Budou potřeba stovky milionů realistických 3D modelů a  Precismo je umí dělat. Google, Amazon, Facebook a další se mohou začít řadit do fronty
Mikoláš Herskovič, spoluzakladatel a CEO společnosti Precismo. Foto: archiv Mikoláše Herskoviče

Budou potřeba stovky milionů realistických 3D modelů a Precismo je umí dělat. Google, Amazon, Facebook a další se mohou začít řadit do fronty

20. zář 2022 Petr Blažek 6 min

Není obvyklé začínat článek o startupu zprávou o jiném startupu. Ale je to zajímavá odbočka: estonský startup už vybral 72 milionů dolarů – a to je teprve v investičním kole B – na rozvoj aplikace, která umožní vytvořit avatara a toho pak používat v řadě virtuálních světů. Funguje to tak, že člověk do aplikace nahraje fotografii a nechá si upravit. Příznivci tohoto startupu plánují, že půjde na burzu jako jednorožec.

Byznysová logika říká, že v tom případě by dosud nepříliš známý český startup Precismo měl mít hodnotu na úrovni těch úplně největších světových firem.

Proč?

Místo triviální úpravy fotky Precismo vytvoří 3D model jakékoli věci, který se také dá použít v řadě virtuálních světů – konkrétně v jakémkoli. A na rozdíl od avatara, který se neliší od plejády jiných, jsou modely Precisma nesrovnatelné s čímkoli, co se dá na internetu najít. Nemají konkurenci ani co do možností zobrazení a jeho kvality, ani ohledně nároků na objem přenášených dat. Modely tohoto typu budou klíčem k věrohodnosti virtuálních světů, protože nevypadají jako obrázek. A zatím je nikdo jiný, než Precismo neumí udělat. Tvrdí to Mikoláš Herskovič, spoluzakladatel Precisma a jeho CEO – a je fakt, že po internetu není po podobně realistických 3D modelech ani vidu ani slechu.

💡
Varování: kdo nebude věnovat pozornost následující ukázce, tomu bude tento článek připadat jako reklama.
Foto: Precismo, koláž SJ News

Na této fotografii není zelený mokrý dalekohled na kameni. Jde o virtuální realitu na bázi 3D modelu; vstupem pro „výpočet“ fotografie je model dalekohledu, jak je zobrazený ve výřezu.

Totéž platí pro toto ukázkové video: jedinou realitou je tvar dalekohledu. Barva, kapky vody na něm, odlesky světla – denního i červeného – i padající déšť, to všechno je přidáno k jeho 3D modelu.

Co jednou uvidí avatar…

Až půjde v metaverzu avatar okolo 3D modelu od Precismo, ten předmět bude vypadat realisticky. Hlavně proto, že dokáže měnit odlesky podle toho, jak na něj v daném úhlu pohledu dopadá světlo. To sebelepší model založený na skládaných video sekvencích neumí – nemůže to umět ani teoreticky. Navíc, tyto tradičně „skládané“ modely mají obrovské nároky na přenášená data: pokud mají umožnit přiblížení detailů, je nutné přenést do daného počítače nebo mobilu řádově gigabajty. A pozor: ty šílené gigabajty je potřeba přenést preventivně. Pokud se avatar rozhodne, že chce detailně prozkoumat něco, co do přístroje uživatele nedorazilo v potřebném rozlišení, tak smůla pro avatara – a těžká rána pro věrohodnost celého metaverza.

…může zákazník vidět už teď

Na rozdíl od avatarů, jejichž využitelnost v současném internetu je jen mizivá, mají 3D modely Precisma nekonečné uplatnění hned teď. Například zmíněná schopnost měnit zobrazení podle toho, jak na virtuální předmět dopadá světlo, nemusí čekat na uplatnění v metaverzu. Kolem předmětu totiž samozřejmě nemusí chodit avatar: může jím otáčet zvědavý návštěvník e-shopu.

Při pohledu na příklady produktů zobrazených touto technologií je až nepochopitelné, že výrobci a obchodníci nestojí frontu od sídla Precisma na pražském Zličíně až někam do Německa.

„Dosud jsme nedělali žádný marketing, ten budeme rozjíždět začátkem října. Takže spousta výrobců a obchodníků o nás neví. Přesto máme na příští rok domluvených několik velkých zakázek globálního charakteru,“ vysvětluje pro SJ News Mikoláš Herskovič, spoluzakladatel Precisma a jeho CEO. „Cílem našich dosavadních zakázek bylo především získávat zpětnou vazbu od zákazníků – především čísla o tom, jak spotřebitelé na naše modely reagují.“

Čísla, která Precismo prezentuje ohledně interakcí zákazníků s modely i nárůstu prodejů v AB testech (tedy porovnání, když je u produktu 3D model versus běžné vyobrazení), jsou závratná – ale nikoli neuvěřitelná. Závratný je totiž i rozdíl mezi zážitkem, jaký dává 3D model Precisma oproti tomu, na co jsou zákazníci zvyklí.

Nekonečný trh

Využití 3D modelů k prezentaci produktů je nejjednodušším způsobem komercializace technologie Precisma. Velkou výhodou je, že není třeba na nic čekat – například, až někdo přijde s reálně fungujícím metaverzem. Poptávka po realistických 3D modelech existuje již teď – a Mikoláš Herskovič tvrdí, že již teď je Precismo schopné zvládat i velkoobjemové zakázky.

Ale co znamená „velkoobjemové zakázky“? Poptávka je potenciálně nekonečná: prakticky každý hromadně vyráběný produkt pro spotřebitele má smysl prezentovat touto formou. Je ale reálné skenovat tempem třeba tisíců produktů denně?

