
Vítězný tým z hackhatonu v IKEM. Foto: IKEM 

DiApp usnadní život cukrovkářům. Speciální senzor zvítězil ve zdravotnickém hackathonu

28. lis 2022 Ivan Horák 1 min

Téměř 200 etických hackerů z Česka i z dalších evropských států během víkendu soutěžilo v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Vítězným řešením pro zlepšení péče o pacienty se stal senzor DiApp, který má usnadnit život cukrovkářům. Nově by díky němu nemuseli podstupovat opakované vpichy do prstu kvůli měření hladiny cukru.

Jejich senzor se stal nejlepším nápadem pátého ročníku European Health Hackathon (EHH) 2022. Akce proběhla během uplynulého víkendu v pražském IKEM. Vítězné technologické řešení DiApp by do budoucna mohlo usnadnit průběžné sledování hladin cukru u hospitalizovaných pacientů. Vytvořil ho český hackerský tým nazvaný SZN ve složení Dušan Klíma, Martin Fejt a Petr Kramara.

Pro nemocné to bude znamenat, že místo čtyř až šesti píchnutí do prstu za den by během příjmu dostali podkožní senzor na měření hladiny cukru. Usnadní to práci i zdravotnickému personálu. Řešení přinese zkvalitnění, zefektivnění a větší bezpečnost pacientů,” řekl vedoucí ambulance Kliniky diabetologie IKEM Robert Bém.

Na druhém místě se umístilo řešení pro včasnou identifikaci chronického onemocnění ledvin na základě analýzy dat. Jde o práci československého týmu s přezdívkou Ettioled, který vymyslel řešení zvané CKD-xgBoost. „Význam této aplikace nespočívá pouze v detekci bezpříznakových pacientů, kteří dosud neví o svém onemocnění ledvin, ale také v šanci nasadit inovativní léky, které zpomalí postup chronických onemocnění ledvin a oddálí případnou dialýzu, popřípadě transplantaci,” uvedl Ondřej Viklický, přednosta Transplantačního centra IKEM.

Třetí místo putuje za českým týmem Bild Mlue, který navrhl prototyp řešení Beat Savior, které má propojit zdravotníky i poučenou veřejnost do záchrany lidských životů při resuscitaci.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články