Vlaky jsou na vzestupu, do budoucna bude cestování veřejnou dopravou čím dál větší zážitek, říká Jan Kolář z Passengery

Vlaky jsou na vzestupu, do budoucna bude cestování veřejnou dopravou čím dál větší zážitek, říká Jan Kolář z Passengery

15. čvn 2022 Anna Jurečková 9 min

České dráhy, Flixbus, turistický vlak na Machu Picchu a nově také vznikající futuristické metro v Saúdské Arábii. Česká technologická společnost Passengera pomáhá naplňovat vizi cestování jako zážitku po celém světě. Podle CEO Jana Koláře urychlila digitalizaci veřejné dopravy pandemie. Proč do budoucna sází především na vlaky a jak probíhá spolupráce na vzniku jednoho z nejmodernějších dopravních systémů na světě? I o tom hovoří pro StartupJobs Newsroom.

Jak bude podle vás vypadat doprava třeba za deset let? Dočkáme se autonomních vozidel?

Samořiditelnost je samozřejmě velké téma. Passengera trend autonomity přímo ovlivnit nemůže, ačkoliv pracujeme na několika projektech se samořiditelnými dopravními prostředky. Konkrétně řešíme informační systém, který bude ve vozidlech představovat jediný komunikační kanál. Nicméně samotná výroba prostředku je ta jednodušší část. Druhá, těžší úloha je nasazení do praxe, což je důvod proč se o autonomní dopravě tak dlouho jen mluví. 

Poměrně jasný trend je proměna cestování v zážitek. V této oblasti je posun opravdu rychlý, protože dopravci mají čím dál větší motivaci lákat cestující na hromadnou dopravu. Investují do nových technologií, snaží se nejen prodávat jízdenky, ale vytvořit si s cestujícím vztah. Cílem je nabídnout další služby nebo je přizpůsobit konkrétním potřebám zákazníka. 

Dopravci půjdou cestou poskytování nejen služeb na palubě, ale i před cestou a po ní. Umím si představit, že si během cesty v dopravním prostředku objednáte nákup a až budete vystupovat v cílové stanici, dostanete ho do ruky. V některých evropských zemích už se podobný koncept testuje a zájem je značný, protože jde o úsporu času.

To souvisí s digitalizací veřejné dopravy a právě na ni se Passengera zaměřuje. Co přesně si pod tím můžeme představit?

Digitální řešení, které jako Passengera poskytujeme dopravcům, stojí na čtyřech základních pilířích tvořících platformu. Je to internetová konektivita – připojení vlaku, autobusu nebo lodě k internetu a nabízení palubní wifi. Za druhé infotainment platforma, informační a zábavní portály pro cestující, kde si mohou pustit film, zahrát hru, poslouchat audioprůvodce, ale také získat informace o trase. 

Infotainment platforma v horském turistickém vlaku Bernina Express ve Švýcarsku.

Třetí pilíř je monetizační platforma, což jsou reklamní nástroje, které umožňují dopravcům nabízení dodatečných služeb nebo generování vedlejšího příjmu. Čtvrtý pilíř je skupina monitorovacích a management nástrojů, které klienti používají k tomu, aby tuto širší škálu služeb a technologií mohli spravovat centrálně skrze jednotnou platformu. 

Cílem všech digitálních služeb je, aby se veřejná doprava stala více atraktivní volbou pro cestující. Aby ji v budoucnu ideálně preferovali před automobilovou dopravou. Tím se zároveň snažíme naplnit jeden ze základních firemních cílů, a to je pomoc dekarbonizaci planety. 

Digitalizace dopravy zažívá boom

Digitalizujete především vlaky a autobusy. Bude vlak do budoucna klíčovým dopravním prostředkem a hraje v tom roli právě udržitelnost?

Ano, udržitelný projekt pro nás znamená převést lidi, kteří mají potřebu cestovat, na více ekologické formy dopravy. Tu nejekologičtější představuje vlak, který pojme 300-500 lidí. Pandemie s dopravou docela zamávala, ale ukázalo se, že vlaky jsou na vzestupu. Dopravci investují do obnovy flotil a nových služeb, aby udělali cestování pohodlnějším. Ale i autobusy jsou pořád udržitelnější varianta než auto, protože pojmou více lidí. 

Jak pandemie ještě ovlivnila veřejnou dopravu?

Paradoxně jí pomohla. Někteří dopravci sice nepřežili, ale obecně se více otevřeli digitalizaci, začali hledat řešení na optimalizaci a zjednodušování procesů. Ale zaměřili se právě také na poskytování dalších služeb pro vedlejší příjem. Protože čísla cestujících stále nedosahují předcovidových hodnot. V současné době díky tomu máme více zakázek než kdy dříve, za více než deset milionů dolarů. Potvrzuje to, že digitalizace v oblasti přepravy zažívá boom.

