Ukáže na skutečný věk i začínající covid. Aplikace českého fyziologa poradí, jak “stárnout“ pomaleji

Ukáže na skutečný věk i začínající covid. Aplikace českého fyziologa poradí, jak “stárnout“ pomaleji

25. dub 2021 Šárka Mrázová 9 min

Za vznikem aplikace mySASY se skrývá příběh bývalého vědce. Radim Šlachta společně s kolegy vyvinul unikátní algoritmus, který umí díky měření srdeční frekvence sportovcům říct, v jaké jsou formě. Před deseti lety, když mu bylo čtyřicet, skončil jako proděkan v akademické sféře a odešel do byznysu. Se svým bratrem ajťákem připravil projekt, získali investora a založili startup mySASY. Aplikaci už používají přední sportovci, letos se chystá expandovat do Rakouska, Německa, Švýcarska a testuje v Polsku. V současnosti dokončuje novou verzi pro běžné uživatele, která by měla rozeznat i počínající virózu včetně covidu. „Chtěl jsem, aby výsledky výzkumu nezůstaly jen na papíře a byly užitečné i pro lidi,” říká Šlachta v rozhovoru pro StartupJobs Newsroom.
 

Jak vlastně funguje mySASY?

Sportovec si stáhne aplikaci do mobilního telefonu a hardwarem je hrudní pás. Ten si musí nasadit na holé tělo. Specifikem tohoto hrudního pásu je snímání srdeční frekvence s přesností na tisícinu sekundy. A pak know-how zpracování takto přesného záznamu. Měření probíhá v co nejstandardnějších ranních podmínkách. Sportovec se vzbudí, zůstane v posteli, připne si na hrudník pás, spustí aplikaci, která se s pásem datově propojí, a provede měření vleže, vstoje a opět vleže. Měření v současnosti trvá asi čtyři minuty. Pošle ho k nám do cloudu a dostane zpět výsledek. Po ukončení ihned vidí na displeji svého mobilu, jaký je aktuální stav jeho organismu.

Co vše výsledek ukáže?

Sportovní trénink je o tom, že musíte zatížit organismus. Jdete běhat, cvičit, trénovat. Uvedete ho do velkého stresu. Ale to, abyste se zlepšil, což je hlavním cílem tréninku, není jen v samotném cvičení. Princip spočívá v tom, že uvedete organismus do stresu, pak přijde klid, najíte se, spíte a v tomto čase reaguje organismus na předchozí zatížení. Provádí interní změny proto, aby se připravil na další zatížení. Tomu se říká adaptace na tréninkovou zátěž.

Co jiného oproti ostatním aplikacím sledujete vy, jaký je v tom rozdíl? 

Ostatní aplikace sledují právě tréninkovou zátěž, ale my vám po regeneračním procesu řekneme, jakým způsobem jste zregenerovaný a jak efektivní bude následující trénink. Ve chvíli, kdy budete trénovat nezregenerovaný, způsobíte si akorát chronické přetížení, anebo když začnete trénovat pozdě, propásnete chvíli, kdy dát organismu ten správný trénink. Ve vrcholovém sportu leží potenciál právě tady - ve správném dávkování času a velikosti sportovního zatížení. I v tom přinášíme unikátnost.

Průvodce pomalejším stárnutím

Jaké byly začátky a jak pomohl vstup angel investora?

Začátky nebyly vůbec jednoduché, nebylo vůbec nic. Jako základ byla jen moje myšlenka a algoritmus, se kterým jsme pracovali. Vycházeli jsme z výzkumu, který jsem zhruba před 15 lety dělal na Fakultě tělesné kultury na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde jsem se věnoval metodě spektrální analýzy variability srdeční frekvence.Angel investici od Potysz Health Fund jsme měli proto, abychom vůbec mohli zorganizovat firmu a vyvinout produkt. Je to fond, který investuje mohutně do českého zdravotnictví. Museli jsme naprogramovat první aplikace a vymyslet marketing. Metodika měla sice velký potenciál, ale pro český sport byla absolutně neznámá. Na trh aplikace oficiálně vstoupila v roce 2018. 

Jak se podařilo prosadit produkt ve sportovním prostředí?

Z kliniky sportovní medicíny, kterou jsem po odchodu z akademického prostředí vedl, jsem měl řadu kontaktů na trenéry a sportovce, tak jsme je začali oslovovat a prošlapávat cestu v českém i slovenském sportu. Od počátku jsme začali například hodně spolupracovat se známým fotbalovým trenérem Vernerem Ličkou, v týmovém sportu je ale zásah menší než v individuálním, k němuž jsme se později přesunuli. Používají ho profesionální sportovci a olympionici, například slovenská vítězka světového poháru ve sjezdovém lyžování Petra Vlhová, atletky Zuzana Hejnová, Kristiina Mäki nebo cyklista Tomáš Bábek. Od tohoto roku se snažíme o výraznější expanzi do zahraničí. 

Jak jste došli k tomu, že by mohla být aplikace užitečná i někomu jinému než sportovcům? 

Máme za ty tři roky tisíce aktivních uživatelů, kteří se pravidelně měří, což nám umožnilo nasbírat stovky tisíc měření. To je opravdu velké penzum dat. Kvůli tomu jsme se spojili s brněnskou matematickou firmou Gauss Algorithmic vytvořili výzkumný projekt, který nám umožnil využít reálné umělé inteligence a díky tomu měření zkrátit na tři až čtyři minuty. Nikdo na světě není schopen vygenerovat výsledky té metodiky v tak krátkém čase. I v souvislosti s tím jsme začínali přemýšlet o tom, jak produkt změnit tak, aby dával smysl i jiné cílové skupině, než jsou sportovci.

