IKISEQ je první investice do lidí. Pár jich cuklo, nechtěli být první, říká Čeněk Stýblo. Chystá bitcoinovou směnárnu

IKISEQ je první investice do lidí. Pár jich cuklo, nechtěli být první, říká Čeněk Stýblo. Chystá bitcoinovou směnárnu

23. pro 2021 David Pávek 11 min

Deset let byl spojený s vtipnými videi na YouTube, s Erikem Meldikem tvořil duo ViralBrothers. Čeněk Stýblo už ale neřeší „debilní kecy“ Pražáků či učitelů a kromě YouTubera je stejným dílem i podnikatel. Jeho firma na pálivé omáčky Hot-Bee překonala první krizi, po delším čekání nyní spustil i IKISEQ, platformu na investice do talentovaných lidí. O tom, jak mu podnikání jde, co chystá, a o výhodách i rizicích nového projektu se rozpovídal v rozhovoru pro StartupJobs Newsroom.

Dva startupy, Hot-Bee i IKISEQ, jste založil loni. Do toho cestu obou firem dokumentujete pravidelně na YouTube v pořadu „Miliony nebo bankrot.“ Jak se to dá stíhat?

Velice těžce (směje se). Natáčení samo o sobě a příprava editace a všechno okolo je samostatná práce. Každý, kdo natáčel na YouTube, ví, že to zabírá strašně moc času. Je složité k tomu stíhat porady, brainstormingy… Ale právě to se mi vlastně líbí. Že se člověk nezaměřuje jen na jednu věc, ale může brát z různých projektů inspiraci na ty další.

Na YouTube ukazujete dobré i špatné stránky stavby firmy. Může taková otevřenost potenciální zákazníky nebo ve větším měřítku investory, spíš přilákat, nebo odradit? Jaké máte zkušenosti?

Když jsem koncept „Miliony nebo bankrot“ vymýšlel, říkal jsem si, že mi to tady chybí. Je to zajímavé téma pro lidi kolem třicítky, čtyřicítky, co se snaží dostat na vlastní nohy, řeší podnikatelské a investorské věci a nikdo to pro ně pořádně nezaznamenává. Ty, které videa na YouTube odradí, vlastně ani nevidíme. Prostě se podívají a nikdy se nám neozvou. Že jsme šli ale s kůží na trh, nám s budováním firmy ohromně pomohlo. Lidé nám mají tendenci pomáhat, sami nám píšou. U Hot-Bee to byla firma FlyOva, která se nám stará o distribuci nebo člověk z Beskydské likérky. Ten nám původně chtěl pomoct s expanzí do zahraničí, a nakonec nám pomáhá vařit a připravovat produkty. Spolupracujeme s čokoládovnou, s firmou, co nám vyrábí dřevěné dárkové krabičky… Kdybychom nenatáčeli, nedostaneme se k nim. Lidé vidí tváře, které za firmou stojí, a to, že ukazujeme i špatné stránky podnikání, pomáhá celý projekt zlidštit.

Zakladatelé Hot-Bee Čeněk Stýblo a Martin Kuchař

 

Kam se Hot-Bee posunulo za rok fungování?

Na začátku jsme si mysleli, že budeme jednoproduktový e-shop a bude nám stačit vyrábět jeden druh pálivé omáčky. Během sedmnácti dní jsme prodali deset tisíc lahviček, za další tři měsíce pak kolem pětadvaceti tisíc. To nám přišlo super, ale pak jsme začali víc počítat. Používáme kvalitní suroviny bez konzervantů, chilli a med, které jsou samy o sobě drahé. Nebyl tak velký prostor na marži, ještě když se sečtou věci okolo jako balení. Vyšlo nám, že s jednoproduktovým e-shopem to k milionům nedotáhneme. Řešili jsme, jestli to nezabalíme, protože všechna ta energie nám za 50, 60 tisíc zisku měsíčně nestála, přes léto navíc prodeje dost spadly. Ale nakonec jsme si řekli, že se do toho ještě jednou pořádně zakousneme. V říjnu jsme rozšířili portfolio produktů, máme pálivé čokolády, práškové chilli, dohromady kolem patnácti až dvaceti produktů. To byl dobrý tah. Dnes nám přišla čísla a od 1. října do 19. prosince jsme měli obrat čtyři a půl milionu korun. To jsme před létem vůbec nečekali a vidíme, že je kam růst.

