Vsadili na národ kutilů. „Nejvíc frčí instalatéři, spletli si nás i se seznamkou,“ vypráví Žaneta Huňková ze SuperSouseda

Vsadili na národ kutilů. „Nejvíc frčí instalatéři, spletli si nás i se seznamkou,“ vypráví Žaneta Huňková ze SuperSouseda

10. pro 2019 Václav Lang 5 min

Když si nevíte rady s kapajícím kohoutkem nebo potřebujete přestěhovat skříň, zavoláte si na pomoc souseda. Na pověstné české kutilství vsadila před třemi lety společnost SuperSoused, která takovou sousedskou spolupráci povýšila na byznys. Dnes u nich lidé najdou pomoc u víc jak 80 služeb, a jak s úsměvem vypráví pro Newsroom StartupJobs marketingová manažerka Žaneta Huňková, někdo už si u nich chtěl objednat i romantiku.

Můžete popsat, jak služba SuperSoused funguje?

Supersoused.cz je peer-to-peer marketplace sousedské výpomoci. Zákazník, který řeší problém v domácnosti, se kterým si neumí pomoci, si u nás zadá zakázku a my jej spojíme se zručnými Super Sousedy z okolí jeho bydliště. Obě strany si již na začátku dohodnou podmínky vykonané práce. Zákazník si zpravidla vybírá mezi třemi cenovými nabídkami. Zákazníci i Super Sousedé se vzájemně hodnotí, takže vždy dobře ví, s kým se domlouvají.

Jaké všechny úkoly je možné v rámci vaší služby zadávat a plnit?

Škála služeb je u nás široká, celkem si přes nás může zákazník vyhledat pomoc u více jak 80 služeb. Od různých úprav, oprav a přestaveb v domácnosti, technické pomoci s PC a spotřebiči, zahradních prací, stěhování a vyklízení, úklidu, žehlení, pomoci s auty, asistence pro seniory až po pomoc s domácími mazlíčky.

Setkali jste se s nějakými bizarnostmi?

Napadá mě typ zakázky, kdy si nás nejeden zákazník spletl se seznamovací službou. Pamatuji si i na zakázku, kdy si zákazník objednal Super Souseda, a jakmile jsme je propojili, zjistili jsme, že Super Soused bydlí jen o patro výš nad zákazníkem.

Pokud se nepletu, jste na trhu již déle než čtyři roky. Co jste za tu dobu odpozorovali u českých domácností? Je pravda, že jsou Češi národem kutilů?

S myšlenkou na „národ kutilů" se Supersoused.cz zakládal a dále se jí drží. Jsme tu pro každého, kdo hledá nebo nabízí svou sousedskou pomoc. Super Sousedem nemusí být jen firma nebo drobný živnostník, ale i kutil - soused z vedlejší vesnice. Čím dál tím více lidí shání pomoc do domácnosti na internetu a pro ně je tu Supersoused.cz.

Jaké práce jsou nejčastěji požadované?

Mezi TOP 3 z nejpoptávanější služby patří instalatérské služby, montáž nábytku a úklidové služby.

Kdo jsou nejčastějšími zákazníky?

Nejčastěji se na nás obrací zejména ženy ve středním věku. Často pomáháme i časově vytíženým mužům. Výjimkou v poslední době nejsou cizinci bydlící zejména v Praze.

Na trhu existuje více podobných služeb, různí hodinoví manželé a podobně. Čím to, že zrovna vašemu agregátoru se povedlo uspět? Co je na něm jiného?

Supersoused dává garanci kvality a bezpečnosti. A to jsou myslím hlavní výhody, v čem vynikáme. Super Sousedi jsou hodnoceni přímo zákazníky a spolupracujeme s těmi, co mají hodnocení maximálně pozitivní. Super Souseda si často musíte pustit do bytu, a tak chcete mít nějakou jistotu, že jde o slušného člověka. O hodnocení kvality provedené práce ani netřeba mluvit.

Nebo taková garance podmínek předem domluvených (například konečná cena). Oběma stranám navíc poskytujeme zákaznický i reklamační servis a pomáháme řešit případné spory. Platbu zasílá po objednání služby zákazník na účet Supersoused.cz do depozitu do doby, než nám potvrdí, že objednaná práce byla dokončena. Až pak platbu uvolníme a vyplatíme Super Souseda. Chráníme tím jak zákazníka, který má jistotu, že nepřijde o své peníze v případě, kdy práce nebyla odvedena, tak i Super Sousedy, kteří nemusí mít obavu, že jim zákazník nezaplatí. Navíc je Supersoused.cz marketplace - tržiště. O zakázku se může ucházet svou konečnou cenovou nabídkou více Super Sousedů.

