KOMENTÁŘ: Revoluce v módním průmyslu bude zpočátku menší, než jak to vypadá z tiskové zprávy
Ilustrační foto: Pixabay

KOMENTÁŘ: Revoluce v módním průmyslu bude zpočátku menší, než jak to vypadá z tiskové zprávy

29. zář 2022 Petr Blažek 2 min

Česko-americký startup mění globální módní průmysl – tak začíná tisková zpráva o spolupráci startupu s českými kořeny Veracity Protocol s „globální módní společností“ Ordre. Některá bombastická tvrzení z tiskové zprávy však potřebují detailnější pohled.

Společnost Ordre vypadá jako etablovaný hráč: „společnost Ordre přináší do strategického spojenectví 40 let zkušeností z módního prostředí (…)“. To vypadá, jako by Ordre byla zavedená firma se čtyřicetiletou úspěšnou historií. Ve skutečnosti je to trochu jinak: těch čtyřicet let je součet délky působení zakladatelů v módních časopisech.

Podobně to je s tou „globální módní společností“. Ano, je módní a ano, je globální – ale co to znamená? Jde o v Hong Kongu registrovaný startup australských manželů, který vznikl v roce 2014. To by samozřejmě nebylo nic proti ničemu – ale loni Ordre získalo investici ve výši pouhých devět milionů dolarů. Od australských fondů. A především: v investičním kole B, kde budoucí jednorožci a globální módní impéria už dostávají úplně jiné investice

Za pozornost také stojí pohled na sekci „News“ na webu Ordre: poslední novinka je tam víc než dva roky stará. Ještě větší rozčarování však návštěvníkovi stránek Ordre připraví sekce „Technologie“. Není tam ani zmínka o revoluční platformě „Authentique“, kterou měl tento startup spustit začátkem letošního roku. Jde přitom o zajímavý projekt, který má umožnit oskenovat produkt a na základě jeho charakteristik k němu vytvořit nezaměnitelný token (NFT). Ten by se dal využít jako důkaz pravosti, například při následném prodeji.

Je možné, že právě „projekt Authentique“ je to, oč při oznámené spolupráci Veracity Protocol a Ordre jde. Veracity totiž vyvíjí zajímavou technologii pro analýzu povrchu předmětů, která se dá použít k celé řadě účelů, včetně rozpoznávání pravosti bankovek nebo třeba luxusních kabelek. A je možné, že to bude úspěšný projekt (a doufáme v to, protože českým startupům vždycky držíme palce).

Jen by ta spolupráce nemusela začínat tak „vyhajpovanou“ zprávou…

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kauzy, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články