Navštívili jsme testovací místnost VRgineers, českého lídra na poli virtuální reality

Navštívili jsme testovací místnost VRgineers, českého lídra na poli virtuální reality

16. říj 2019 Michala Jendruchová 5 min

Virtuální realita je nevyhnutelným krokem k budoucnosti, vypráví Marek Polčák, spoluzakladatel společnosti VRgineers. Jejich profesionální VR brýle používají velké světové značky pro testování svých produktů či výcvik, a společnost s českými kořeny se tak řadí k hvězdám současné globální VR scény. Redaktorka Newsroomu StartupJobs se zašla podívat do testovací místnosti VRgineers v pražských Holešovicích a vyzkoušela si virtuální realitu na vlastní kůži.

Jakožto technicky nezdatná a virtuální realitou naprosto nepolíbená jsem se ocitla v jiných sférách. Při návštěvě firmy VRgineers jsem si „osahala“ to nejlepší, co tento obor v současnosti nabízí. A to nejen u nás, ale hlavně v zahraničí. Dokonalé brýle XTAL, určené pro profesionální klientelu, si objednávají velké firmy, jako je Škoda Auto, Audi, BMW, NASA, Airbus a další.

Marek Polčák

Ujal se mě Marek Polčák, jeden ze tří spoluzakladatelů firmy. Zavedl mě do testovací místnosti, nasadil mi na hlavu „monstrum“ v ceně přesahující sto tisíc korun a přede mnou se rázem objevilo dokonalé BMW, které jsem si mohla obcházet, osahávat, otevírat dveře a pomalu se nechat usadit za volant. Skvělý relax a únik z dnešního bláznivého světa. Však i Marek se směje, že sám si v této místnosti rád čistí hlavu.

Trénink pro piloty

Ovšem produkty, které odsud odcházejí, nejsou žádné hračky. Jedná se o špičková zařízení, umožňující například simulaci obsluhy v pilotních kabinách letadel. Však také právě piloti využívají jejich brýle ke svému tréninku. „Naše brýle jsou unikátní v tom, že jako jediné dokážou dodat velice kvalitní obraz přes celou místnost. To je extrémně důležité pro naše cílové klienty. Mezi typické zákazníky patří třeba tréninkové centrum pilotů. Aby byl pilot schopen trénovat ve virtuální realitě obsluhu kokpitů, tak potřebuje dokázat přečíst všechny budíky a zároveň vidět široko kolem sebe, protože potřebuje mít přehled, co se děje. Podobně to funguje pro piloty Formule 1 ale i třeba pro piloty nadzvukových letadel,“ vysvětluje Marek Polčák.

Firmu založil před dvěma lety. Ačkoliv s nadsázkou tvrdí, že to byla z nouze ctnost. „S jedním mým známým jsme měli v plánu zprostředkovat turistům v Praze neobvyklý zážitek v podobě letu nad Prahou ve virtuální realitě. Bylo to v provozu dva roky, ale řešili jsme problém, že běžné brýle pro virtuální realitu nedosahovaly takové kvality, kterou jsme si my, a potažmo i turisté, představovali. Hledali jsme firmy, které by nám byly schopné je dodat, ale nenašli jsme je. Tak jsme si je začali vyrábět sami,“ vzpomíná na začátky nového podnikání.

Ze své první softwarové a hardwarové firmy Quanti s.r.o., která dobře fungovala už několik let, „vyjmul“ virtuální realitu a v roce 2017 spoluzaložil s Etnetera Group samostatné VRgineers, kam převedl veškeré know-how. „Díky předchozímu úspěšnému podnikání jsem do vývoje dokázal postupně zainvestovat přes deset milionů korun. Ale brzy jsem pochopil, že potřebuji pomoct - jak s řízením, tak s financemi - a oslovil jsem několik známých, kterých si vážím a se kterými mám podobně nastavené priority.“ A tak se společně s Martinem Holečkem a Václavem Bittnerem pustili do budování mezinárodního startupu.

