Čtyřdenní pracovní týden zlepšil produktivitu i zisky. Odpočatá hlava má nadhled a nezaseká se hloupostmi, říká CEO ANT studia

Čtyřdenní pracovní týden zlepšil produktivitu i zisky. Odpočatá hlava má nadhled a nezaseká se hloupostmi, říká CEO ANT studia

15. bře 2022 David Pávek 6 min

Z nedávného průzkumu portálu StartupJobs vychází, že flexibilita je jedním ze tří nejžádanějších pracovních benefitů. Zaměstnanci ocení, když si čas v práci mohou přizpůsobit, a nefungují v tvrdě nastaveném režimu 9-17. ANT studio, česká firma specializující se na online marketing, šla ještě o krůček dál a rovnou stáhla pracovní týden na čtyři dny. „Nedokázali jsme si na začátku představit, že by se to zrealizovalo, natož že by to mohlo fungovat a být krokem kupředu. S odstupem času můžu říct, že když se zaměstnanců ptám na to, co na naší firmě oceňují, v 80 procentech čtyřdenní pracovní týden zmíní,“ říká pro StartupJobs Newsroom Petr Zápotocký, od nového roku CEO ANT studia. V rozhovoru se ohlíží za tím, jak s kolegy nový pracovní režim zaváděli, a zmiňuje, že se zrušení jednoho pracovního dne na výdělcích firmy promítlo víc než pozitivně.

Jak vás ve firmě napadlo přejít na čtyřdenní pracovní týden?

Nejvíc to vykopnul majitel a v tu dobu CEO Petr Vataha. Byl unavený z práce a řešil spoustu věcí. Máme tu interního kouče Martina Fukse, bývalého produktového ředitele Seznamu, který s ním došel k závěru, že aby hlava vypnula a nebyla v zápřahu sedm dní v týdnu, mohlo by být dobrým krokem si pracovní týden zkrátit. Hlavní myšlenka byla v tom, že odpočatá hlava bude věci řešit s nadhledem a bude se věnovat spíš důležitým věcem a nezaseká se hloupostmi.

Jak probíhal proces schvalování, přecházení k tomu?

Nebrali jsme to vyloženě jen jako zkoušku, ale někde vzadu jsme ještě měli myšlenku, že se k pátému dni můžeme vrátit, kdybychom náhodou zjistili, že jsme se ‚přepočítali.‘ Dneska už víme, že to nehrozí. Než jsme ke zkrácení pracovního týdne přešli, řešili jsme dvě věci. Zaprvé, když to úplně zjednoduším, jestli budeme v černých číslech a nebudeme mít třeba o pětinu menší obrat. Druhá věc byla vyjasnit si vše s lidmi. Když dáte lidem víc volnosti, jde to ruku v ruce s odpovědností. Potřebovali jsme si ověřit, že jim můžeme důvěřovat, že nebudou systém zneužívat tak, že by si ve čtyři odpoledne ve čtvrtek všechno vypnuli a už je nic nezajímalo. V našem byznysu je potřeba se domluvit a fungovat mimo nějaké stanovy. Řešili jsme vše s celým týmem, měli jsme i interní dotazník. Jedna ze změn taky byla v tom, že v pětidenním pracovním týdnu jsme počítali s určitou časovou dotací na zaměstnancův rozvoj a sebevzdělávání, v přechodu na čtyřdenní jsme to velmi omezili s tím, že to necháme na vlastní odpovědnost lidí.

Co na to říkali zaměstnanci?

Pro mě i pro ostatní to bylo, jako byste řekli, že budou lítat zlatá prasata do pusy. (směje se) Nedokázali jsme si představit, že by se to zrealizovalo, natož že by to mohlo fungovat a být krokem kupředu. S odstupem času můžu říct, že když se zaměstnanců ptám na to, co na naší firmě oceňují, v 80 procentech čtyřdenní pracovní týden zmíní.

Když zajdeme do detailů – znamená váš čtyřdenní pracovní týden, že se víkend prodlouží o pátek, nebo si zaměstnanec při flexibilitě vaší práce může říct „Tenhle týden potřebuju nepřijít ve středu“?

Když jsme to vymýšleli, jedním ze scénářů bylo, že by ten volný den nebyl celofiremně jednotný, každý by ho mohl mít jinak. Ale došlo nám, že by se tím mohla rozhodit kooperace týmů mezi sebou. Když bude mít jeden volno ve středu a bude potřebovat něco vyřešit s kolegou, co má volný čtvrtek, najednou se pracovní režim omezuje na tři dny. A to se nebavím o čtyř, pěti členných týmech… Proto jsme se domluvili, že volný bude primárně pátek. Ale jsme flexibilní – v některých oborech jsou sezonní výkyvy, takže jsou týmy, co před Vánoci jedou na pět dní, a v létě, kdy jsou i klienti často mimo, to stáhnou až na tři. Nebo samozřejmě když máte třeba ve středu velké obíhání po úřadech, je v tu chvíli jednodušší přesunout si volno z pátka na středu.

A hodinově je to pořád zhruba 40 týdně?

Není to čtyři krát deset hodin místo pětkrát osm, jak si mnozí myslí. Nejedeme nějak tvrdě na hodiny, na píchačky, ale jsou to opravdu čtyři dny po zhruba osmi hodinách. Ten pátý den si nijak ‚nevynahrazujeme‘.

Jaké jste zaznamenali změny? Ať co se týče produktivity, nálady v týmu, tak čísel…

Ve čtyřdenním režimu jedeme od 1. ledna 2021. Za tu dobu jsme zůstali v černých číslech, dokonce se nám obrat navýšil (z 46,5 na 62 milionů korun), zisky narostly o zhruba osm procent. To je poměrně velký skok.

Jaké jste poznali nástrahy čtyřdenního pracovního týdne? Nestává se prostě, že někdo ten „malý víkend“ místo pátku má ve čtvrtek?

Když to úplně otočím – předtím spíš docházelo k tomu, že lidé ještě v sobotu dopoledne něco doháněli. Když se přešlo na čtyři dny, pátek pro ně byl takovou zálohou a sobota neděle skutečným volnem, když to přeženu. Škrtnout pátek bylo nejjednodušší i kvůli klientům, protože i oni už jsou v pátek odpoledne jednou nohou na chatě a nechtějí nic moc řešit.

Doporučil byste takovou změnu i dalším firmám? Víte o nějaké, která už to aplikovala?

Vím spíš o pár firmách, které mají úplně volný režim – záleží jim jen na odvedené práci a je jedno, jestli ji zaměstnanec stihne za čtyři, pět dní, nebo něco dodělává v neděli odpoledne. Čtyřdenní pracovní týden se asi nedá využít u firem, kde musíte fyzicky sedět u své práce, když to přeženu, tak v továrně prostě den neškrtnete. Když to zjednoduším, jde to u firem, kde rozhoduje hlava – lidé s dnem volna navíc mají odpočatou hlavu, jsou v klidu a jsou schopní přinést lepší myšlenku, než kdyby byli zasekaní. Zároveň je to o zodpovědnosti – u nás nejde, že si ve čtvrtek odpoledne vypnete telefon a ať si klienti volají, jak chtějí. Spíš jsme nastavení tak, že když se klient ozve v neděli večer, tak mu to zvedneme, protože asi nevolá jen tak. To jsou podle mě věci, které by mohly určit, kde se čtyřdenní pracovní týden dá či nedá aplikovat.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Kancelář, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články