Zásadní otázky života a byznysu: Odpovídá zakladatel a CTO Daniel Hejl

Zásadní otázky života a byznysu: Odpovídá zakladatel a CTO Daniel Hejl

7. bře 2023 Kamila Gottsteinová 4 min

Série Zásadní otázky života a byznysu se blíží do finále! Tentokrát jsme se ptali zakladatele a CTO Productboardu Daniela Hejla. Productboard je platforma pro správu produktů zaměřená na zákazníky, která organizacím pomáhá rychleji dostat na trh správné produkty. Jak odpovídal Daniel Hejl na naše zásadní otázky života a byznysu?

Kdybyste mohl zvrátit nějaké své rozhodnutí z minulého roku, co by to bylo?

Určitě bych si vzal více dovolené a využil ji naplno. Během roku jsem i v důsledku častých pracovních cest zkrátil jednu ze svých naplánovaných dovolených a zpětně vidím, že by se mi ta načerpaná energie hodila. Proto letos plánuji být vůči sám sobě důslednější.

Jaké zásadní věci chystáte se svým startupem na rok 2023?

Budeme pokračovat v růstu. Díky nedávné restrukturalizaci společnosti porosteme rychleji, než jsme původně očekávali. Ukazuje se, že krize postihuje různé firmy různým způsobem – co se týká našich zákazníků, velké firmy jsou postiženy mnohem méně než ty malé, které musejí šetřit výrazně víc. To pro nás znamená růst směrem do enterprise segmentu. Zároveň ale musíme mít na zřeteli novou situaci na trhu a takto nepředvídatelné období bude i od marketingu a obchodu vyžadovat trochu jiný přístup.

Jak zjišťujete, jestli jste dobrý leader? Ptáte se svých lidí?

Ptám. Získávat zpětnou vazbu pro mne vždy bylo velice důležité, člověk si své slabiny sám neuvědomuje. Zmíním jednu věc, která mi dobře fungovala. Několikrát jsem prošel takzvaným exekutivním koučinkem od společnosti Better Manager. Jde o zhruba desetitýdenní program s koučem, který začíná průzkumem mezi lidmi, s nimiž pracuji, podřízenými, nadřízenými i kolegy na téže úrovni. Vyplněním celkem obsáhlého dotazníku dávají zpětnou vazbu a hodnocení. Proč to alespoň mně bylo k užitku, je to, že mí kolegové vědí, že s hodnocením sebe sama pracuji, chci se sebou něco dělat, zlepšovat se. A oni vidí, že ke změnám skutečně dochází, že svá slova neházejí do větru. A to je zároveň motivuje dávat zpětnou vazbu důkladně.

Vzpomenete si na moment, kdy vás něco rozčílilo tak, že jste praštil do stolu?

To se mi nestává. Nejsem zkrátka takový typ, nejsem cholerik. Navíc mám za to, že křičení, bouchání do stolu a podobné věci stejně k ničemu nevedou. To u mě platí v práci i soukromém životě.

Jak se díváte na fenomén “quiet quitting”, měli by podle vás lidé pracovat nad rámec svých stanovených povinností, nebo jen striktně plnit to, za co jsou placeni?

Vnímám to nejen tak, že lidé striktně odpracují jen své nutné penzum, ale i tak, že neplní ani tyto minimální požadavky a nedělají práci, za které jsou placeni. Takový člověk vlastně přestane pracovat úplně, vyjma nějakého nutného minima, které navíc často ještě z poloviny předstírá. Typicky se to týká firem se špatně nastavenými cíli. To umožňuje se schovat a téměř nepracovat, užívat si volno a jen se několikrát za týden připojit na online schůzi. Rozmach jevu nastal myslím s pandemií a prací na dálku – možnost kontrolovat zaměstnance se snížila. A firmě může trvat řadu měsíců, než si takového jednání všimne. Lidé si dokonce začali vyměňovat tipy a zkušenosti, jak v tom být efektivní, a dokonce se nezřídka chlubili tím, že mají několik souběžných plných úvazků. Ale není to jev nějak výrazně se rozmáhající, jde určitě o malé jednotky procent zaměstnanců. A jak říkám, souvisí to se špatně nastavenými cíli a jejich hodnocením.

Jaké osobnosti (historické i současné), byste se zeptal na radu ohledně vašeho byznysu, kdyby to šlo?

Nejvíc mne vždy zajímali lidé, kteří si prošli podobnou cestou, kterou dnes kráčíme my. Jistě, popovídat si s šéfem Googlu bude poučné a inspirativní v mnoha ohledech. Pro náš byznys by ale mnohem větším přínosem byl rozhovor se zakladateli nám podobných firem, kteří jsou na té cestě o pár let dál. Napadá mne třeba Zendesk nebo Intercom. Lidé zabývající se B2B SaaS byznysem by nám jistě mohli dát mnohem relevantnější vhled než lidé z Googlu nebo Facebooku.

Chci vědět o dalších dílech!
Váš e-mail

Na co byste se chtěl zeptat Elona Muska?

Jestli má nějakou manažerskou nebo obchodní techniku, na kterou přišel, dobře funguje, ale o níž se moc neví a není běžná a rozšířená. Něco, co mu pro budování firem přijde zásadní, často se ale opomíjí. Také by mne zajímal jeho pohled na budování firem v kontrastu s životním prostředím a klimatickou krizí – co by lidstvo ve svém chování mělo změnit, aby se vyhnulo globální klimatické katastrofě.

První 3 věci, které byste změnil, kdybyste měl neomezenou moc a chtěl Česko udělat lepší?

Já bych především nechtěl mít neomezenou moc. To většinou nevede k dobrým výsledkům. Navíc si netroufám říct, že bych věděl lépe než kdokoli jiný, co je pro naši zemi nejlepší.

V příštím díle naší série se můžete těšit na startupovou osobnost Petru Nulíčkovou z Pale Fire Capital!

Kamila Gottsteinová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články