ČASOSBĚR: Grason rozvíjí logistiku a retail. V době bez vidiny na zlepšení je zásadní udržet motivovaný tým

ČASOSBĚR: Grason rozvíjí logistiku a retail. V době bez vidiny na zlepšení je zásadní udržet motivovaný tým

6. kvě 2021 David Budai 5 min

Ladili formu na otevření gastronomie, ale to se od zimy nekonalo. O to více úsilí nyní Grason vkládá do logistiky a vylepšování své aplikace pro řízení a plánování pracovníků. Nejen o tom mluví Karel Mařík v dalším kole časosběrného projektu. A velmi zajímavá je i nenápadná zmínka, jak je důležité pracovat s týmem, když „chybí světlo na konci tunelu“.
 

Když jsme v minulém kontrolním kole hovořili o tom, že kvůli koronavirové situaci bylo v roce 2020 všechno jako na houpačce, tak v posledních měsících jakoby vše "zamrzalo v útlumu". Startup Grason se ale nevzdává – udržel svůj tým, zvládl se z původního gastro projektu transformovat na komplexní tržiště flexibilní práce a nyní intenzivně rozvíjí téma „digitalizace“ pracovníků.

„Máme plán, jak podnikům s personálem pomoct od náboru až po výplatu, aniž by ztrácely čas pohovory, podepisováním smluv či přepisováním papírové docházky,“ poodhaluje plány spoluzakladatel Grasonu Karel Mařík. Bude tedy nepochybně zajímavé sledovat, zda se jemu i spoluzakladatelce Jarmile Kowolowské a dalším kolegům podaří proniknout do oblasti personalistiky, která byla doposud spíše konzervativní.

A teď se pojďme podívat, co se v Grasonu od prosince dělo.

PŘIPOMEŇTE SI ROK 2020 V GRASONU: Pozitivní prázdniny a první kroky v přerodu z gastroprojektu na tržiště práce

Časosběr: 2. kontrola

Kam se firma od podzimu 2020 posunula?

Vánoce se nesly v duchu rozvolnění, rozhodli jsme se pomoct podnikům v gastronomii a všem jsme nabídli naši službu na toto období zdarma. Zároveň jsme tak pomohli i našim "grasonům" vydělat si před Vánoci nějaké peníze navíc.

Období po Novém roce se neslo v duchu doplnění nových funkcí do GrasonPlan (vlastní aplikace pro organizaci personálu, pozn. red.) a její rozšíření na trhu. Můžeme se tak pochlubit například spoluprací s logistickým startupem Skladon.

Jaká strategická rozhodnutí jste měli před sebou? Jak jste je vyřešili?

Největší výzvou byl vývoj pandemie, která nepříjemně zrychlovala a naše plány na otevření gastronomie a vidina brzkého návratu významné příjmové nohy se rozplynuly. Museli jsme tak upravit náš finanční plán a omezit některé výdaje.

Zároveň jsme však pomohli několika podnikům s flexibilními pracovníky. E-commerce opět rostla a s ní i počet odpracovaných směn. Zároveň upadalo mnoho pracovníků do karantény, které naši "grasoni" zastupovali.

Jaké změny jste provedli ve vašem produktu?

Věnovali jsme se zejména rozvoji desktopové verze GrasonPlan, kde jsme optimalizovali onboardingový proces klienta a přidávali funkce, které po nás klienti požadovali.

Šetříme čas manažera, říká Grason ke své aplikaci GrasonPlan.

Jaké komplikace nebo nečekané záležitosti se během uplynulých měsíců objevily a jak jste je řešili?

Aktuální doba není jednoduchá pro nikoho, ladili jsme formu na otevření gastronomie, které se nekonalo. Zásadní tak pro mě bylo udržet motivovaný tým i v době, kdy mělo být vidět světlo na konci tunelu. Ale nějakým způsobem se to světlo neobjevilo.

Jak se změnil váš tým? O kolik lidí se případně rozrostl?

Nezměnil se nijak. (Užší tým tvoří pět lidí a doplňuje ho externí vývojářský tým, pozn. red.)

Kdybyste měli růst firmy stanovit na stupnici 1-5 (5 nejvyšší růst), jaké číslo zvolíte?

Hodnotím ho číslicí 2. Podařilo se udělat několik pěkných dealů, ale celkově toto období obchodu moc nepřálo.

Jaké máte plány do konce roku 2021?

Plány jsou ambiciózní, protože chceme prohloubit naši etablaci v logistice a retailu. Aktuálně jednáme s několika partnery, kteří by nám pomohli v tomto odvětví růst a výrazně rozšířit produktové portfolio, po němž naši klienti volají.

Digitalizace personálu je velkým tématem a my máme plán, jak podnikům s personálem pomoct od náboru až po výplatu, aniž by ztrácely čas pohovory, podepisováním smluv či přepisováním papírové docházky. Nechte se překvapit, snad v letním ohlédnutí prozradíme více. (směje se)

Jak následující měsíce vnímáte v kontextu koronaviru a toho, jak je na tom nyní Česko?

Ponecháno bez odpovědi. (pandemie je zmíněna v odpovědích výše, pozn. red.)

Museli jste během uplynulých měsíců dělat nějaká finanční opatření?

Ponecháno bez odpovědi. (výše je zmíněno omezení výdajů, pozn. red.)

Máte k dobru nějakou příhodu, zajímavost nebo situaci z týmu či fungování, které stojí za zmínku?

Ponecháno bez odpovědi.

Pozn. redakce: V rámci zachování férovosti ponecháváme odpovědi všech respondentů časosběrného projektu bez zásadních redakčních změn.

Foto: Grason
 

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články