Autoři kultovní herní série Polda znovu vybírají peníze: tentokrát na remaster druhého dílu
Polda 2 má dostat remaster, zdroj: Zima software

Autoři kultovní herní série Polda znovu vybírají peníze: tentokrát na remaster druhého dílu

12. zář 2022 Natálie Vopařilová 4 min

Přání fanoušků české kultovní herní série Polda byla vyslyšena. Úspěch, který u hráčů posledního - tedy sedmého - dílu získala ukázka remasterovného Poldy 2 motivoval Petra Svobodu a jeho tým opřít se do práce a předělat hru celou. Od příznivců na to potřebuje vybrat přes půl milionu korun.

Příští rok oslaví první díl Poldy své 25. výročí. Detektivní hra v době svého vydání nadchla nejednoho hráče, a v průběhu let se proto dočkala dalších šesti dílů, přičemž poslední sedmý vyšel letos na jaře. Zaplatily ho příspěvky od fanoušků, které autoři vybírali v rámci crowdfundingové kampaně. Ta byla nad očekávání úspěšná, na Poldu 7 se vybralo téměř 1,5 milionu korun.

A byl to právě tento díl, který u fanoušků vyvolal poptávku po remasteru druhého dílu této české herní klasiky. „Do posledního sedmého pokračování jsme do lokace Muzeum her umístili kousek hry z Poldy 2. Avšak těch několik pozadí, které jsme tam použili, jsme překreslili do vysokého rozlišení. A vzhledem k obrovským ohlasům, které tento zremasterovaný kousek vyvolal, jsme se rozhodli předělat hru celou,” popisuje impuls Petr Svoboda, producent a programátor kultovní herní série.

Originální vzhled Poldy 2, zdroj: Zima software
Masterovaný vzhled Poldy 2, zdroj: Zima software

Nová grafika je jenom začátek

Polda 2 byl vytvořen na rozlišení 640 x 480 pixelů. Za částku 600 tisíc korun  má hra dostat nový širokoúhlý kabátek v rozlišení 4K. Autoři si pak stanovili dva milníky, které když pokoří, dočká se hra i nového obsahu a hudby. Při dosažení částky tři čtvrtě milionu korun má nová verze druhého dílu navíc obsahovat krátké intermezzo o změně profese hlavního hrdiny Pankráce z policisty, kterým je ve druhém díle, na soukromého detektiva, kterým je ve třetím díle.  Pokud vývojáři vyberou ještě o sto tisíc korun více, slibují fanouškům modernizaci soundtracků.

Kampaň běží do 20. října tohoto roku. Po úspěšném získání finančních prostředků má být nová verze Poldy 2 dokončena rok a měsíc na to. Vyjít má na počítače s operačními systémy Windows a MacOSX a zhruba s půlročním zpožděním také na mobilní telefony s operačními systémy iOS a Android. S vývojem verze na konzole autoři zatím nepočítají, ale nevylučují ji. „Nejereálnějším kandidátem se zatím jeví konzole Nintendo Switch. Jistě víme, že hra nevyjde na konzoli Sony Playstation,” informují vývojáři.

PŘEČTĚTE SI: Gaming už není jen záležitostí nerdů. Esportové události boří rekordy a gaming s sebou nese nové marketingové i pracovní příležitosti

Projekt mohou fanoušci podpořit už od částky 100 korun. Elektronickým klíčem hry na platformu Steam budou přispěvatelé odměněni za částku 349 Kč, DVD verzí za 549 Kč. Mezi další odměny patří například karty, plakáty, panákové skleničky, tričko, nášivky, artbook nebo sběratelská figurka. Za darování vyšších částek si může přispěvatel nadabovat postavu ze hry, zúčastnit se pizza party s autory nebo mít ve hře vlastní karikaturu. Takzvanou kompletku získáte za příspěvek 50 tisíc korun.

ukázka odměny: hrací karty, zdroj: Zima software

Síla nostalgie

Na oficiálním facebookovém profilu herní série už fanoušci prosí vývojáře o remastery i dalších dílů. Ti ujišťují, že pokud se předělávka Poldy 2 vydaří podle očekávání, nebudou s modernizací dalších dílů otálet. Informují také, že kromě vydání remasterované dvojky se hráči mohou těšit i na vydání originálních dílů celé série na platformu Steam. „Pokud vznikne další díl Poldy, bude hlavním hrdinou někdo jiný než Pankrác. Hlas a síla jeho téměř osmdesátiletého dabéra Luďka Soboty má svoje mantinely. Považoval bych neuctivé, aby jeho roli převzal někdo jiný,” vyhlíží do budoucnosti Svoboda.

Ukazuje se, že crowdfunding je efektivní metodou pro zisk finančních prostředků na oživení populárních titulů, které spolkl čas. Loni na jaře vybrali na vytvoření druhého dílu kultovní střílečky Bulánci rekordní částku na platformě Startovač vývojáři SleepTeam, kteří mimo prvních Bulánků vytvořili také právě první díl série Polda. Již v den zahájení kampaně vybrali autoři dvojnásobek cílové částky, tedy milion českých korun. Vybraná částka se nakonec vyšplhala na celých 7  308  770 Kč. Ačkoliv bylo vydání hry původně naplánováno na léto tohoto roku, zdržela studio výroba a distribuce odměn pro více než osm a půl tisíce přispěvatelů, a hra tak vyjde v předběžném přístupu v rámci akce Československý herní týden až 14. listopadu 2022.

PŘEČTĚTE SI: Český herní hit Kingdom Come: Deliverance se má dočkat deskové verze

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články