Český medicínský startup KARDI AI získal od investorů na další rozvoj 1,5 milionu eur
Tým zakladatelů Stephen Burke, Tomáš Skála, David Skála, Pavel Digaňa (zleva). (Foto: KARDI AI)

Český medicínský startup KARDI AI získal od investorů na další rozvoj 1,5 milionu eur

28. lis 2023 Ondřej Černý 4 min

Start-up KARDI AI s využitím umělé inteligence napomáhá při dlouhodobém monitoringu EKG včas rozpoznat případné arytmie. Nově získané prostředky mají firmě z Olomouce pomoci s naplněním cíle dynamicky navýšit počet uživatelů v mezinárodním měřítku.

Nabízet lékařské monitorování srdce z domova. Za nízkou cenu, při využití umělé inteligence napomáhající k dosažení výkonu na úrovni EKG. A to vše z levného nositelného zařízení, které je pacientovi k dispozici, kdykoli potřebuje. Právě taková je vize olomouckého startupu KARDI AI, jehož zárodky sahají do roku 2021. Právě tehdy totiž olomoucký kardiolog Tomáš Skála a podnikatel Stephen Burke hledali pohodlnější způsob dlouhodobého měření EKG, než je všeobecně rozšířené Holterovo EKG.

Rozhodli se proto přijít s vlastním profesionálním řešením, které bude přesné, kardiologickým pacientům i veřejnosti pro preventivní používání cenově dostupné, jednoduché na obsluhu a pohodlné na celodenní nošení. Spojili síly s technologem Pavlem Digaňou a produktovým designérem Davidem Skálou a začátkem roku 2022 založili společnost KARDI AI.

Široká mezinárodní podpora

Už o dva měsíce později získali v rámci pre-seed investičního kola úvodní investici 350 tisíc eur od bulharských BrightCap Ventures, českých Depo Ventures a drobných investorů z řad rodiny a přátel. V rámci aktuálního investičního kola získala společnost dalších 1,5 milionu eur od celkem sedmi subjektů. O část prostředků se postarali stávající investoři, zbývající peníze přinesli brněnští Purple Ventures, ostravští Soulmates Ventures, individuální investoři z neformálního uskupení Garage Angels a rumunský fond Cleverage VC, který se zaměřuje na investice do oblasti zdravotnictví.

HealthTech je jedním z našich klíčových odvětví. Na KARDI AI nás zaujal unikátní přístup k řešení velmi palčivého problému vzdáleného monitoringu srdce, a to kombinace dlouhodobého nepřetržitého zaznamenávání údajů EKG, které splňuje nejvyšší lékařské standardy, a pohodlí pro uživatele včetně cenové dostupnosti. Do KARDI AI jsme investovali už v minulosti a s potěšením sledujeme, kam se od té doby společnost posunula,“ říká Georgi Mitov, Managing Partner BrightCap Ventures.

Podobné důvody přesvědčily i české investory ze Soulmates Ventures. „KARDI AI skvěle reflektuje to, co hledáme - inovativní, smysluplná a účinná řešení s dopadem na člověka. Tento projekt vyplňuje významnou mezeru na trhu, přičemž kombinace pokročilé umělé inteligence a efektivního zpracování dat je klíčem k posunu ve zlepšení kvality života pacientů a zvýšení efektivity práce zdravotnických pracovníků,“ doplňuje zakladatel a předseda představenstva Soulmates Ventures Hynek Sochor.

Díky hrudnímu pásu mohou uživatelé pořizovat záznamy EKG při jakékoliv činnosti a po libovolně dlouhý časový úsek. Data pak přes aplikaci putují k lékaři. (Foto: KARDI AI)

Ve vyspělých zemích světa, včetně České republiky, jsou kardiovaskulární choroby nejčastější příčinou úmrtí. Podle údajů, které zveřejnila Evropská kardiologická společnost, měly kardiovaskulární choroby odhadovaný ekonomický dopad 282 miliard eur, což se rovná 11 % celkových výdajů na zdravotní péči v Evropské unii.

Investovali jsme do KARDI AI, protože věříme, že zapojení umělé inteligence zvýší efektivitu lékařské péče, z čehož budou těžit nejen lékaři, ale především jejich pacienti. Produkt nás nadchl svým obrovským potenciálem a přesvědčil nás i zkušený tým, který za jeho vývojem stojí, v čele se svým zakladatelem,“ vysvětlil Jan Staněk, zakládající partner Purple Ventures.

PŘEČTĚTE SI: S umělou inteligencí na Alzheimera. Neurona Lab vyvíjí řešení pro rychlou a včasnou diagnostiku

Jako za Netflix

Pacientů s tímto typem obtíží každým rokem přibývá. Klíčem k efektivnější léčbě je včasná diagnóza. Stávající preventivní lékařské prohlídky ale nestačí - na odhalení počínajících obtíží je ve většině případů třeba dlouhodobé měření EKG, ideálně při různých úrovních zátěže.

Vyvinuli jsme řešení, které umožňuje vzdálený dlouhodobý monitoring srdeční činnosti a jeho vyhodnocování prostřednictvím umělé inteligence. Kromě přesnosti je velkou výhodou také cenová dostupnost a jednoduchost. Kompletní monitoring EKG zvládne používat opravdu každý, kdo má k dispozici chytrý telefon a nezaplatí za službu měsíčně o moc více než za rodinné předplatné Netflixu,“ říká Stephen Burke, spoluzakladatel a CEO KARDI AI.

Získané investice nám mimo jiné umožní rychleji expandovat na další trhy a posunout se od produktu pro pacienty s kardiovaskulárními chorobami k široce využívanému nástroji pro preventivní screening srdeční činnosti. Odborníci odhadují, že jen v Evropské unii trpí kardiovaskulárním onemocněním na 60 milionů lidí,“ dodává spoluzakladatel KARDI AI Tomáš Skála.

Díky pohodlnému hrudnímu pásu mohou uživatelé velmi snadno pořizovat záznamy EKG při jakékoliv činnosti a po libovolně dlouhý časový úsek. Pás je propojen s aplikací v telefonu a o spolehlivé vyhodnocení naměřených dat se stará moderní software s umělou inteligencí, který sdílí data s ošetřujícím lékařem a v případě detekce arytmie ho obratem upozorní. V tuto chvíli je služba dostupná na území České republiky, kde s KARDI AI spolupracuje více než 70 kardiologů a neurologů, a má 600 uživatelů. Denně je v průměru pořízeno 150 záznamů. Dosud služba pomohla detekovat arytmie u 23 % uživatelů a celkově už systémem prošlo přes 250 milionů úderů srdce.

PŘEČTĚTE SI: Depo Ventures posílá miliony do startupu Kardi AI, který vyvíjí „EKG nové generace“

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články