Český dabing pro Kingdom Come: Deliverance je hotov. Vytvořili ho fanoušci, oficiální aktualizace by měla být v řádu týdnů
Celosvětově úspěšný titul o českých dějinách si konečně budeme moci zahrát i v mateřštině. (Foto: Warhorse Studios)

Český dabing pro Kingdom Come: Deliverance je hotov. Vytvořili ho fanoušci, oficiální aktualizace by měla být v řádu týdnů

29. led 2023 Natálie Vopařilová 4 min

Fanoušci celosvětově úspěšné české hry Kingdom Come: Deliverance se po pěti letech od vydání konečně dočkají znění v mateřském jazyce. Na svědomí ho má Artur Komňacký, kterému se, pro původně amatérský projekt, podařilo složit profesionální produkci, získat podporu samotných tvůrců hry a vytvořit dabing, který by měl po schválení vydavatelem vyjít formou oficiální aktualizace počítačové hry již v blízké době. Vyloučená není ani dostupnost pro konzole.

„Když titul Kingdom Come vyšel, moc mě zklamala chybějící čeština. Ta do hry pojednávající o české historii prostě patří. Kvůli pandemii jsem přišel o práci a měl jsem mnoho času, a rozhodl jsem se proto vytvořit několik krátkých filmů z předabovaných scén ze hry s nadějí, že tak dám impuls vývojářům k vytvoření dabingu celé hry,” vzpomínal v rozhovoru z loňského roku pro herní magazín Vortex na zrod nápadu Komňacký. „První pokusy vznikly v okruhu přátel a rodiny, na kterých jsem si vyzkoušel, co ta práce bude obnášet. Poté jsem začal shánět dabéry na fórech. Seznámil jsem se tak s Markem Pilgerem, který měl v tomto směru mnoho zkušeností, k dispozici studio a zajímavé kontakty,” pokračoval.

Ačkoliv byl projekt zpočátku pouze fanouškovskou iniciativou, podařilo se autorům do týmu získat skutečné profesionály a dát mu tak seriózní rovinu. Čtyři nadabované hodinové filmy mezi fanoušky hry vzbudily nad očekávání pozitivní ohlas a tým se proto rozhodl otevřít transparentní účet s cílem vybrat alespoň půl milionu korun, který by umožnil vytvořit dabing hlavní dějové linie originální hry.

Vybraná částka k dnešnímu dni překonala jeden milion korun, což tvůrcům umožnilo nadabovat také vedlejší dějové linie a veškerý stáhnutelný obsah se zapojením více profesionálních dabérů. V rámci marketingové kampaně byli první přispívající podle výše zaslané částky odměněni uvedením jména do titulků, tričkem nebo setkáním s dabéry. Ačkoliv odměny už nejsou k dispozici, zájemci mohou projekt i nadále podpořit.

V českém znění

Ačkoliv vývojáři hry tvorbu českého dabingu z ekonomických důvodů neiniciovali, projekt podpořili. „Daniel Vávra, spoluzakladatel Warhorse Studios, si našeho projektu všiml již v začátcích. Spojil nás s dalším spoluzakladatem Martinem Klímou a marketingovým ředitelem Jiřím Rýdlem, kteří nám, zejména z legislativní stránky, vůbec umožnili celou záležitost realizovat,” uvedl Artur Komňacký. Daniel Vávra tvůrce navíc podpořil částkou 100 tisíc korun a zapojil se i do samotného dabingu: zahraje pana Hanuše z Lipé, kterému ve hře propůjčil svou podobu.

Na režii dabingu se podílel Ladislav Hrádek, který má na svědomí například českou lokalizaci titulu Mafia II a Mafia: Definitivní edice. Hlavní roli Jindřicha ze Skalice obsadil Richard Wágner. V dalších rolích uslyšíme hlas například Jana Přeučila, Petra Gelnara nebo Sylvie Krupanské.

Hlavní roli v českém znění obsadil obsadil Richard Wágner. (Foto: Warhorse Studios)

„Fanouškovské filmy, kterými jsme začínali, nebyly ani zlomkem celé práce. Jenom pro hlavní postavu musí Richard Wágner nadabovat přes 16 500 replik. Vedlejší postavy mají replik zhruba na čtyři tisíce, ale jejich herci dabují několik různých postav. Je pak nutné, aby se zvuky a pozdravy pro všechny tyto role shodovaly, což dabéra limituje v expresivitě. Nahrávky pak musí zapadat do animací, překlad je proto třeba nutné výrazně přizpůsobovat,” popsal komplexnost projektu Pilger.

S českou historií seznámili celý svět

Kingdom Come: Deliverance je videohra žánru hry na hrdinu z první osoby. Jedná se o první hru týmu Warhorse Studios, které v roce 2011 založil Zdeněk Bakala, Daniel Vávra a Martin Klíma. Hra byla vydána v roce 2018, rok po publikaci se chlubila dvěma miliony prodaných kopií, minulé léto pokořila milník pěti milionů. V roce 2020 byla v rámci události Česká hra roku vyhlášena za nejlepší českou videohru dekády.

Děj hry se odehrává v Posázaví na počátku 15. století, kdy dochází ke konfliktu mezi syny Karla IV., králem Václavem IV. a jeho nevlastním bratrem Zikmundem, který pro zisk moci bezlítostně drancuje České království. Hlavní postavou je Jindřich ze Skalice, syn vesnického kováře, který se po vypálení jeho rodné obce Zikmudovými vojsky přidává do jednotky pána Racka Kobyly, aby se postavil Zikmundovi na odpor. Zažije přitom mnoho (ne)všedních dobrodružství a procestuje mnoho významných míst domovské krajiny.

Kingdom Come: Deliverance je oceňována nejen pro poutavý příběh, zábavné mechaniky, vydařenou grafiku a soundtrack, ale také pro svou historickou přesnost, která hře přidává edukativní hodnotu.

PŘEČTĚTE SI: Zoo a kolotoče doplní nákupní centrum. Demo české hry Mall Craze je venku

PŘEČTĚTE SI: Český herní hit Kingdom Come: Deliverance se má dočkat deskové verze

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Gaming
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články