Momentálně pracujete na digitálním řešení pro vznikající rijádské metro, který má být jedním z nejmodernějších dopravních systémů na světě. Jak jste se ke spolupráci dostali?

Tuto zakázku jsme získali na základě naší působnosti na Blízkém východě ve veřejném výběrovém řízení. Výsledkem bylo uzavření desetiletého kontraktu na dodávku technologií pro všech 240 vlaků a 85 stanic. Navíc s možností prodloužení, rijádské metro se ve fázi dvě plánuje rozšířit skoro na dvojnásobek přepravní kapacity.

Celé metro je autonomní, bez řidiče, testuje nejmodernější technologie samořiditelnosti. Je pro nás prestižní v tom, že spolupracujeme s největšími výrobci vlaků. Rozsah metra je totiž tak velký, že provoz nebyl schopný zajistit žádný z výrobců metra, takže se vytvořila aliance tří. Zajímavé na projektu je také to, že jsme ho uzavřeli těsně před covidem. Díky tomu jsme se naučili odbavovat podobné projekty vzdáleně a lépe škálovat tým. 

PŘEČTĚTE SI: V Rijádu testuje provoz jeden z nejmodernějších dopravních systémů na světě. Digitalizaci metra zajišťuje český startup Passengera

Tým tedy budujete jen v Česku? 

Ano, jsme česká společnost, přestože působíme na čtyřech kontinentech. Veškerý technický tým sedí v Praze a trochu si na tom zakládáme. Během covidu jsme zjistili, že takto jsme nejsilnější a nejefektivnější. V Česku jsou skvělí vývojáři a my máme štěstí na lidi, kteří o svém úkolu reálně přemýšlejí, mají proaktivní přístup, umí si projekt vzít za vlastní. Zejména právě vývojářský tým plánujeme výrazně rozšiřovat.

Jan Kolář je CEO české technologické společnosti Passengera, na jejímž vzniku se podílel.

Proč jste ve světové konkurenci uspěli zrovna vy?

Hlavní kritérium bylo poměr kvality nabízeného technického řešení a ceny. Jsme na to náležitě pyšní, protože projekt je unikátní mimo jiné v tom, že jsme museli navrhnout řešení kompatibilní s několika různými firmami. Hráči jako Siemens nebo Alstom poskytují jiné technologie a byly vybráni dávno před námi. Museli jsme zaujmout roli integrátora, který zajistí, že technologická řešení budou fungovat jako celek.  

Lépe pochopit profil cestujícího

Jak ze srovnání s rijádským metrem vychází hromadná doprava v Česku, respektive v Praze?

To se těžko srovnává, protože všechny nové projekty se řeší výrazně jednodušeji, než když máte udělat upgrade existujícího systému. Před mnoha lety jsme řešili s Dopravním podnikem v Praze, jakým způsobem by se dala poskytnout wifi ve vagónech. Narazili jsme na obrovskou spoustu problémů. Nicméně se nedá říct, že je kvůli tomu naše metro zastaralé, ačkoliv tak trochu vypadá.   

Možná budeme mít to štěstí v rámci plánované linky D, kde by autonomní metro už mohlo jezdit taky. Jinak si myslím, že v Česku na tom nejsme vůbec špatně, co se týče nabídky digitálních služeb v dopravě. Passengera má v Česku dva zákazníky, České dráhy a Flixbus. Oba mají poměrně zajímavou nabídku digitálních služeb pro cestující a aktivně pracují na vylepšování. Třeba na České dráhy se dokonce jezdí dívat i někteří jiní zákazníci ze střední a východní Evropy.

Mluvil jste o větším zaměření na cestující, jak bude navazování vztahů ze strany dopravců probíhat?

Celý zážitek začíná tím, že se jako cestující připojíte k wifi. Konkrétně v Saúdské Arábii jsou mobilní data drahá, takže cestující mají velkou motivaci připojení využít. Řekněme, že mají k dispozici několik datových balíčků, některé jsou zdarma, ale s reklamou. Za vyšší tarify dáte dopravci něco na oplátku, třeba svůj e-mail. On to následně využije k marketingovým účelům, pokusí se lépe pochopit profil cestujícího, aby mu příště nabídli víc kontextovou službu nebo reklamu. 

Jaký nejlepší zážitek jste jako cestující zažil vy?

Máme zákazníka ve Švýcarsku, vysokohorské turistické vlaky Glacier Express. Na palubě ve třídě Excellence Class Coach máte možnost si v jednom vagónu dát během jízdy šestichodové menu, které je připravené na palubě v restauračním voze. U toho můžete poslouchat interaktivní audio průvodce ve svém jazyce do sluchátek a kochat se pohledem na horské scenérie. To je asi nejhezčí zážitek, který jsem ve vlaku zažil.

Foto: Passengera

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články