Žaneta Huňková

O tom, že jste se zařadili mezi ty úspěšnější služby, svědčí i fakt, že jste v lednu navázali spolupráci s IKEA. Jak ji hodnotíte? Je o vaše služby v rámci této spolupráce zájem?

Je to pro nás ta nejlepší reference spolupracovat s IKEA, s firmou obecně vnímanou vysokou kvalitou svých služeb, mezi které patříme i my. Snažíme se udělat vše pro to, aby jak samotný počet zákazníků, tak jejich spokojenost i nadále rostla. I přes zatím poměrně krátkou spolupráci již měsíčně zpracováváme až 250 zakázek na montáž IKEA nábytku.

Můžete vyčíslit, kolik klientů už jste za dobu svého fungování obsloužili?

Více jak 45 tisíc přijatých zakázek je číslo, na které můžeme být právem hrdí. Sílu Supersoused.cz ukazují i zákazníci, kteří se k nám rádi vracejí a hledají opět svého Super Souseda, který jim doma pomůže.

Co vůbec musí splňovat řemeslník, který se chce stát super sousedem?

Super Sousedem se může každý, kdo je schopný a ochotný pomoci. Zaregistrovat se může domácí kutil, maminka na mateřské, senior, mladý začínající podnikatel, nezaměstnaní i zaměstnaní, podnikatelé a firmy. Aby ale mohl Super Soused na našem portálu opravdu fungovat, musí si udržovat výborné hodnocení, mít nízké procento reklamací a storen, musí se slušně chovat k zákazníkům, splňovat povinnosti dané zákonem a být oprávněný vykonat danou práci.

Chce-li zvýšit důvěryhodnost u zákazníků, může nám zaslat k ověření svoje živnostenské oprávnění, získané certifikáty a osvědčení, pojištění. Tyto informace jsou po ověření zobrazeny v profilu daného Super Souseda. Super Sousedé, s nimiž nejsou zákazníci spokojení, anebo porušují nastavená pravidla, nemají na Supersoused.cz místo.

Jaká je vaše finanční bilance?

Aktuální finanční výsledky nezveřejňujeme. Avšak průměrná hodnota objednávky tento rok převýšila 2000 Kč. Oproti loňskému roku očekáváme 38% nárůst v tržbách.

Můžete odkrýt vaši vlastnickou strukturu?

Majoritním vlastníkem je InTeFi Capital. Do dnešního dne projekt Supersoused.cz financuje výhradně vlastník. Chceme se rozšiřovat, proto v současné chvíli probíhají i jednání s případnými investory o vstupu do projektu. Více v tuto chvíli nemůžeme sdělit.

Z čeho plyne váš zisk? Jsou to provzice z honoráře za odvedenou práci, peníze za registraci, či něco jiného?

Super Sousedi ani zákazníci nemají zpoplatněnou registraci, přístup k zakázkám ani neplatí žádné měsíční paušály. Zisk plyne z provize za zprostředkování, je splatná až ve chvíli uzavření objednávky a hrazená Super Sousedem, který danou zakázku získal. Zákazník má zprostředkování služby zdarma.

Jak se služba SuperSoused za dobu od svého vzniku změnila?

Během našeho působení jsme se rozšířili do osmi českých měst. Supersoused.cz mohou využít zákazníci i řemeslníci v Praze a Brně. V roce 2017 jsme začali působit v Ostravě, Olomouci, Hradci Králové, Pardubicích, Liberci a Plzni. Krom toho působíme také v Bratislavě. Tentýž rok jsme rozšířili i nabídku služeb o pomoc s auty, s domácími mazlíčky a o asistenci seniorům. Letos jsme spustili ověřování profesionality řemeslníků. Navázali jsme zajímavé spolupráce s velkými partnery na českém trhu, ať už se bavíme o IKEA, Europ Assistance, Ideální nájemce, atd. Úpravami prošly tento rok i některé části webu.

A jaké jsou vaše cíle do budoucna?

Máme smělé ambice k výraznému růstu, chceme nabídnout naše služby zákazníkům a Super Sousedům i v dalších regionech, chceme rozšířit škálu zprostředkovávaných služeb. Nápadů a myšlenek je hodně. A to je dobře. Zákazníci se tak mají na co těšit.

Foto: SuperSoused

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Aplikace, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články