Český startup vydělává miliony dolarů na esportu. V novém roce míří Oddin.gg do USA a na burzu

Český startup vydělává miliony dolarů na esportu. V novém roce míří Oddin.gg do USA a na burzu

7. led 2022 David Pávek 6 min

Málokterý byznys se během koronavirových měsíců rozjel tak moc jako esport. Videoherní ligy a turnaje nabývaly na velikosti i v době, kdy vládní nařízení vystavila veškerému živému sportu a kultuře stopku. Mladá česká firma Oddin.gg patří ke světové elitě v datové analýze esportu a vydělává miliony dolarů díky spolupráci se sázkovými kancelářemi po celém světě. Pro StartupJobs Newsroom působení své firmy přiblížil ředitel a spoluzakladatel Vlastimil Venclík.

Firma Oddin.gg zabývající se esportovou datovou analýzou vznikla na konci roku 2018. Shromažďuje velké množství dat z videoherních titulů Counter Strike: Global Offensive, League of Legends či DotA 2 a pomocí automatizovaného algoritmu tvoří pravděpodobnosti a kurzy, které pak dodává sázkovým kancelářím.

„Produkt jsme vyvíjeli během roku 2019. Ke konci roku jsme našli prvního zákazníka, kterým byl Tipsport. Klienty oslovujeme, ale už chodí i za námi, vědí o nás. Je to tak půl napůl,“ říká pro StartupJobs Newsroom šéf Oddinu Vlastimil Venclík. „Kromě české sázkové kanceláře teď spolupracujeme i s mnoha dalšími z Polska, Španělska, Ruska, Austrálie, Ameriky a současně pracujeme i s globálními platformami. Brzy se rozrosteme i do Afriky. Už jen Antarktida nám chybí,“ směje se.

Mladý startup sleduje v každém esportovém zápase více než 200 datových bodů, od pozic hráčů a jejich vybavení až po to, kam se ve které situaci daný hráč dívá. „Máme ve firmě tři typy lidí – tradery, matematiky a developery. Matematici vytvářejí modely, tradeři sledují zápas, koukají, jak vše funguje a můžou komentovat modely a zasahovat do nich. Developeři to celé pospojují,“ vysvětluje Venclík.

Ředitel Oddin.gg Vlastimil Venclík (foto Oddin.gg)

Práce Oddinu stojí na automatizovaném algoritmu, ale bez lidského faktoru se neobejde. Pracujeme s velkými objemy prosázených peněz, v řádech desítek milionů eur měsíčně. Potřebujeme, aby tam člověk byl a kontroloval to, ať někde něco neuteče. Většina zápasu ale běží na automat, říká Venclík. „Vždycky to přirovnávám k letadlu. To letí na autopilota, ale v nějakých chvílích je dobré mít člověka v kokpitu, aby zasáhl při přistání, vzletu a při neočekávaných událostech.“

„Celý náš systém je v programovacím jazyku Go a rádi uvítáme lidi, které baví řešit komplikované problémy s machine learningem a nebojí se technických výzev. I pro matematiky řešíme zajímavou komplikovanou oblast, ke které se v bankách nedostanou. Je to sranda modelovat a výsledky vidíte okamžitě – buď vyděláváte, nebo vás někdo poráží,“ dodává Venclík s úsměvem. „Díky naše rychlému růstu hledáme stále nové lidi na pozice programátorů a datových analytiků. Esportová analytika je ještě v plenkách a naší ambicí je určovat trendy na následující dekádu. Všichni tu ve firmě žijeme esportem – dokonce se nám podařilo již potřetí vyhrát ligu firem v League of Legends a také jsme vyhráli letošní ročník v CS:GO.“


Covidový boom i brzda

Oddin.gg trefil dobu – když pandemie koronaviru v roce 2020 zarazila veškeré sportovní a kulturní dění, esport jel dál. Velké videoherní turnaje se dají pořádat na dálku v čistě online prostředí. „Esport byl během koronaviru king a je dál. Každý ho řeší a chce v nabídce, protože se hraje pořád a dá se hrát odkudkoli,“ prohlašuje Venclík. Za pravdu mu dávají i data, která Tipsport prezentoval na MČR v počítačových hrách. Češi podle nich v „koronavirovém roce“ 2020 vsadili na esport čtyřnásobek toho, co rok předtím – přes dvě miliardy korun.

I během největšího esportového boomu ale Oddin.gg narazil na překážky. Koronavirus dostal sázkové kanceláře do boje o bytí a nebytí. „Naši parťáci ze sázkovek najednou přestali řešit všechny integrace a nové dodavatele, protože se báli, co bude. Dost z nich bojovalo o přežití, protože byli málo v onlinu a záviseli na kamenných pobočkách, které musely být zavřené,“ vzpomíná Venclík s tím, že růst jeho firmy to zbrzdilo zhruba o půl roku. Situace se ustálila na konci roku. V roce 2021 už jeho firma navázala spolupráci s mnoha novými sázkovými kancelářemi.

Velké plány

Během roku 2020 Oddin.gg dostal také první velkou investici od fondu Presto Ventures, v dalším roce se přidali i kanadsko-američtí investoři Jeff Sagansky a Alex Igelman. Andělským investorem na samém začátku byl Petr Andrýsek, spoluzakladatel marketingové agentury Socialsharks a výživy pro hráče Madmonq a bývalý člen vedení českého esportového týmu Brute.

„Zahraniční investoři nám pomáhají i se vstupem na americký trh. Podařilo se nám dostat licenci pro dodavatele v New Jersey. Pracujeme na tom samém v kanadském Ontariu a dalších státech. Plánujeme v tomto roce i vstup na burzu, pokud budou vhodné podmínky a zajímavá valuace. Chtěli bychom být veřejně obchodovatelná společnost,“ prozrazuje ambiciózní plány Venclík. V roce 2022 odhaduje i řádový nárůst tržeb – z aktuálních jednotek milionů dolarů na desítky.

Vzrůstu zisků má pomoci i větší rozkročení Oddinu mimo analytiku a kurzy. „Chceme mít vlastní marketingové služby pro naše partnery ze sázkových kanceláří. Řešíme i spolupráci s turnaji, abychom jim dodávali detailní statistiky,“ dodává Venclík. O analytických službách pro konkrétní esportové týmy a organizace, kterým by pomáhaly připravovat se na turnaje, se ale v Oddinu zatím nebaví. „V tuhle chvíli tu není perspektivní oblast, není tu dost profesionálních týmů s odpovídajícím rozpočtem.“

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články