Bratislavské devadesátky už za rok na vašich monitorech: vývojáři Vivat Slovakia spustili stránku na Steamu a odhalili screenshoty
Vývojáři slibují desítky dobových aut, kterými se hráči budou moci prohánět otevřeným světem. foto: Vivat Team

Bratislavské devadesátky už za rok na vašich monitorech: vývojáři Vivat Slovakia spustili stránku na Steamu a odhalili screenshoty

22. zář 2022 Natálie Vopařilová 3 min

Po neočekávaně úspěšné crowdfundingové kampani spouští slovenský Team Vivat na populární herní platformě Steam stránku pro svou chystanou hru Vivat Slovakia. Příběh, ve kterém se smývá rozdíl mezi vysokou politikou a organizovaným zločinem, a který věrohodně popisuje společenskou situaci na nově vzniklém Slovensku, by si hráči mohli prožít na obrazovkách svých počítačů již příští rok na podzim.

Děj se odehrává v divokých devadesátých letech v Bratislavě, kterou ovládají mafiánské gangy. Hlavním hrdinou je holohlavý třicátník, agent tajné policie, který se kryje rolí taxikáře. V jeho kůži bude hráč rozmotávat spletité příběhy, které protkávají životy politiků, mafiánů i běžných občanů. Hra má nabídnout více než dvacítku misí založených na skutečných událostech. V otevřeném světě, na mapě o rozloze zhruba deset kilometrů čtverečních, by se měl hráč moci prohánět v desítkách dobových aut. Samozřejmostí je profesionální slovenský dabing. Hlas hlavnímu hrdinovi propůjčí Marián Labuda mladší, jeho zaučujícího se kolegu nadabuje Lukáš Frlajs. V další rolích zazní také například Rasťo Piško, Milan Žitný, Kristína Svarinská, Jaroslav Plesl nebo Jozef Benedik.

Hlavní herní mise budou založené na skutečných událostech. zdroj: Vivat Team

Síla crowdfundingu

První prototyp hry vznikl v roce 2019. Předcházel mu rok práce zadarmo. Finančně ho částkou 4 000 eur, tedy necelých 100 tisíc korun, v rámci grantového programu Sloboda nie je samozrejmosť, který připomínal 30. výročí Sametové revoluce, podpořila Férová Nadácia O2. Demo bylo ke stažení zdarma a těšilo se velké popularitě na slovenském i českém internetu. To tým motivovalo k přípravě crowdfundingové kampaně, kterou úspěšně ukončil koncem února tohoto roku. Požadovaných 10 tisíc eur, tedy necelých 250 tisíc korun, bylo vybráno již po prvním dni. Na konci kampaně činila výsledná částka, vybraná od více než 1 500 od fanoušků, téměř šestinásobek.

Mezi odměnami byly především herní položky, například jméno přispívajícího na pomníku, náhrobním kameni, zvonku nebo poštovní schránce, vlastní grafika ve hře nebo dokonce neherní postava vytvořená po vzoru přispěvatele. Nejlevnější odměnou byl digitální klíč na Steam za 20 eur, tedy necelých 500 korun, nejdražší odměna stála tisíc euro, za které podporovatel, kromě všech položek z levnějších odměn, získá vlastní náměstí se sochou podobizny ve hře. Za pokořené finanční milníky se hráči navíc dočkají více rozhlasových stanic, funkční hromadnou dopravu a budou moci mít psa.

Ukázka ze hry Vivat Slovakia. foto: Vivat Team

Nováček mezi ostřílenými

Publikace hry je naplánovaná na podzim příštího roku. „Budeme se snažit vydat Vivat Slovakia před vydáním spekulovaných her Grand Theft Auto 6 a Mafie 4. Jedná se o konkurenční tituly, série, které jsou mezi hráči léta populární a obáváme se, že by se mezi nimi naše hra ztratila,” komentuje Roman Lipka, producent hry Vivat Slovakia. „Vývoj ale nechceme uspěchat na úkor kvality,” ujišťuje.

Hry je vyvíjena na operační systém Windows. Jestli vyjde i na jiné platformy, zatím není jisté. „Hry, které vychází na konzole, jsou certifikované jejím výrobcem. Aby hra takovou certifikaci získala, musí splnit řadu kritérií, které se navíc stát od státu liší. U některých her to může znamenat vyřazení některého obsahu, “ vysvětluje situaci Lipka.

Jednat se má o AA titul. Prodejní cena ještě není stanovena. Jisté ale je, že bude vyšší než 20 eur, tedy necelých 500 korun českých, za kolik si ji mohli zakoupit předplatitelé. Cena tak bude nižší, než bývá u AAA titulů, které se při vydání standardně pohybují kolem 1 500 korun.

PŘEČTĚTE SI: Autoři kultovní herní série Polda znovu vybírají peníze: tentokrát na remaster druhého dílu

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Aplikace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články