ČASOSBĚR: Explorio čeká první velká zkouška - letní sezona. „Českému travelu můžeme hodně pomoci,” věří zakladatel

ČASOSBĚR: Explorio čeká první velká zkouška - letní sezona. „Českému travelu můžeme hodně pomoci,” věří zakladatel

9. čvn 2020 David Budai 5 min

Jak vypadá rozjíždějící se byznys v oblasti cestování poté, co se všechny hotely kvůli koronaviru uzavřou? Nemusí to být taková tragédie, jak se může zdát. Platí to alespoň pro Explorio.cz, které funguje necelý rok a nyní chce podpořit cestování v Česku. Newsroomu to řekl spoluzakladatel František Peterka. Přečtěte si, jak tento nadějný startup začínal, a v následujících měsících s námi sledujte jeho počínání v unikátním časosběrném projektu.

Poklidná dovolená v rodinném kruhu a se spoustou zážitků zní báječně jako reklamní slogan nebo při debatách u večeře, ale realita bývá mnohdy odlišná. Ví to i sedmatřicetiletý František Peterka, otec dvou malých dětí, který při cestování a plánování programu dlouho bojoval s nepřipraveností hotelů, nepřesnými nebo chybějícími informacemi o volnočasovém vyžití i nedostatkem inspirace. Rozhodl se to vyřešit po svém a založil projekt Explorio.cz, který s takovou dovolenou pomůže.

„Lidi si ze mě dělají srandu, že projekty okolo mě vznikají pro osobní potřebu. Když jsem zakládal web Proděti.cz, byla manželka těhotná a říkali jsme si, že na trhu není k dostání moc hezkých věcí pro ty nejmenší. Tak jsem společně s Honzou Davídkem založil nákupní klub, ze kterého vznikl e-shop pro děti. Než se loni spojil s Mallem, byl největším specializovaným e-shopem na dětský sortiment v Česku,“ vzpomíná František Peterka. Podobné to bylo i v případě projektu Driveto, který se specializuje na dlouhodobé pronájmy automobilů a Peterka ho rozjel s krytím skupiny Miton. I tady řešil osobní záležitosti a výsledkem byl další startup.

Nevydrží „v klidu“

„Pak jsem si dal trochu pauzu, cestovali jsme s dětmi a naráželi na problémy, že vůbec neseděly informace, které jsme našli třeba na Bookingu. Aktivity pro děti jsme museli složitě hledat, a když jsme někam přijeli, častokrát jsme byli zklamaní, protože třeba atrakce byla až pro děti od 140 centimetrů. Tak jsem přemýšlel, co dělat. Velký hráč typu Booking nebo Slevomat se s tímto nemůže poprat, protože je daleko více zajímá globál, ale nesoustředí se na jednu úzkou skupinu zákazníků,“ říká Peterka.

Proto se opět domluvil s Janem Davídkem, který měl shodou okolností také „sabbatical“, a v dubnu 2019 začali přemýšlet o novém travel projektu. Udělali průzkum trhu, spočítali čísla, pronajali první kancelář a 30. září vypustili projekt do světa. Na začátku roku 2020 potom přibrali ještě Kamila Vacka jako investora.

Balíčky byly slepou uličkou

Jenže vše se neobešlo bez porodních bolestí. „První myšlenka byla, že ubytování a zážitky spojíme a nabídneme v různých balíčcích. Ale s tím jsme narazili, protože hotelům se nechtělo balíčky vytvářet. Byla to pro ně práce a my jsme byli nový subjekt,“ popisuje začátky Peterka. A proto už po několika týdnech přemýšleli o úplně jiném byznys modelu.

Z prodeje balíčků se přeorientovali spíše na inspirativní portál, který shromažďuje nápady a tipy na ubytování a služby nebo zážitky v okolí. A to tak, aby to vyhovovalo rodinám a na místě je nečekaly žádné zrady nebo nemilá překvapení. Lidé z Explorio.cz proto všechna ubytování i zážitky zkoumají, ověřují a kontrolují, aby „seděly“ informace a parametry.

