Rekordní letošní investice. Keboola získala od investorů přes 700 milionů korun
Vánoce přichází do Kebooly o něco dříve. Loni Pavel Doležal a Petr Šimeček (zleva) oznamovali investici v listopadu, letos hned na začátku prosince. (Foto: Keboola)

Rekordní letošní investice. Keboola získala od investorů přes 700 milionů korun

1. pro 2023 Ondřej Černý 3 min

Česká datová platforma Keboola získala na další rozvoj 32 milionů dolarů. Největším investorem v tomto kole financování byl americký fond Viking Global Investors. Připojili se i investoři z předchozího kola včetně Presto Ventures, Tomáše Čupra nebo spoluzakladatele Avastu Eduarda Kučery. V rámci investičního kola Series A jde o největší investici v regionu střední a východní Evropy v roce 2023.

Propojit a integrovat firemní data do jedné komplexní služby. To je zjednodušeně mise společnosti, která dává svým zákazníkům plnou kontrolu nad jejich daty prostřednictvím jediné platformy, a to i v případě, že ke svým datům pustí i někoho dalšího. A především velké a rychle rostoucí firmy na model Data Stack as a Service velmi slyší. Důkazem je, že mezi své klienty Keboola počítá společnosti jako Rohlík, Shipmonk, ProductBoard, Rossum, Home Credit, Mall Group, Kiwi, Deloitte, Erste Group, BNP Paribas a stovky dalších.

Aktuální investice přichází rok poté, co Keboola získala v rámci seedového kola vedeného fondem Presto Ventures svou první investici ve výši 5 milionů dolarů. Už tehdy ji podpořili i Reflex Capital a spoluzakladatel Avastu Eduard Kučera a zakladatel Rohlíku Tomáš Čupr. Všichni tito investoři se podíleli i na investičním kole Series A, které je v letošním roce v regionu střední a východní Evropy vůbec největší.

Tato investice nám pomůže urychlit strategický růst na trzích v Evropě a Velké Británii a připravit se na expanzi v USA v příštím roce,“ konstatoval  Pavel Doležal, CEO a co-founder společnosti Keboola s tím, že pro řadu zákazníků se Keboola se svým řešením stává klíčovým odrazovým můstkem pro zavádění technologie umělé inteligence. Proto Keboola podle Doležala očekává, že se poptávka po její platformě bude i nadále zvyšovat.

Po evropských trzích se Keboola podle Pavla Doležala chystá uspět i na tom americkém. (Foto: Keboola)

PŘEČTĚTE SI: Keboola nabírá první investici. Dohromady přes sto milionů korun přispěli Presto Ventures, Tomáš Čupr a další

Důležitost amerického trhu pro společnost dokazuje i to, že co-founder Kebooly Milan Veverka, pod nějž spadá marketing, řídí severoamerickou divizi firmy přímo na místě z White Rock v Britské Kolumbii. Může tak využít své více než dvacetileté zkušenosti s technologiemi a daty a dál se specializovat na hledání kreativních datových řešení i pro ty nejnáročnější obchodní výzvy.

Možnost spravovat a řídit data je nezbytná pro to, aby uživatelé mohli provádět veškeré datové činnosti, od těch nejjednodušších až po komplexní projekty spojené se zaváděním umělé inteligence. Zákazníci díky řešení, jež Keboola poskytuje, mohou propojovat, transformovat a automatizovat svá data, být více efektivní, snižovat náklady a zaměřit se na práci, která přináší nejvyšší hodnotu. Řešení se dá snadno škálovat, což dokazuje příklad Rohlík Group, který celou svou datovou strukturu vybudoval právě na řešení od Kebooly. Automatizaci jednoho milionu dodávek tak díky tomu u Rohlíku řídí datový tým čítající 30 lidí.

Automatizace velmi napomáhá úsporám, a to jak u personálu, tak i při práci s daty. (Repro: Keboola)

Všechna naše data stojí na Keboole. Díky jejich řešení můžeme rychle pracovat s daty napříč firmou. Zároveň všem uživatelům usnadňuje obchodní rozhodnutí,“ říká Tomáš Čupr, šéf Rohlík Group ke svému rozhodnutí podpořit Keboolu i v dalším investičním kole. Možnosti Kebooly se ukazují i v případě amerického řetězce restaurací FireHouse Subs, který podporuje všechny datové potřeby více než 1 200 franšíz prostřednictvím Kebooly- Díky tomu tak ušetří tisíce hodin práce, neboť vše obsluhuje pouze jediný člověk.

Ambicí Kebooly je vyhýbat se byrokracii a v maximální možné míře vyslyšet přání uživatelů. Kromě placené verze je k dispozici bezplatná varianta, aby si zájemci o využití datové analytiky v kombinaci s umělou inteligencí mohli potenciál řešení Kebooly vyzkoušet. K dispozici mají dvě hodiny první měsíc a 60 minut každý další měsíc. V případě zájmu pak mohou dokoupit další minuty. I po vyčerpání bezplatného časového limitu mají zájemci přístup ke svému projektu a mohou na něm dále pracovat.

PŘEČTĚTE SI: Hlídač shopů pro Evropskou komisi monitoroval chování e-shopů při Black Friday. Skoro polovina nabízela klamavé slevy

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články