Vstupenka do světa inovací i podnikatelských snů. Zájemcům ji přináší akcelerátor Start it @ČSOB
Řada začínajících podnikatelů hledá podporu. Mnohým z nich se jí už dostalo od týmu Start it @ČSOB. (Foto: ČSOB)

Vstupenka do světa inovací i podnikatelských snů. Zájemcům ji přináší akcelerátor Start it @ČSOB

21. lis 2023 PRemium 7 min

Ve světě plném inovací a technologického pokroku se mnoho začínajících podnikatelů snaží prorazit se svými nápady a vizemi. Často sami, jindy s něčí pomocí. Akcelerátor Start it @ČSOB představuje unikátní příležitost pro ty, kteří chtějí své sny proměnit v realitu. Nejde o obyčejný akcelerátor pro startupy, ale o místo, kde se snoubí kreativita, odvaha a snaha dosáhnout úspěchu.

Start it @ČSOB není jen o prvních krůčcích v podnikání, ale o cestě, kterou musí startup projít, aby dosáhl úspěchu. Akcelerátor nabízí komplexní podporu v podobě mentoringu, odborné pomoci na míru, sdílení a přístupu k široké síti kontaktů. „Naše mise je jednoduchá: pomáhat startupům růst a rozvíjet se, aby mohly přinést inovace na český trh a měnit tím Česko k lepšímu,“ říká Zuzana Paulovics, lídryně Start it @ČSOB.

Akcelerátor vznikl v roce 2018 po vzoru úspěšného modelu mateřské skupiny KBC. Cíl byl jednoduchý – otevřít dveře a možnosti všem odvážným podnikatelům, kteří touží po změně a chtějí přinést světu něco nového. A i když za Start it @ČSOB stojí velká banka, tak jeho podpora se neomezuje pouze na inovativní řešení ve světě financí. Cílem je pomáhat v rozvoji takových projektů, které přinášejí lepší řešení pro zákazníky a zároveň hledat způsob, jak jim banka může pomoci v úspěšném vstupu na trh.

Jedním ze společných rysů účastníků akcelerátorů Start it @ČSOB je odvaha. (Foto: ČSOB)

Dvě minuty

Program sice není zaměřený primárně na obor financí a pojišťovnictví, určité limity ale také má. Nepodporuje projekty orientované na hazard, zbrojní průmysl, kožešnictví a další obory, které nejsou v souladu s hodnotami ČSOB. Všichni ostatní pak mají šanci. Kromě inovativního projektu je potřeba mít už také základní tým, počáteční ověření poptávky na trhu a touhu učit se a posouvat svůj projekt dál.

Jen to by ale samozřejmě nestačilo. Zájemců je vždy víc než volných míst a třeba v jarní vlně bylo z celkem 85 zájemců vybráno deset projektů. Do aktuálního podzimního kola se přihlásilo 78 projektů, ze kterých porota znovu vybere jen deset nejlepších. Porotci, kteří vybírají projekty ve dvou kolech, hodnotí především tým, inovativnost a tržní potenciál. Zástupci startupů, kteří porotu nejvíce zaujmou, jsou vždy pozváni na osobní prezentaci svých projektů.

Foundeři na ní mají dvě minuty na prezentaci, které jsou přítomni pouze porotci, nikdo další. Následovat může ještě deset minut nejrůznějších otázek a odpovědí. Tahle chvíle může někomu změnit život! A protože v akceleraci jde především o rychlost a čekání na výsledky bývá u podobných programů často zdlouhavé, rozhodnutí, zda akcelerátor s projektem na dalších pár měsíců spojí síly, se uchazeči dozví telefonicky ještě ten samý den, kdy se prezentace uskutečnila. Zakladatelé startupů tak hned vědí, jak plánovat svůj čas a s jakou podporou mohou počítat.

Pět měsíců s mentory

Dostat se do programu může pro někoho vypadat jako splnění cíle, ale skutečná dřina tím teprve začíná. „Akcelerace představuje pětiměsíční intenzivní program, kdy s vybranými startupy pracujeme individuálně a s jejich zakladateli řešíme jejich konkrétní potřeby, aby byli na trhu úspěšní,“ popsala Paulovics, co na zájemce čeká.

Zuzana Paulovics vede v ČSOB akcelerační program, jehož cílem je pomáhat začínajícím podnikatelům, aby zlepšovali svět, ve kterém žijeme. (Foto: ČSOB)

V průběhu programu nejdříve dochází ke zmapování potřeb každého startupu a nastavení individuálních cílů. Díky tomu je pak možné nastavit pomoc zcela na míru. Každý potřebuje něco jiného, nebo třeba v trochu jiné intenzitě. Společné naopak je, že se vždy hodí nezávislý pohled na cenotvorbu a finanční plány, aby startupy rozjížděly skutečně ziskový byznys. V rámci akcelerátoru jeho účastníci mohou využít např. i design sprintu, rad marketingových expertů nebo získat právní podporu, aby svůj byznys dokázali ochránit a ošetřit i v této oblasti.

