Český herní hit Kingdom Come: Deliverance se má dočkat deskové verze
Zdroj: Twitter účet Tryb Solo

Český herní hit Kingdom Come: Deliverance se má dočkat deskové verze

10. zář 2022 Natálie Vopařilová 4 min

Příběh Jindřicha ze Skalice, který popisuje českou historii v chaotických dobách po smrti Karla IV., sklízí úspěch nejen u nás, ale i v zahraničí. Na motivy videohry Kingdom come: Deliverance má již brzy vzniknout také desková hra, jejíž vývoj mohou od poloviny září fanoušci podpořit v crowdfundingové kampani. Pracuje na ní brněnské studio Boardcubator v úzké spolupráci s Warhorse Studios, českými vývojáři původního digitálního titulu. Stolní zpracování bude po vzoru originálu žánrem RPG (role-playing game, česky hrou na hrdiny) v bohatém otevřeném světě s vedlejšími úkoly a adaptivními herními prvky.

Stejně jako Warhorse Studios volí Boardcubator start na crowdfundingové platformě. Narozdíl od vývojářů videohry si ovšem tvůrci stolních her volí platformu Gamefound namísto Kickstarteru. Její přednost spočívá v její orientaci speciálně na deskové tituly, snadnější správu získaných financí a jednodušší logistiku odměn pro přispěvatele. Kampaň bude spuštěna 12. září tohoto roku, přispěvatelé, kteří ji budou sledovat ještě před spuštěním, obdrží speciální dárek: figurku dalšího herního charakteru. Aktuálně projekt sleduje téměř 15 tisíc fanoušků.

zdroj: Twitter účet Tryb Solo

Ačkoliv je crowdfunding populárním způsobem pro zisk finančních prostředků pro vznik her, v případě Kingdom Come: Deliverance — The Board Game sehraje roli spíše marketingovou. Vznik deskové hry oznámili autoři již loni na podzim. První prototyp hry představili na loňském ročníku herním veletrhu SPIEL v německém Essenu.

Přečtěte si: „Úspěšná kampaň začíná tři měsíce před spuštěním.” Muž, který vybral miliony na mobilní Dračí doupě, radí, jak na crowdfunding

Příběh, který získal úspěch nejen na obrazovkách počítačů

Kingdom Come: Deliverance je videohra žánru RPG z první osoby, prvotinou Warhorse Studios, které v roce 2011 založil Zdeněk Bakala, Daniel Vávra a Martin Klíma.

Děj hry se odehrává v období po smrti vládce Českého království Karla IV., kdy dochází ke konfliktu mezi jeho syny — králem Václavem a jeho nevlastním bratrem Zikmundem. Věrohodně popisuje dobrodružství Jindřicha ze Skalice, syna vesnického kováře, který se, po vypálení jeho rodné obce Zikmudovými vojsky, přidává do jednotky pána Racka Kobyly, aby se postavil Zikmundovi na odpor.

Hra byla vydána v roce 2018, rok po publikaci se chlubila dvěma miliony prodaných kopií, v létě tohoto roku pokořila milník pěti milionů. V roce 2020 byla v rámci události Česká hra roku vyhlášena za nejlepší českou videohru dekády.

Úspěch titulu dokládá například vznik anglické komiksové adaptace hry, kterou v červnu tohoto roku vydalo americké studio Behemoth Comics. Na motivy hry vznikly také stavebnice budov od německého výrobce BlueBrixx. V roce 2020 bylo oznámeno, že má být příběh Jindřicha zpracován také hranou formou v podobě filmu, nebo seriálu. Ten má vzniknout pod vedením amerického studia Wild Sheep Content, které řídí bývalý šéf mezinárodního obsahu pro Netflix Erik Barmack.

Hráčská komunita spekuluje rovněž o vzniku dalšího dílu videohry, kterému nasvědčuje posilování týmu Warhorse.

Jablko nepadá daleko od stromu

Vznikající desková hra bude zasazena do stejného času a prostředí jako její předloha, tedy do středověkého Posázaví. Desková adaptace má dát originálnímu příběhu širší kontext, představit nové charaktery a mise. Chybět nemá ani otevřený svět s vedlejšími úkoly.

Zdroj: Twitter účet Tryb Solo

Jednat se bude o kooperativní hru na hrdiny pro jednoho až čtyři hráče. Hráči si zvolí jeden z charakterů zastoupených figurkou. Každá postava bude mít své přednosti a nedostatky, na jejichž základě získá hráč určitý počet různě barevných kostek. Činnosti hráčů budou ovlivňovat celý příběh, každá hra tak bude mít unikátní průběh. Právě hod kostkami pak rozhodne o výsledcích situací, se kterými se hrdinové setkají, podobně jako je tomu například v případě prvního a nejproslulejšího zástupce RPG žánru v deskových hrách Dračího doupěte. Hráči tak nebudou limitováni výhradně charakteristikou jejich postavy a budou moci přicházet s vlastními originálními řešeními.

Zdroj: Twitter účet Tryb Solo

Důležitou rovinu přidá hře mobilní aplikace, která bude hráče celým zážitkem provádět: zjednoduší orientaci ve hře a nabídne množství adaptivních prvků, tedy prvků, které budou reagovat na volby a akce hráče. Mezi ty bude patřit například chování nehráčských postav, spouštění namluvených dialogů a změna zvuků a hudby. První prototyp napovídá, že by nehráčské postavy mohly dokonce reagovat na vybavenost postav hráčů, to znamená například to, že způsob, jakým bude hrdina ošacen a vyzbrojen, ho může v určitých situacích dostat do konfliktu, nebo ho v nich naopak zvýhodnit.

Boardcubator vytváří pro hru vlastní materiály, jejich úroveň má být ale srovnatelná s těmi z původního digitálního zpracování. Autoři si proto do svého týmu přizvali několik odborníků přímo z Warhorse Studios, mezi nimi například herního designéra Ondřeje Bittnera, hudebního skladatele Adama Sporku nebo ilustrátora Tomáše Duchka.

Průchod příběhem by měl zabrat hodinu a půl až tři hodiny. „Hra vyjde v angličtině, určitě ji ale chceme zpracovat i v české lokalizaci, tvrdí herní designér Boardcubator Martin Řehořík. Odhadovaná cena činí 100 dolarů, tedy necelých 2500 českých korun.

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články