Brněnský kosmický lídr SAB Aerospace pracuje na odpalovacích zařízeních či satelitech, loni měl rekordní obrat a teď se chce výrazně rozrůst

Brněnský kosmický lídr SAB Aerospace pracuje na odpalovacích zařízeních či satelitech, loni měl rekordní obrat a teď se chce výrazně rozrůst

2. bře 2022 Šárka Mrázová 6 min

Pracuje na vesmírných odpalovacích zařízeních, sondách, satelitech a mikrogravitaci, dává příležitost studentům a popularizuje vědu. Brněnská firma SAB Aerospace je největší tuzemskou firmou, která se zaměřuje na vývoj a výrobu komponent, testování a montáže pro kosmický byznys. Loni se jí navzdory pandemii koronaviru a zpomalení ekonomiky dařilo nejvíce od vzniku firmy v roce 2014. Dosáhla dosud největšího obratu od svého vzniku ve výši 130 milionů korun a nedávno získala další kontrakt s Evropskou vesmírnou agenturou (ESA) na vývoj a výrobu pokročilého typu zařízení pro hladké vypouštění družic ve vesmíru, které se dosud v Evropě nevyrábí. Kromě toho se SAB Aerospace plánuje letos rozrůst o další zaměstnance.

SAB Aerospace se podílí na kosmických průmyslových aktivitách České republiky až z 15 procent. Firma si z celkem 22 uzavřených smluv od svého vzniku připsala šest z nich právě v loňském - pro ni rekordním - roce. Od roku 2014 výše kontraktů činí 600 milionů Kč. Pro srovnání obrat firmy dosáhl předloni 75,6 milionů korun a v roce 2019 celkem 86,6 milionů. Dopady pandemie pocítil SAB Aerospace také. 

Výkonný ředitel Petr Kapoun na dotaz StartupJobs Newsroom odpověděl, že firma zaznamenala loni ztrátu 1,5 milionů korun, kterou způsobil posun většiny projektů, protože pandemie na nějakou dobu zpomalila chod samotné ESA a zároveň došlo k výpadkům u výrobních dodavatelů. Firma se podle Kapouna nicméně plánuje ze současných 44 lidí do konce roku rozrůst na šedesát. V současnosti hledá další nové inženýry. 


Ilustrační foto z výroby firmy SAB Aerospace

Další prestižní kontrakt s ESA

Nyní se SAB Aerospace může pochlubit dalším kontraktem s prestižní agenturou ESA. Jde o takzvané low shock separační zařízení, které zajistí hladké uvolnění družic ve vesmíru. Zatímco dříve se k odpojení družice od rakety používaly pyropatrony, které mohly při svém výbuchu ohrozit stabilitu družice, low shock separační zařízení pracuje na bázi přednapjatých pružin. Díky tomu, že jsou pružiny nastaveny přímo na konkrétní satelit, dojde k jeho odpojení od rakety plynule a bez jakýchkoliv otřesů. 

SAB Aerospace ve spolupráci s další tuzemskou firmou ATC Space navíc dodá zařízení v pěti velikostech, které se přizpůsobí pěti váhovým kategoriím satelitů. Vývoj a výrobu produktu plánuje firma dokončit už za dva roky. „Díky tomu, že jsme kontrakt získali, si budou moci společnosti kupovat toto zařízení za zlomek ceny v Evropě, a nikoliv pouze v Americe, jak tomu bylo dosud. Jedná se tak o další krok za posílením nezávislosti Evropy v kosmickém průmyslu a Česká republika bude u toho,” uvedl šéf SAB Aerospace Petr Kapoun.

Jde o podobně významnou zakázku, jakým byl kontrakt od ESA na vývoj a výrobu dispenseru, nosiče pro satelity, pro raketu Vega a Vega C. Díky tomu Česko ještě více posílilo svoji pozici rovnocenného partnera ve srovnání s ostatními státy působícími v kosmickém byznysu. Očekává se, že v příštích letech dosáhne návratnosti až do výše jedné miliardy korun. Loni se inženýři z firmy SAB Aerospace podíleli na dvou startech rakety Vega, další starty se odehrají letos.

PŘEČTĚTE SI: Česko jako globální hráč v kosmickém byznysu? Šanci prosadit ho mají české firmy, musí se ale spojit

Startupy nezůstávají stranou

Brněnský podnik dodává také pro raketu Ariane 6 komplexní zařízení obsahující hardware, software i elektroniku, dále se podílí na vědecké misi Plato, která má objevovat a zkoumat planety podobné Zemi mimo naši Sluneční soustavu. Loni se SAB Aerospace stal první českou firmou, která je součástí kosmických experimentů na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v rámci projektu Biomission 2019. A ke klíčovým projektům patří i unikátní český projekt Slavia, který má ověřit technologie mapování nerostného bohatství a přispět k hlubšímu prozkoumání vesmíru.


Výkonný ředitel SAB Aerospace Petr Kapoun 

Právě Slavia je největším projektem Česka za posledních 40 let od dob družic Magion a má ambici se stát vůbec první ryze českou misí v ESA. Skupina tuzemských firem a akademických institucí má v příštích měsících ověřit technologie, jakým způsobem by se mohlo mapovat nerostné bohatství ve vesmíru. Jak před časem řekl Newsroomu ředitel Kapoun, výroba tvoří jen část celé mise. Jde spíše o hi-tech engineering a práci s vysokou přidanou hodnotou, kde je nutné mít vysokou úroveň know-how. „SAB Aerospace přispívá hlavně zkušenostmi se složitějšími systémy, vývojem zařízení od nápadu po realizaci, s projektovým řízením a podobně. To se může tvářit jako ‚měkké, jednoduché know-how’, ale jde o klíčovou věc, kterou má málo firem v regionu,” uvedl Kapoun, jehož firma misi vede.

PŘEČTĚTE SI: Mise Slavia má světu ukázat, že ČR je důležitý hráč v kosmickém průmyslu. Bude mapovat nerostné bohatství ve vesmíru

Za důležité považuje Kapoun i uzavřené memorandum o spolupráci v kosmickém výzkumu a mírovém užívání kosmického prostoru, které může díky aktivitám Česka posílit pozici celého státu v oblasti kosmického průmyslu. Dohodu uzavřeli předsedové vlád států Visegrádské skupiny na společné prosincové schůzce v Budapešti.

V pozornosti brněnského vesmírného lídra jsou i startupové firmy. Spolupracuje se softwarovou firmou Zaitra s.r.o., která je startupem inkubovaným v brněnském ESA BIC, inkubátoru ESA, a je zapojena do společného projektu Biomission. Jde o o tři biologické experimenty, které poletí na mezinárodní vesmírnou stanici ISS. 

Šárka Mrázová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články