Jak tedy funguje nová verze aplikace?

Základní princip sportovní verze je ten, že sledujeme stav organismu po tréninku a jsme schopni nahlédnout velmi hluboko do stavu autonomního nervového systému. Když jsme přemýšleli, jakou přidanou hodnotu poskytneme nesportující člověku, vycházeli jsme ze dvou věcí. Sledované parametry jsou extrémně závislé na věku. Jsme schopni odhadovat nebo stanovovat skutečný biologický věk organismu. Ne to, co máte v občance, ale věk odpovídající vašemu skutečnému stavu. To je v dnešní době atraktivní informace, protože se lidé snaží prodloužit svůj život co nejdéle a bez nemoci.

Ukáže kromě čísel i nějaká doporučení, jak si uživatel může svůj skutečný věk zlepšit?

Umí poradit. Obsahuje takzvaného průvodce, který bude říkat přesně to, co máte dělat, aby se váš funkční věk zlepšoval. Říkáme tomu reverse aging system, který dokáže zpomalit stárnutí. My se dominantně soustředíme na pohybové aktivity, protože je zde obrovský odborný prostor, který dokážeme vyplnit. Právě na to se bude naše aplikace primárně zaměřovat. Bude přesně říkat, co máte dělat a efekt bude dokazovat na změně funkčního věku.

Říkáte, že aplikace dokáže rozpoznat začínající virózu, tedy i covid, a jak?

Snažíme se v tomto být maximálně féroví. Jednak odborně víme, že nástup virového onemocnění změní stav autonomního nervového systému. Zároveň máme zkušenost s tisíci uživateli a jasný feedback - ve chvíli, kdy došlo ke změně hodnot a uživatel neví, co bylo příčinou, tak v naprosté většině případů se ukázalo, že do dvou až čtyř dnů přišlo nějaké onemocnění. Systém je schopen detekovat změny v organismu, které člověk ještě subjektivně necítí. 
 


Máte plán, jak mySASY dostat k běžným uživatelům, případně do zdravotnictví?

Intenzivně na tom pracujeme. Dostali jsme se do fáze, kdy jsme navrhli koncept, jak bude aplikace fungovat, a nyní končíme výběrové řízení na dodavatele aplikací, které jsou potřeba naprogramovat. Pak budeme finišovat byznysový a komunikační plán, kde budeme specifikovat cesty, jak aplikaci dostat na trh. Chceme i využívat partnerské programy v oblasti health care, pojištění, prevence ve firmách. Myslíme si, že se nová aplikace vycházející z mySASY, pro kterou ještě nemáme název, může stát jednoduchým nástrojem s velkým dopadem.

Jednáte i s nějakou zdravotní pojišťovnou?

Jednali jsme s jednou, která měla původně zájem do toho jít, ale teď přišla zpráva, že “kvůli covidu” nemá peníze. Já bych na to odborně řekl, že by to mělo být přesně naopak. Podpora prevence v dlouhodobém horizontu uspoří prostředky. Je to investice. U nás se ale zaměřujeme v oblasti zdraví pouze na “hašení požáru”, které je samozřejmě ve finále mnohonásobně dražší. I ve zdravotnictví již existují vizionáři, jako například náš původní angel investor, rozhodně ale ne ve státních službách. Systém by měl podporovat aktivitu lidí, která jim umožní dlouhodobý život v lepším stavu. Ne, v Česku je standard, že se do prevence nemůže investovat, protože právě nejsou peníze. My si tu cestu ale určitě najdeme. Pro celou společnost je ale aktuální nelogický přístup neudržitelně drahý.

Kolikaprocentní podíl si v projektu drží brněnský investor Jiří Hlavenka?

Nemůžu prozradit konkrétní číslo. Finálně stanovené hranice jeho investice nejsou. Je jedním z těch moudrých investorů, pro kterého je důležité si v úvodu držet minoritu. Zdůrazňuje, že motivace founderů a týmu musí být stále velká. Právě díky spolupráci s Jirkou rozšiřujeme i vzhledem k pandemii své portfolio o produkt pro širokou populaci. 

Vyvíjíte produkt pro sportovce, kteří ale nemohli rok naplno trénovat a závodit. Jak dopadá koronavirová krize na váš byznys?

Možná to vše (celý rozhovor) znělo moc optimisticky. Upřímně bych si ale dovolil konstatovat, že sportovní prostředí, vrcholové i rekreační se stalo jedním z totálních poražených COVID situace a projevilo se to i na našem byznyse. Základními uživateli jsou lidé, kteří jezdí na závody, jako jsou iron-man, běhají maratony, závodí na kole nebo se pohybují na ligové úrovni v týmových sportech. Ve chvíli, kdy nemají vizi, na co se připravovat, jejich motivace jde dolů. Náš byznys kopíruje to, co se děje ve společnosti. Zisk nám ve srovnání s uplynulými dvěma lety neklesl, a pořád rosteme. Růst ale nebyl takový, jaký bychom si představovali. Odložili jsme zahraniční expanzi a raději jsme investovali do vývoje.

Foto: mySASY

Šárka Mrázová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Kancelář, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články