CzechInvest spustil třetí výzvu projektu Technologická inkubace. Startupy podpoří 124 miliony korun
Program Technologická inkubace podporuje rozvoj vysoce inovativních startupů napříč Českou republikou. (Repro: CzechInvest)

CzechInvest spustil třetí výzvu projektu Technologická inkubace. Startupy podpoří 124 miliony korun

27. lis 2023 Ondřej Černý 3 min

Agentura CzechInvest spustila další letošní výzvu projektu Technologická inkubace. Předpokládaná výše alokace je stanovena na 124 milionů korun. Čtyři stávající technologické oblasti budou doplněny o další, a tak na podporu mohou dosáhnout i inovační projekty z oblastí biotechnologií, pokročilých materiálů, zdravotnictví nebo bezpečnostních řešení.

Česká republika disponuje v oblasti inovací značným, byť dosud ne zcela využitým potenciálem. Projekt Technologická inkubace je určen k tomu, aby s možnostmi, které se nabízejí, ale zatím zůstávají skryty, pomohl. Cílem je do konce roku 2025 vybrat přibližně 250 začínajících technologických firem, které vyvíjejí inovativní produkty nebo služby v oblastech trhu, které byly identifikovány pro české firmy jako perspektivní. I proto třetí výzva projektu rozšiřuje dosud vymezené portfolio.

Zejména oblasti nabízející zdravotnické a bezpečností řešení jsou v této době pro Česko klíčové, a proto věříme, že zpřístupněním podpory pro další inovativní firmy pomůžeme konkurenceschopnosti naší země,“ uvedl Petr Očko, generální ředitel agentury CzechInvest.

PŘEČTĚTE SI: Zájem roste. Do druhé výzvy Technologické inkubace se přihlásilo 196 startupů

Ochrana života i fotonika

V předchozích dvou výzvách mohly o podporu žádat projekty zaměřující se na umělou inteligenci, kreativní průmysly, udržitelnost a energetiku nebo mobilitu. Třetí výzva, ve které je pro žadatele připraveno 124 milionů korun, se nově rozšiřuje o tyto oblasti:

Advanced Tech & Materials Hub - podpoří startupy z odvětví pokročilých materiálů, výrobních technologií, mikro a nanoelektrotechniky a fotoniky, kvantových technologií a technologií vycházejících z výzkumu jaderné a částicové fyziky.

Tech4Life Hub - pokrývá startupy zabývající se tématem zachování a ochrany života nebo zvýšení jeho komfortu. Do působnosti hubu spadá také oblast zdravotnictví, biotechnologie nebo bezpečnostní řešení.

Vesmírné technologie - tato oblast nově zařazená do projektu Technologická inkubace je už 7. rokem na CzechInvestu podporována v rámci inkubátoru ESA BIC Czech Republic Evropské vesmírné agentury. Napojení na Technologickou inkubaci umožní propojení sektoru se startupovou komunitou v dalších oblastech a rozšíří celkovou podporu.

Jsme velmi potěšení, že třetí výzvu otevíráme také startupům zaměřeným na další inovativní technologie. Otevřením nových hubů podporujeme prakticky všechny obory, v nichž technologické startupy podnikají,“ doplňuje Tereza Kubicová, náměstkyně pro technologický rozvoj v agentuře CzechInvest.

Firmy mohou své žádosti podávat do 18. prosince 2023. Vybraným zájemcům bude poskytnuta přímá finanční podpora, získají ale také nepřímou podporu ve formě kontinuálního mentoringu a intenzivní práce s firmou ze strany inkubačního týmu.

Jádrem Technologické inkubace je konzistentní, dlouhodobá práce s inkubovanými firmami a jejich kontinuální vývoj na základě plnění rozvojového plánu. (Repro: CzechIvest)

Zájem roste

Technologická inkubace představuje největší projekt na podporu startupů v Česku. Financován je Ministerstvem průmyslu a obchodu v programu The Country for the Future. Ambicí projektu je nejen poskytnout podnikatelům potřebné finanční zdroje, ale také rozvíjet celý ekosystém startupů vzájemným propojením s regionální inovační infrastrukturou, zavedenými firmami a akademickými institucemi ve všech podporovaných odvětvích.

A jak je patrné z dostupných dat, zájem o projekt roste. Zatímco v první výzvě o podporu požádalo 117 preinkubovaných startupů, z nichž CzechInvest vybral 37 a poskytl jim podporu ve výši 98 milionů korun, ve druhé výzvě se do preinkubace registrovalo 521 startupů, z nichž nakonec žádost podalo 196. Ve výzvě je připraveno celkem 106 milionů korun. Hodnotitelská komise doporučila podpořit celkem 55 startupů - nejvyšší počet z nich je z oblasti umělé inteligence (20) a EcoTech (12). Následují kreativní průmysly (15) a mobilita (8). Z celkových 55 startupů bude 37 z nich inkubováno ve standardním režimu, u kterého výše podpory dosahuje do 1,6 mil. Kč.

PŘEČTĚTE SI: CzechInvest dá 850 milionů korun na podporu startupů, inspiroval se v Izraeli

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články