Pro Mikoláše Herskoviče je to představa, s níž reálně pracuje: „Umím si představit, že Amazon bude chtít vytvořit modely pro všechno zboží, co prodává“.

I kdyby šlo „pouze“ o těch dvanáct milionů položek zboží v katalogu samotného Amazonu, a ne o těch 350 milionů položek ostatních obchodníků, kteří prodávají přes platformu Amazon Marketplaces – jak by taková zakázka v praxi vypadala?

„Jedna z možností je, že by si Amazon spočítal, že bude nejlepším řešením Precismo koupit,“ konstatuje Mikoláš Herskovič.

Co kdyby si však v Amazonu řekli, že si vytvoří nějaké vlastní precismo? Brání jim v tom něco?

„Samozřejmě, to je možnost. Kdyby Amazon, nebo třeba Google, nasadil armádu expertů a vývojářů, mohli by náš náskok rychle dohnat. Ale pozor: nebo také ne. Projekty tohoto typu jsou vždycky rizikové a velké korporace dobře vědí, že i s obrovskými zdroji se dá vyrazit do slepé uličky,“ upozorňuje Mikoláš Herskovič.

Mikoláš Herskovič opravdu čeká, že dřív nebo později přijde zájem hráčů typu Amazon Precismo koupit. Říká, že takovou nabídku by samozřejmě zvážili. Ale nevypadá, že by se zájemci okamžitě vrhli kolem krku.

Exit musí dávat smysl

„U každé možnosti budeme zvažovat, jestli dává smysl. A to nejen finančně, ale i z pohledu dalšího rozvoje firmy. Třeba zmíněný Amazon, to by smysl dávat mohlo. Nebo taky ne: třeba už v té době budeme mít tolik jiných zákazníků, že bychom spojením s jedním z nich ztratili příliš mnoho. Anebo třeba budeme hledat úplně jiný typ strategického investora,“ vysvětluje Mikoláš Herskovič.

Kdo jiný by ještě mohl mít zájem Precismo koupit, pomineme-li finanční investory a univerzální zájemce typu Google?

„Když se podíváte na naše místo v celém internetovém ekosystému, tak naše technologie je jednou z klíčových součástí metaverse. Bez věrohodně vypadajících věcí totiž nebude věrohodný ani celý metaverse,“ vysvětluje Mikoláš Herskovič.

Tato úvaha otevírá možnosti, vedle nichž bledne sebevětší zakázka od výrobce nebo obchodníka. V metaverzu, pokud bude chtít vypadat věrohodně, bude potřeba nepředstavitelné množství „předmětů“… Možná by nemusely být všechny originální – třeba by Precismo mohlo vytvořit „modelbanku“, tedy obdobu fotobank, kde si zájemci o fotografie najdou, co potřebují k doplnění svého obsahu.

„Samozřejmě, to je možnost. Mimochodem, tím se vracíme k základům. Naše technologie totiž původně vznikla na myšlence vytvořit takovou modelbanku pro potřeby filmových tvůrců. Ale 3D modely komerčních produktů jsou větší trh, finančně zajímavější a jednodušší k obsloužení, tak jsme napřeli síly tam. Nicméně v principu je vytvoření obrovské databáze 3D modelů jeden z možných směrů rozvoje,“ říká Mikoláš Herskovič. A dodává, že překotný rozvoj virtuálních světů hraje Precismu do karet.

Jinými slovy, vedle Amazonu a Google vychází jako další možný zájemce o Precismo Facebook. „Samozřejmě, že i Facebooku by dávalo smysl, kdyby nás koupil,“ konstatuje Mikoláš Herskovič, jako kdyby vybírání mezi těmito zájemci bylo pro český startup jak houska na krámě.

Exit však není tím, co by v Precismu aktuálně řešili: právě vedou jednání o investici. Chystají investici série A. V jakém časovém horizontu by měla být tato investice realizována? „Předpokládáme, že je to zhruba přelom roku,“ uzavírá pro SJ News Mikoláš Herskovič, CEO startupu Precismo.

P.S. O technologii Precismo

Detailní informace o technologii za svými 3D modely Precismo tají. Novinářům ukáže pouze, jak proces skenování probíhá: robotické rameno, zjevně  vybavené několika kamerami, se pohybuje okolo skenovaného předmětu, osvětlovaného krátkými záblesky světla, pravděpodobně o různých vlnových délkách a pod různými úhly – a to je všechno, co je o technologii Precisma známo.

Konkurenční výhoda Precisma nestojí na schopnosti definovat tvar skenovaných předmětů (z toho udělal rozvoj 3D tiskáren banalitu). Klíčové je věrohodné zobrazení povrchu – a také unikátní schopnost jednotlivé atributy povrchu měnit. Takže předvést boty v různých barvách a s různými tkaničkami neznamená nafotit všechny kombinace – Precismo to (nějak) dokáže vyřešit v rámci svého modelu. Prozkoumat možnosti technologie Precismo je možné například v tomto konfigurátoru bot.

Jako nadstavbu nad schopností realisticky zobrazovat produkty z různých úhlů připravuje Precismo funkci „zkoušení“ produktů. Začíná s botami: zákazník namíří kameru svého mobilu na nohu a Precismo mu na ni doplní zkoušenou botu. Samozřejmě, nejde o to, jak bota sedí, ale jak jde barvou a stylem k oblečení. Na rozdíl od triviálního řešení typu „botu domalovat na vyfocenou nohu“ funguje tato technologie v reálném čase, tedy ve video režimu: zákazník natáčí nohu a z různých stran si tak prohlíží nazutou botu. Už ve verzi alfa této aplikace, kterou Mikoláš Herskovič předvedl SJ News, je zjevné, že má potenciál způsobit revoluci v online nakupování.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články