Napadá mě srovnání s podnikáním hokejové legendy Dominika Haška. I on dělá potraviny, nápoje Smarty a Šprt, ale ačkoli je slavnou osobností, má ohromný problém protlačit své produkty do supermarketů či benzínek. Máte podobný problém?

Příběh Dominika Haška nebo třeba Martina Dejdara jsem viděl, proto jsem se radši spojil se zkušeným podnikatelem Martinem Kuchařem. Věděl jsem, že sám bych to nezvládl. Expanzi do supermarketů jsme chtěli řešit, ale narazili jsme na to, že by nám nezbyl skoro žádný zisk. Obchody si berou velkou část pro sebe. Zaměřili jsme se na e-shop, skoro veškerou energii věnujeme jemu a online propagaci. Retailu se nebráníme, berou od nás nějaké benzínky a malé obchody, ale pořád to je pět procent ku 95 procentům z onlinu. Pořád je pro nás důležitější vybudovat si na českém trhu vlastní pozici coby e-shop, a pak případně růst ven.

Nikdo nechtěl být první

Pojďme na nový projekt IKISEQ, který jste spustili 19. prosince. Jak byste ho popsal pro ty, co o něm slyší poprvé?

Chtěli jsme vytvořit první platformu, kde bude možnost investovat do lidí a nadějných talentů, kteří potřebují peníze na rozvoj. Vybíráme vycházející hvězdy, u kterých mají uživatelé možnost koupit si podíl na jejich budoucím zisku. Není to klasický crowdfunding, kde za příspěvek dostanete tričko a hrníček. Když dám příklad – MMA zápasník se kolem pětadvacátého roku dostává do situace, kdy neví, jestli pokračovat s kariérou, protože zároveň třeba ještě chodí do práce. Když se dostane na takovou křižovatku, potřebuje třeba milion nebo dva, aby se mohl věnovat jen té profesi, ve které si věří, že bude hvězda. U nás ty peníze vybere, náš tým mu pomůže je správně alokovat. Pak dostane dobrý zápas, nebo tu kariéru nějak posune a začne vydělávat větší peníze, a s lidmi, kteří mu pomohli, se tak dělí o část zisků. Mimo případného zhodnocení investice jde i o sociální aspekt, máte dobrý pocit z toho, že někomu pomůžete, stáváte se věrným fandou. Srovnávám to s tím, že když si vsadíte na sportovní zápas, jste do něj víc zaangažovaný, víc vás baví ho sledovat. Tady sázíte na celou kariéru.

IKISEQ jste založili s Ondřejem Novotným, šéfem organizace OKTAGON MMA, a marketérem Petrem Václavkem. Jak jste se dali dohromady?

Petr a stratég firmy Jan Dědic mě a Ondru oslovili s tím, že tenhle projekt mají v hlavě a hledají lidi ze sféry showbyznysu, kteří by do toho šli s nimi. Zajímá mě fintech, vidím, kam se ubírá, a chtěl jsem si to vyzkoušet. Zaujalo mě i spojení s Ondrou, chtěl jsem se k němu dostat blíže a pochopit, jak funguje byznys kolem OKTAGONU. U Petra Václavka jsem zaznamenal jeho dlouholeté zkušenosti ze světa startupů a marketingu, dělal i prezidentskou kampaň Marka Hilšera.


I s tímhle projektem jste zažili několik porodních bolestí, start se odkládal třikrát. Co se stalo?

Původní domluva z podzimu 2020 byla, že Hot-Bee spustíme do konce roku, ať stihneme vánoční sezonu, a IKISEQ se měl spouštět v březnu. A jak vidíme, posunulo se to skoro o deset měsíců… U Hot-Bee jde o fyzické produkty, vytvořit e-shop je otázka pár týdnů. IKISEQ je aplikace, ve které vytváříme úplně nový investiční segment. Naráželi jsme na právnické problémy, řešili jsme s týmem právníků, aby vše spadalo do veškerých regulací. Složité bylo i dát dohromady funkční aplikaci a její následné schválení na Google Play. Na iOS se nám ji stále protlačit nepodařilo, i když jsme to měli přislíbené. Ale už jsme spuštění nechtěli odkládat dál, takže lidé teď mohou investovat přes web ikiseq.com a přes aplikaci na Android. Na iOS by měla být v blízké době. A nakonec taky haprovala důležitá věc – získávání talentů.

