Ruský vpád na Ukrajinu ohrožuje technologický sektor ve východní Evropě: Jaké problémy jsou na obzoru a jak se připravit
Ilustrační foto: Pixabay

Ruský vpád na Ukrajinu ohrožuje technologický sektor ve východní Evropě: Jaké problémy jsou na obzoru a jak se připravit

14. srp 2022 Tomáš Blažek 2 min

Analytická společnost Dun & Bradstreet vydala report o dopadech války na Ukrajině na technologické společnosti v zemích konfliktu, okolních postsovětských zemích a Polsku. Pro firmy v Česku stojí za pozornost především sada doporučení, která report D&B přináší.

Celkem je podle D&B ve zmíněných zemích východní Evropy ohroženo na 45 tisíc technologických společností, které obsluhují 221 tisíc zákazníků ve 142 zemích světa. Jen v Polsku je takových firem 28 tisíc, v Rusku 11 tisíc a na Ukrajině téměř tři tisíce.

Hlavními dopady války na technologické firmy jsou podle analytiků D&B (vedle přímých škod a sankcí uvalených na Rusko) především omezení subdodávek pro výrobu polovodičů, hackerské útoky, zvýšené požadavky na audit či prudký růst zájmu po technologických službách a s tím související nedostatek expertů.

V roce 2021 Ukrajina podle D&B exportovala IT služby v objemu 6,7 miliard euro (36% meziroční nárůst) a technologický sektor se na HDP země podílel čtyřmi procenty. IT služby z Ukrajiny využívala pětina firem z globálního žebříčku Fortune 500. V zemi působilo 285 tisíc špičkových IT profesionálů a přes čtyři tisíce technologických firem. Část z nich už začala s přesunem svých zaměstnanců a byznysu do zahraničí. Navzdory tomu na Ukrajině stále pracuje velké množství seniorních a vysoce kvalifikovaných expertů.

Vedle místních firem mělo před ruským vpádem na Ukrajině a v Rusku sídlo přes 100 nadnárodních technologických společností. Obavy o bezpečnost pracovníků a sankce proti Rusku povedou podle D&B k masivnímu přesunu pracovní síly, především do mimoevropských zemí.

Očekávané problémy: od polovodičů ke kyberhrozbám

Podle D&B lze očekávat, že výdaje na technologie se – především v zemích střední a západní Evropy – zvýší, a to v důsledku výdajů na obranu, kybernetickou bezpečnost a kontroly sankcí uvalovaných na Rusko. Velké dopady report avizuje na trh práce, kde zvýšené požadavky na dodávky IT služeb společně s nedostatkem či odlivem kvalifikovaných expertů povede k tlakům na zvýšení mezd.

Ruská invaze také prohlubuje krizi ve výrobě polovodičů. Rusko nebo Ukrajina jsou dominantními dodavateli řady surovin pro jejich výrobu: jde například o fluór-uhlíkovou sloučeninu známou pod zkratkou C4F6, která se používá jako leptadlo, neon (90 procent dodávek dodávala do USA Ukrajina) nebo palladium (45 procent světového palladia dodávalo Rusko).

Report D&B také zmiňuje hrozbu eskalace kybernetických útoků. Obětí přitom nemusí být jen terč útoku, ale také například široký okruh organizací, které s terčem útoku sdílí data nebo dokonce mají propojenou infrastrukturu.

Doporučená opatření

V sekci „Call to action“ doporučují analytici Dun & Bradstreet tři okruhy opatření. Za prvé identifikovat slabé články ve svém dodavatelském řetězci a případně připravit alternativní dodavatele. Za druhé, důsledně hlídat, jestli dodavatelé nebo zákazníci nejsou na nějakém sankčním seznamu, a sledovat všechny související regulace. A za třetí, připravit se na případnou změnu dodavatelů IT služeb, pokud je získávají z některé ze zemí přímo či nepřímo souvisejících s válkou.

Tomáš Blažek

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články