TOP 5 filmových vánočních večírků: bitva o dárky, záchrana manželky i klasika s chlebíčky
Vánoční večírek může být akční i zábavný zároveň. foto: Paramount Network

TOP 5 filmových vánočních večírků: bitva o dárky, záchrana manželky i klasika s chlebíčky

24. pro 2022 Pavla Skřivánková 4 min

Na firemních večírcích se může stát leccos. V nejlepším případě skončíte druhý den jen s kocovinou, ale může se také stát, že vám kolega ukradne dárek nebo skončíte jako rukojmí. Přinášíme pro vás průvodce vybraných vánočních večírků z filmů. Na jaký firemní večírek byste rádi vyrazili a na jaký byste si naopak nechali zajít chuť?

Nejbláznivější

Přesvědčovat klienty pro spolupráci na večírcích se může a nemusí vyplatit. V Pařbě o Vánocích (2016) oznámí generální ředitelka rodinné firmy (Jennifer Aniston) svému bratrovi Clayovi (T.J. Miller) a jeho pravé ruce Joshovi (Jason Bateman), že hodlá uzavřít jejich pobočku. Jedinou šancí na záchranu pro ně je uzavřít kontrakt s významným klientem. Ten je ale na obchodní schůzce odmítne, a tak se rozhodnou pozvat ho na grandiózní vánoční večírek a přesvědčit ho, že jejich firma za to stojí.

Během pár hodin se jim povede sehnat DJe, obstarat hromadu alkoholu (nechybí třeba fontánky s whisky nebo ledová socha s vaječným koňakem) a vyzdobit všechny kanceláře a prostory. Všechno vypadá slibně, ale party se rychle vymkne kontrole a nastane absolutní chaos. Zaměstnanci se utrhnou ze řetězu, sníh v zasněžovacím stroji je omylem zaměněn za kokain a ze schodů se jezdí na saních. Navíc se nečekaně objeví Clayova sestra, která mu předtím výslovně zakázala večírek uspořádat, protože je to plýtvání penězi pro firmu, která se stejně zavře…

Na tomto večírku by bylo snadné přijít k úrazu, zaplést se do něčeho nekalého nebo předvést podivné taneční kreace.

Nejtypičtější

Nesmíme vynechat vánoční klasiku všech klasik. Kdo by neznal romantickou komedii Láska nebeská z roku 2003? Ve snímku, kde se na pozadí vánočních svátků prolíná několik příběhů, hrají snad všichni slavní britští herci (namátkou Hugh Grant, Colin Firth, Keira Knightley, Liam Neeson, Emma Thompson a mnozí další). Vánoční večírek pořádá firma jedné z hlavních postav Harryho (Alan Rickman), který svěří jeho naplánování své sekretářce Mie se slovy: „Vánoční party roku, můj neoblíbený vánoční večer a váš nešťastný organizační úkol.“ Mia vybere jako místo výtvarnou galerii a večírek proběhne tak, jak by asi každý čekal. Kolegové a jejich rodiny se skvěle baví, podává se víno a chlebíčky, hudba vyhrává a samozřejmě dojde na nějaké ty milostné avantýry. Nehledáte-li nic výstředního, byl by večírek z Lásky nebeské ideálním způsobem, jak strávit předvánoční čas.

Vánoční večírek ve filmu Láska nebeská. foto: Universal Pictures

Nejakčnější

Co když na váš firemní večírek dorazí terorista? Že vánoční večírky nejsou jen doménou komedií, dokazuje snímek Smrtonosná past (1988). Bruce Willis ve své ikonické roli policisty Johna McClanea přijíždí na Vánoce do Los Angeles navštívit svou rodinu. Jeho žena pracuje v japonské firmě sídlící v mrakodrapu. Během firemního večírku vtrhnou do budovy útočníci a McClane je jediný, kdo může svou ženu a ostatní rukojmí vysvobodit. Vánoční rekvizity a písničky v kombinaci se střílením a výbušninami vytvořily překvapivě dobrý mix a z filmu se stal jeden nejpopulárnějších akčňáků všech dob. Pro milovníky adrenalinu by byl možná tento večírek ten pravý.

Nejakčnější vánoční večírek nabídne například Smrtonosná past. foto: Century FOX

Nejkouzelnější

V Harry Potterovi a princi dvojí krve (2009) pořádá profesor lektvarů Horácio Křiklan vánoční večírek pro své oblíbené studenty, bývalé členy klubu a další společníky. Není to sice firemní večírek v pravém slova smyslu, ale v našem seznamu má své čestné místo, protože, kdo z nás nezatoužil aspoň jednou po tom, aby byla Bradavická škola čar a kouzel skutečná? Na večírku byste kromě ochutnávky kouzelnických specialit, jako jsou dýňová šťáva a máslový ležák, a obdivování jedinečné atmosféry Potterovských Vánoc, zažili i nějakou tu legraci. Třeba když Hermionin doprovod sní dračí tatarák a pozvrací boty profesoru Snapeovi nebo když nepříjemný bradavický školník Filch dovleče na party Draco Malfoye, potom co ho načapal, jak slídí okolo.

V Harry Potterovi a princi dvojí krve pořádá večírek profesor lektvarů Horácio Křiklan. foto: Warner Bros

Nejvtipnější

Na závěr si odskočíme do seriálových vod. Americký sitkom Kancl o zaměstnancích fiktivní papírenské společnosti Dunder Mifflin vysílaný v letech 2005 až 2012 si střihl nezapomenutelný vánoční večírek v desáté epizodě druhé série s českým názvem Veselé Vánoce. Šéf Michael (Steve Carell) rozhodne, že na večírku dá každý někomu pod stromeček dárek do dvaceti dolarů. Sám se chce vyšvihnout a koupí kolegovi iPod za 400 dolarů. Když ale dostane kuchyňskou chňapku, která se mu nelíbí, změní pravidla obdarování. Nově si mohou všichni mezi sebou dárky krást. Nedopadne to jinak, než se strhne bouřlivá bitva o nejlepší dárek – iPod. Pro soutěživé typy skvělá volba, kam vyrazit.

VIDEO: Když se vám dárek nelíbí, ukradněte kolegovi, který má lepší...

PŘEČTĚTE SI: Jakou knihu si přát letos od Ježíška? Poradí lidé z českého i slovenského byznysu

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články