Chytré boxy Blocks pomáhají v budovách i obchodech. Čekání na kurýra bylo naší noční můrou, říká jejich spoluzakladatel

Chytré boxy Blocks pomáhají v budovách i obchodech. Čekání na kurýra bylo naší noční můrou, říká jejich spoluzakladatel

21. úno 2022 David Pávek 6 min

Už žádné recepce obestavěné balíky, ani fronty na výdejnách. Automatizaci v developerských projektech, kancelářích i kamenných obchodech pomáhá technologický startup Blocks, který vyvíjí unikátní technologii pro výdejní boxy. „Blocks za vás převezme balík z jakéhokoliv e-shopu, ale třeba i klíče od kolegy. Je to parťák pro lidi a firmy, kterým šetří čas a zároveň vkusně doplňuje prostředí, ve kterém se nachází. Potrpíme si na prémiovém designu, ale klíčový je pro náš software, která umí pohánět i boxy třetích stran,“ říká v rozhovoru pro StartupJobs Newsroom spoluzakladatel a CEO Blocks Bartoloměj Holubář. S projektem začal spolu s vývojářem Alexem Studničkou v rámci svého studia na Českém vysokém učení technickém (ČVUT). Z prvního prototypu se velmi brzy stalo podnikání pro klienty z řad zavedených jmen.

Jak vznikl nápad na Blocks?
Vše začalo u hromadění balíčků u recepcí. Znáte to – krásná budova, na které se nešetřilo, a v ní recepce, která má udělat nejlepší první dojem, ale je zavalená balíky. Recepční se stává skladníkem, který obvolává lidi, aby si svou věc přišli vyzvednout z nevzhledné hromady. Od téhle problematiky jsme se odpíchli, ale nechtěli jsme stavět jen další výdejní box. Chtěli jsme lidem nabídnout parťáka, díky kterému nebudou časově svázaní, a bude za ně řešit širší spektrum problémů, se kterými se denně potýkají: čekání na kurýra, předání věcí kolegovi nebo třeba úschova tašky cestou na meeting.

Jak Blocks fungují? Přes mobilní aplikaci?
Aplikaci máme, ale je to jen jedna z možností, pokud je člověk používá denně. Vše funguje jednoduše i přes SMS, e-mail nebo třeba Slack. Příjemce v momentu uložení informuje notifikace a vyzvedává bezkontaktně, jakmile jde kolem. Buď na jeden klik přímo z appky, nebo přes unikátní PIN. Zároveň se každý pohyb propisuje do online admin zóny, odkud lze vše jednoduše v případě potřeby spravovat.

Celý projekt vznikal ještě během studia na vysoké škole, že?
Ano, problematika příjmu balíků a její koncepční zpracování bylo tématem mé bakalářské práce na Fakultě architektury ČVUT. V té době jsme se seznámili se skvělým programátorem a spoluzakladatelem Alexem Studničkou. S prvními vizualizacemi produktu a mockupy (modely pozn.red.) aplikace jsme začali obíhat možné klienty a bavili se o jejich potřebách. Z designového hlediska jsme měli vyhráno, ale k reálnému produktu pro první koncové zákazníky a uživatele nás tou dobou čekala ještě dlouhá cesta. 

Spoluzakladatel Blocks Bartoloměj Holubář. Kredit: Czech Design

 

Jak jste vytvářeli design boxů? Vypadají celkem minimalisticky.
Tím jsem se zabýval primárně v rámci té bakalářky. Celkový vizuál měl jasně ctít zmíněnou analogii - být parťákem pro uživatele, klienty, ale i prostředí ve kterém se nachází, žádný výdejní billboard. Boxy musely reflektovat nejrůznější velikosti zásilek, které budovami proudí, musely být uzpůsobeny do modulů v jednotné vizuální linii. Zároveň do všeho přísně vstupoval prvek ergonomie – boxy musely být snadno přístupné a reflektovat dosahové výšky včetně dotykového panelu a přístupnosti například i pro vozíčkáře. Zároveň jsme chtěli, aby boxy byly modulární a daly se řetězit – pokud zákazník zjistí, že potřebuje přidat další, nový modul může přidat bez dalších úprav. 

Kdy se z bakalářky stalo podnikání?
Vlastně hned na začátku, nechtěli jsme jen projekt do šuplíku, což u bakalářek bohužel bývá běžné. Zmiňoval jsem, že jsme obcházeli klienty a ptali se na jejich potřeby už s prvními vizualizacemi. Prvního klienta jsme podepsali nedlouho poté, co jsme měli úvodní fyzický prototyp. Byl to pro Deloitte v nové kancelářské budově Churchill nedaleko pražského hlavního nádraží. Krásně se to sešlo s načasováním. Klient chtěl maximum problematických logistických záležitostí automatizovat. Převážně organicky poté přibývali další klienti, se kterými roste i náš tým k aktuálním deseti lidem.

S jakými dalšími zákazníky teď spolupracujete?
Máme tři hlavní skupiny zákazníků. Za prvé to jsou firmy jako Deloitte, O2 nebo EY, které potřebují automatizovat interní logistiku. Za druhé jsou to developeři kanceláří a rezidencí, kde Blocks pomáhají všem nájemcům v lobby u recepce. Z takových klientů můžu jmenovat Skansku, CPI či Pentu, díky které jsme se rozrostli i na Slovensko.

Třetí skupinou je retail?
Přesně tak. Tam je jedním z našich klíčových zákazníků Pilulka, které dodáváme technologii pro PilulkaBoxy. Klíčová pro ně byla Blocks technologie, kterou snadno implementují do všech větví svého systému a pomocí boxů se tak rychle přiblíží svým zákazníkům. Své boxy tak umisťují například do obchodních center nebo urychlují výdej v prodejnách a šetří kapacitu personálu, který se může v klidu věnovat zákazníkovi a nemrhat svou drahocennou kapacitu na výdej objednávek ze skladu. Software stavíme tak, aby zákazník mohl své boxy sdílet i dalším hráčům a poskytnout tak otevřený logistický hub pro všechny.

Pilulka se ze zákazníka stala i investorem, že?
Je to tak, dokonce předtím, než vznikl její akcelerátor Pilulka Lab. Bylo to v návaznosti na úspěšnou generálku boxů. Sdílíme stejnou vizi a podobně jako my vidí fyzickou část boxů jako pouhou špičkou ledovce. My jsme rádi, že máme silného strategického partnera, díky kterému můžeme produkt neustále pilovat pro co nejlepší zákaznickou zkušenost a technologickou vyspělost celé technologie.

Co máte v plánu pro rok 2022?
Kromě investicí do vývoje je to primárně růst počtu klientů a boxů “powered by Blocks”. Blocks pohání už několik tisíc schránek u cca stovky lokalit v Čechách a na Slovensku a v přípravě jsou další evropské země, ve kterých nám aktuálně roste poptávka.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články