Měli základ, měli znalosti (většina z nich jsou kybernetici), uměli sestavovat elektroniku i hardware. A dokázali projekty dotáhnout do konce. Rok vyvíjeli první prototyp brýlí, než s nimi vyrazili na trh. Dnes jich vyrábějí desítky měsíčně. Velmi rychle zaujali investory. Nejdříve to byli angel investoři, například Martin Rozhoň, a následně i industriální investoři Y Soft, Nation1 a PJ Capital, kteří vstupovali do VRgineers v rámci letošní investice. „Získat správné investory je velice náročný proces. Musíte chodit, prezentovat a mít výsledky. Správný investor nepřináší jen finance a s tím spojené podmínky, ale hlavně nový pohled a pomoc. Někteří investoři nám pomáhají s finančním plánováním, druzí s automatizací výroby,“ podotýká Marek.

A tak se jejich firma stává jedním z nejrychleji rostoucích startupů u nás. „Od počátku rychle rosteme. Teď podepisujeme zakázky, které se budou realizovat za půl roku. Začátek firmy byl postavený na čtyřech lidech ve vývoji. Dnes jich má vývoj třicet, deset lidí pracuje v konstrukci, pět lidí v obchodu a dalších pět v marketingu. Původní čtyři lidé stačili k tomu, aby vznikl prototyp. Dneska už je to produkt.“

Cíl: Stovky brýlí měsíčně

A to velmi ceněný. Jak Marek podotýká, vůbec nejtěžší je samotná výroba. Jedná se totiž o komplexní produkt, který spojuje optiku, elektroniku, algoritmy a ergonomii. „Výrazně nám v tom pomohlo založení Joint Venture VR Optics s izraelským optickým konsorciem. Díky této spolupráci od samotného začátku vyvíjíme vlastní čočky, teď už jsme ve fázi páté generace, kdy jsme čočky plně odladili, odstranili všechny nedostatky a začínáme se sériovou výrobou. Je to extrémně dlouhá a náročná cesta.“

A tak se po dvou letech fungování pomalu přibližují černým číslům. „U hardwarových startupů je cesta delší. První dva roky řešíte první prototyp, další dva roky řešíte produkt, abyste ho prodali. My jsme to vše stihli za rok. Díky tomu už máme na dohled černá čísla,“ říká. Většina jejich produktů míří do zahraničí. U nás je to jen pár klientů, například Škoda Auto nebo E.ON Distribuce. Jejich brýle využívá i Virtuplex, který nedávno u Horních Počernic otevřel vůbec největší prostor pro profesionální virtuální realitu v celé Evropě. Špičková virtuální laboratoř se rozkládá na 600 metrech čtverečních a umožňuje, aby se zde v různých virtuálních prostředích pohybovalo hned několik uživatelů najednou.

Vývoj jde velmi rychle dopředu, a tak i VRgineers musí mířit stále vpřed. Proto je Marek prakticky neustále na cestách, navštěvuje světové veletrhy a seznamuje se s potenciálními klienty či investory. A plány do budoucna? Rádi bychom vyráběli stovky brýlí měsíčně, stále chceme zvyšovat kvalitu obrazu. Budeme se zabývat komfortem, brýle bychom rádi zmenšili a zlehčili. V budoucnu nahradí naše brýle z velké části počítače pro určité profese, nebo mobilní telefony. Virtuální a augmentovaná realita se stane hlavním médiem, s kterým budeme pracovat,“ těší se třiatřicetiletý podnikatel a dodává, že zároveň nyní pro několik společností pomáhají realizovat takzvané Proof of Concept projekty, při kterých VRgineers pomohou firmám začínajícím s virtuální realitou vybrat správné technologie a představit je v jejich prostředí. Jedná se většinou o pokrokové firmy, které mají zájem o inovace a tuší, že by mohly VR využít ve svém podnikání, ale ještě nevědí přesně jak.

A co radí dalším odvážným startupistům? Zaměřovat se na pozitivní přístup k práci. „Vždy je velké množství věcí, které se daří, a stejně tak i které se nedaří. Záleží, na jakou stranu se přikloníte, na kterou část zaměříte pozornost. To je hrozně důležité si uvědomit. Když se zaměříte na množství věcí, které se daří, tak vám to dává tolik síly pokračovat, že se vám potom daří překonávat i ty nejtěžší překážky,“ dodává.

Autor: Michala Jendruchová

Foto: VRgineers

Michala Jendruchová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články