Právě pomoc zkušených mentorů je přidanou hodnotou, které se začínajícím podnikatelům v rámci programu dostává. Mentoři jsou především ze startupové scény, často jsou mezi nimi i účastníci  minulých kol Start it @ČSOB. „Podnikatelé v Česku jsou technicky velmi vzdělaní a nadaní, ale na byznysové straně trochu pokulhávají. Učíme je přemýšlet o tom, co jejich zákazníci vyřešením svého problému skutečně získávají a jakou to má pro ně hodnotu,“ vysvětluje lídryně Start it @ČSOB Paulovics. Díky programu se tak foundeři mohou nejvýrazněji posunout v oblastech, kde to nejvíce potřebují.

Zdarma a bez závazků

Každý měsíc dochází minimálně k jednomu společnému setkání, na kterém se probírá, kam se startup posunul. Kromě toho chodí startupisté na workshopy, na kterých se jim lektoři, jimiž jsou známá jména české startupové komunity, snaží pomoci. Třeba tím, že sdílí své vlastní zkušenosti a mohou je tak varovat před slepými uličkami, kterým by se začínající podnikatelé měli vyhnout.

I když foundeři od zkušenějších kolegů dostávají spoustu rad, zpětnou vazbu i pohled zvenčí, který projekt vnímá trochu jinou perspektivou než ti, kteří s ním přišli, veškerá rozhodnutí týkající se byznysu dělají sami startupisté. Zároveň je program zcela zdarma a zakladatelé projektů se za účast v něm nemusí vzdávat žádného podílu ve své firmě ani si kupovat služby organizátora či partnerů.

Když už se začínající podnikatelé v rámci akcelerátoru naučí spočítat si, kolik zákazníků potřebují, aby firma vydělávala, ví, jak správně nastavit cenu i to, jak vstoupit na český i zahraniční trh, přichází na řadu další krok. Tím je možnost propojení s klienty ČSOB, kterým startupy mohou nabídnout své řešení a případně z nich udělat své vlastní klienty.

V průběhu pěti let prošlo akcelerací v rámci Start it @ČSOB více než 80 startupů, zatímco o účast usilovalo přes 500 projektů. Zároveň je jejich další fungování výrazně úspěšnější, než jaký je u startupů standard. „Statistiky v Česku i ve světě říkají, že úmrtnost startupů je 90 až 95 procent, což je strašidelné. Úmrtnost startupů, které prošly akcelerací ve Start it @ČSOB, je 19 procent,“ pochvaluje si Paulovics.

V rámci akcí nazvaných Validation Camp si studenti mohou ověřit, zda má jejich nápad na trhu skutečný potenciál. Mohou tak snížit riziko případného neúspěchu. (Foto: ČSOB)

Program i pro studenty

Právě vysoká úmrtnost startupů je tím, co řadu zájemců od rozjezdu podnikání odradí. Z dat ČSOB vyplývá, že o vlastním byznysu uvažuje více než 70 procent vysokoškolských studentů v České republice. Za největší překážku na této cestě téměř třetina z nich označuje strach z rizika.

Aby podnikatelský potenciál studentů kvůli těmto překážkám nepřišel nazmar, vymyslela ČSOB projekt nazvaný Start it @UNI. Jeho posláním je pomáhat řešit potíže začínajících nejen studentských podnikatelských nápadů už ve fázi pouhé myšlenky, které se do akcelerátoru v této fázi ještě nemají šanci dostat. Na programu, který lze s malou nadsázkou označit za „líheň na jednorožce“, banka spolupracuje s českými univerzitami.

Díky tomu tak studenti v rámci tzv. Validation Campů mohou v prostředí, které je jim důvěrně známé a cítí se v něm v bezpečí, představit své nápady a otestovat, zda po nich vůbec existuje reálná poptávka. Akce jsou naprosto unikátní v tom, že zájemci na nich mohou zjišťovat, jaká bude po jejich řešení poptávka i když jejich produkt nebo služba ještě vůbec neexistuje a vše je zatím jen ve stádiu nápadu.

Během víkendových akcí je tak možné rozjet podnikání. Zájemci z řad studentů se během nich totiž mohou setkat s úspěšnými startupisty, mentory nebo investory a postaví si tým, naučí se ověřit si poptávku po svém řešení tím, že zjišťují potřeby zákazníků, vizualizují řešení a testují ho se zákazníky. Úspěšným absolventům Validation Campů ČSOB pro reálné ověření poptávky poskytuje podporu ve výši 20 tisíc korun na malou kampaň, ve které si ověří poptávku ještě lépe.

Akcí ze série Validation Camp se už konalo osm po celé České republice. Na zatím posledním se v listopadu v Ostravě představilo se svými nápady a projekty více než 50 studentů z nejrůznějších středních a vysokých škol v regionu. Zaměřené byly například na interaktivní víkendové akce pro děti od čtyř let, design budov nebo zabezpečení školních IT sítí. Díky tomu, že se akce povedla, se Validation Camp do Ostravy v lednu 2024 znovu vrátí s pokračovacím programem. Ještě předtím se uskuteční letošní poslední Validation Camp, který se odehraje 24.-25. listopadu v Plzni.

Součástí akcelerátoru Start it @ČSOB a akcí Validation Camp jsou prezentace, při kterých začínající podnikatelé okamžitě získávají zpětnou vazbu. (Foto: ČSOB)

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články