Chytrá skříň Oloo neprozradí, kdo je na světě nejkrásnější, ale jaké je venku počasí či co je potřeba dokoupit

Chytrá skříň Oloo neprozradí, kdo je na světě nejkrásnější, ale jaké je venku počasí či co je potřeba dokoupit

30. lis 2021 Zuzana Hübnerová 6 min

Zrcadlo, zrcadlo, řekni mi..., jaké je venku počasí. Parafráze věty z pohádky o Sněhurce by brzy mohla být v českých domácnostech běžnou součástí ranní přípravy. Chytrá skříň Oloo od designéra Martina Coufala totiž reaguje na hlas a kromě aktuální venkovní teploty a předpovědi počasí umí poradit, co si vzít s sebou ven nebo zobrazit nově došlé e-maily. Podle Coufala by chytrý nábytek mohl být novým velkým trendem. Pro své návrhy nyní hledá investora. 

Volat na svůj telefon či domácí reproduktor „Hey Alexa” či „Hey Siri” už dnes není nic neobvyklého. Mluvit ale na své zrcadlo, potažmo skříň ještě standard není. Změnit by to mohla už brzy chytrá skříň Oloo, která je podle jejího autora moderní verzí takzvaného němého sluhy. 

Nápad vznikl jako součást bakalářské práce na Mendelově univerzitě v Brně, kde Martin Coufal studuje design nábytku. „Hlavní myšlenkou bylo vytvořit kus, který neodráží klasickou představu o nábytku. Chtěl jsem navrhnout solitérní kus s netradičním vzhledem, který bude dominovat prostoru a vypovídat o vkusu majitele,” vysvětluje. 

Nezůstal však pouze u designérského kousku. Ke skříni z dubového masivu přibyly i nejrůznější chytré funkce. „Už od začátku studia jsem věděl, že bych chtěl nějak zapojit elektroniku. Od dětství jsem taková hračička, vyráběl jsem si různé věci a hrál si s elektronikou. Proto jsem chtěl vytvořit koncept, který by měl v sobě aktuální technologii a zároveň odrážel, co lidé chtějí a potřebují,” říká Coufal. 

Zrcadlo inspirované kriminálkami 

Původně měla skříň Oloo na své majitele mluvit. „Mysleli jsme si, že zabudujeme reproduktory a skříň bude s člověkem komunikovat. Pak jsme si ale uvědomili, že v současné době je všude okolo nás neustále hluk. Člověk tak nechce přijít odpoledne z práce domů, kde na něho bude křičet pro změnu skříň,” podotýká Coufal a dodává, že proto začali uvažovat o tomto kusu nábytku spíše jako o tichém a nápomocném společníkovi. 

Společně s Jiřím Hábou z Vysokého učení technického v Brně, který pomáhal právě s technickou částí a programováním, umístili veškeré technologie do dveří skříně. „Museli jsme je udělat trochu širší, než jsme zpočátku zamýšleli. Je to ale pouze z toho důvodu, že jsme byli limitovaní rozpočtem a nemohli jsme si dovolit dát tam technologie, které jsou méně prostorné,” vysvětluje Martin Coufal a dodává, že konkrétně do dveří zabudovali displej a mikropočítač připojený přes wifi na internet. 

Skříň má ve dveřích zabudovaný displej i mikropočítač připojený na internet

Informace o počasí, zprávy či e-maily se zobrazují na zrcadle, které pokrývá vnější stranu dveří. „Tam jsme se inspirovali v kriminálních seriálech. Je to totiž polopropustné zrcadlo. Funguje díky tomu, že je na jedné straně světlo a na druhé tma. Za zrcadlem je umístěn displej, který zobrazuje text v bílé barvě, vše okolo je ale černé,” popisuje princip Coufal. Právě proto, aby zrcadlo nebylo neustále špinavé, se autor rozhodl volit hlasové ovládání. „Využíváme volně dostupný kód od Googlu. A napadlo nás hlášku ,Hey Google’ pozměnit na ,Hey Mirror’, čímž narážíme i na pohádkové ,Zrcadlo, zrcadlo’,” říká Coufal. 

Konkrétně zrcadlo majiteli prozradí, jaké je venku počasí, a že je například kvůli předpokládanému dešti dobré vzít si s sebou deštník. „Funguje taky jako nástěnka a zobrazí vzkazy. Normálně si lidé nechávají po nábytku různě papírky se vzkazy, co je potřeba nakoupit, kdy kdo přijde a podobně. My jsme tuto možnost zakomponovali rovnou do skříně,” dodává Coufal. Do budoucna má ale řadu dalších nápadů, co by chytrá skříň mohla umět. Od toho, že majiteli prozradí, co v ní má uloženo a pomůže s výběrem oblečení, po měření teploty. „V souvislosti s koronavirem nás napadlo, že by mohla měřit teplotu a v případě zvýšené teploty rovnou poradit člověku, ať zůstane doma,” vysvětluje Coufal. 

Chytrý nábytek nyní hledá investora

Ačkoliv skříň Oloo vznikla pouze jako prototyp pro obhajobu, Martin Coufal s ní slaví nečekané úspěchy. Zájemci si ji mohli prohlédnout během zářijových Brno Design Days, výstavy k Ceně profesora Jindřicha Halabaly či na Ceně za národní design v Plzni. „Návrh jsem také přihlásil do několika soutěží. Nyní například čekám na výsledky jedné soutěže ve Frankfurtu,” říká Coufal.



Chytrá skříň bojuje v několika soutěžích. Coufal pro ni zároveň hledá investora

Kromě toho doufá, že by nápad mohl oslovit nějakého investora. „Ideální by bylo, kdyby to zaujalo firmu, která by do toho s námi šla. Zatím je to samozřejmě pouze koncept, který by byl navíc poměrně drahý. To znamená, že v další fázi by se to muselo zjednodušit, dovyvinout a vymyslet tak, aby to bylo cenově dostupnější a mohli si to dovolit i běžní lidé,” upozorňuje Coufal. Věří v budoucnost chytrého nábytku a už pracuje na dalších návrzích. „Když může být chytrá skříň, proč by nemohl být chytrý botník či postel. Myslím, že v této oblasti je velká spousta možností a z pasivního nábytku, kam například pouze ukládáme věci, se může stát pomocník,” uzavírá. 

Foto: Zdena Popovská

Zuzana Hübnerová

Vystudovala žurnalistiku a HR v Česku i ve Švédsku. Působila v Deníku či v České televizi. Nyní se věnuje nastavování interní komunikace ve firmách a píše o tom, co se děje ve startupech i ve vědě.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články