V čem byl problém u nich?

Někteří zajímaví a známí lidé, kteří nám přislíbili účast, cukli pár dnů před podpisem smlouvy. Dostali strach, že se něco nepovede, že by na ně byl velký tlak. Hodně z nich nám řeklo: „Přijde mi to zajímavé, ale nechci být úplně první.“ Ty máme teď v záloze, řekli nám, že se přidají v pozdější době, když uvidí, že všechno šlape.

Někdy stačí jedna rána

První talent, který jste představili, byla módní návrhářka Jana Řezáčová. Proč zrovna ona?

Jak jsem říkal, měli jsme pár domluvených lidí, třeba MMA fighterů. Málokdo chtěl jít do rizika a být první. Lidi nečekali, že se u nás objeví někdo jako módní návrhářka. Ale tím jsme otevřeli mysl lidem, kteří si myslí, že taková cesta není pro ně. Chtěli jsme jako prvního ukázat člověka, který není moc známý, a předvést na něm, jak dokážeme její hvězdu budovat dále.

Módní návrhářka Jana Řezáčová je prvním talentem na platformě IKISEQ.

 

Takže talenty, do kterých se dá investovat, vyhledáváte a oslovujete? Nebo se někdo může přihlásit sám?

Obojí. Chodí nám maily od lidí, kteří se v tom zhlédli a chtěli by se zúčastnit. Ale zároveň máme aktivní management, který vytipovává lidi hodící se do našeho konceptu. Teď je to asi půl na půl.

Z druhé strany – od jaké částky se uživatel může stát investorem či podporovatelem talentu?

Chtěli jsme, aby i drobní investoři mohli dávat co nejnižší částky. Jeden podíl se tak dá pořídit kolem stokoruny. Spousta lidí to nebere tak, že by na tom měla nějak zbohatnout. Vidí zajímavého člověka, který jim je sympatický z medailonku, tak mu pošlou dvě stovky. Když se mu to nepovede, tak se nic neděje, když povede, můžou na tom jen získat.

Tak si projděme možné scénáře. Co se stane pro investora, když kariéra talenta vyletí ke hvězdám, nebo když naopak ztratí motivace a vykašle se na to?

Je to samozřejmě rizikové, ne všichni talenti budou do budoucna ziskoví. Všem to připomínáme, že jim nikdo u žádné investice nemůže zaručit návratnost peněz. Každý ví, že když zainventuje třeba do MMA zápasníka, může stačit jedna rána k tomu, aby ukončil kariéru. Co se týče výplat ze zisků, u každého talenta jsou individuálně domluvené podmínky. Jana Řezáčová nabídla 25 procent svých budoucích příjmů na sedm let. Takže když teď začne vydělávat na značce oblečení, lidem bude po sedm let jednou ročně chodit dividenda. Máme tým, který modeluje situace a snaží se spočítat, jaký podíl ze zisků může talent nabídnout, aby to bylo zajímavé pro všechny strany.

Skončí vaše startupové rozpětí u Hot-Bee a IKISEQu, nebo se porozhlížíte po dalších projektech, do kterých byste se zapojil? Třeba do něčeho kolem kryptoměn, kterým se hodně věnujete na sociálních sítích.

Jeden další projekt máme rozpracovaný. Měl by se spouštět v lednu nebo únoru. Je to právě bitcoinová směnárna. Píše mi mnoho lidí, jak si koupit bitcoin a tak podobně. Takovým lidem, kteří se v technické stránce kryptoměn moc neorientují, bychom chtěli zprostředkovat platformu, kde si každý může snadno nakoupit bitcoin. Zároveň to bude vzdělávací platforma, kde budeme chtít jednoduchým jazykem pro laiky vše vysvětlit. Bude se jmenovat BTCJMR.cz, podle zkratky mého sloganu „Bitcoin je mír.“ Pak mám ještě jeden rozpracovaný projekt, který zatím nebudu prozrazovat. Řekl jsem si, že ten bude poslední, kterému se budu věnovat.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Investice, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články