„Koho schválíme, ten projde našima rukama. Takže když rodina pojede na Lipno nebo do Špindlu, bude přesně vědět, kolik aktivit a pro jak staré dítě můžou absolvovat. U zážitků si koupí lístek nebo zařídí rezervaci, a když to nejde, tak alespoň zjistí potřebné informace. U hotelu si můžou také přímo udělat rezervaci a nemusí platit nějakému zprostředkovateli,“ vysvětluje Peterka s tím, že se pro jednotlivé provozovatele stávají atraktivním marketingovým kanálem, který jim přinese zákazníky za nižší náklady, než je třeba přes již zmíněný Booking.

Rodiny na dovolené bez stresu a zklamání. To je vize zakladatelů Explorio.cz. (foto: Pixabay)

Jako Favi pro cestování

„Jsme něco jako Glami, Biano nebo Favi, ale v oblasti cestování. Člověka inspirujeme, ale finální transakci necháme u hotelu, protože víme, že řada lidí si s nimi stejně chce zavolat a domluvit,“ říká Peterka s tím, že v současné době už Explorio.cz spolupracuje s více než tisícovku hotelů, penzionů a apartmánů. „Hlavní část našich příjmů pochází od našich přímých partnerů - ubytování a aktivit, které formou kreditu platí za přivedenou návštěvnost. Ubytování, se kterými nespolupracujeme napřímo, nabízíme prostřednictvím svých affiliate partnerů, Booking.com a Previo, kteří nám za rezervaci platí provizi.“

Explorio.cz funguje necelý rok, rozšiřuje tým a před sebou má první velkou zkoušku – letní sezónu. „Podařilo se nám dát dohromady tým fajn lidí, který funguje a ví, na čem děláme. Je nás s externisty 15, z toho 10 lidí pracuje na full-time. A snažíme se posilovat, jak to jde. Chceme růst a od začátku deklarujeme, že děláme silný projekt, který má ambici zahraniční expanze. Vyzkoušíme si to na českém trhu pro českého zákazníka,“ říká Peterka s tím, že do roku 2021 plánuje nejméně dvojnásobný růst oproti letošku.

2020: Dovolená v Česku

Pokud jde o omezení cestování v rámci opatření kvůli epidemii koronaviru, Explorio.cz je pocítilo, byť ne dramaticky. Lidé v uplynulých týdnech informace o cestování příliš nevyhledávali, a ještě méně něco plánovali nebo rezervovali, protože hotely byly zavřené a letní dovolené nejisté. Peterka a jeho kolegové reagovali tím, že „umrtvili“ marketingové aktivity a začali připravovat cestovatelský obsah nebo ladit technické záležitosti. Také intenzivně komunikovali s hotely a školili je, aby dokázaly Explorio.cz lépe využít, až se situace uvolní.

A ta chvíle přichází právě nyní. Vzhledem k tomu, že to zatím pro většinu Čechů vypadá na letní dovolenou v tuzemsku, mohl by být rok 2020 paradoxně pro Explorio.cz skvělým odrazovým můstkem. „Můžeme hodně pomoci českému travelu. Budeme marketing soustředit na to, abychom rodinám s dětmi řekli: Koukejte, tady je Explorio.cz a pomůže vám vybrat pravou dovolenou v rámci Česka,“ říká Peterka s tím, že ani několik měsíců trvající utlumení cestování startup neohrozí.

Zatím vše financují František Peterka a Jan Davídek za podpory investora Kamila Vacka, který má od letošního června ve společnosti podíl 25 %. „S touto investicí si chceme dobře ověřit své směřování a obchodní model, který bychom v budoucnu rádi škálovali směrem do zahraničí. A když nám pár desítek milionů pomůže příští či popříští rok zrychlit expanzi, byla by škoda si o ty peníze neříct. Ale teď jsme na startu,“ dodává Peterka v rozhovoru.

Newsroom StartupJobs sleduje Explorio.cz na každém kroku, účastní se totiž unikátního časosběrného projektu. Více informací o projektu najdete v tomto článku.

Foto: Explorio

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články