Jakou knihu si přát letos od Ježíška? Poradí lidé z českého i slovenského byznysu
Jakou knihu doporučjí lidé z českého a slovenského byznysu? foto: koláž SJ News

Jakou knihu si přát letos od Ježíška? Poradí lidé z českého i slovenského byznysu

20. pro 2022 Zuzana Hübnerová 4 min

Najít si klidné místo a něco dobrého si přečíst patří pro řadu lidí k vánočním svátkům téměř tak neodmyslitelně jako cukroví či Popelka. Stejně tak blízké obdarovat zajímavou knihou. I proto předvánoční období údajně tvoří až sedmdesát procent celoročních tržeb knihkupců. Ať už se plánujete o svátcích do něčeho začíst sami, nebo hledáte inspiraci na dárek na poslední chvíli, jistě vám přijde vhod naše tradiční anketa. Znovu jsme se zeptali zajímavých lidí českého a slovenského byznysu, která kniha je letos nejvíc bavila.

Martin Haller, etický hacker a co-founder Patron-IT

Doporučená kniha: The Unicorn Project, Gene Kim
Nakladatelství: IT Revolution Press

zdroj: IT Revolution Press

Ve zjednodušování a automatizaci procesů vidím smysl, protože při stejném úsilí dokážeme vyrobit více a zvýšit tak blahobyt. Před mnoha lety jsem narazil na knížku Cíl od autora Eliyahu Moshe Goldratta. Kniha beletrijním stylem vysvětluje, jak řešit problémy s drahou a pomalou produkcí u výrobních podniků. Přečetl jsem ji jedním dechem a v mnoha ohledech mi otevřela oči.

K mé obrovské radosti jsem letos narazil na knihu The Unicorn Project. Ta ve stejném duchu jako kniha Cíl popisuje problematiku v IT projektech či odděleních. Jelikož je to můj každodenní chleba, mohu potvrdit, že popisované problémy nacházíme v IT naprosté většiny firem, kam chodíme na audit. Pokud by to bylo na mně, udělal bych z ní povinnou četbu pro IT manažery!

Peter Švaral,  CEO Fitshaker

Doporučená kniha: Will, Will Smith a Mark Manson
Nakladatelství: Cornerstone Digital

zdroj: Cornerstone Digital

Jedno skvělé a poutavé čtení. Nejeden podnikatel zde najde paralely se svým životem. Například Willovy úvahy jak si uspořádat rodinné a pracovní hodnoty do žebříčku podle priorit s vámi budou rezonovat ještě dlouho. Nebo úvaha „Co když dosáhnu všech svých životních cílů, co pak?" A když si následně uvědomíte, že s takovými pochybnostmi v hlavě bojuje i nejziskovější herec na světě, legitimizuje to i vaše vlastní myšlenky. Opravdu spousta důvodů na přemýšlení při každém zaklapnutí knihy. Motivační, zábavné a vzrušující! Vřele doporučuji všem, a to i těm, kteří nemají Willa Smithe v oblibě.

Kristína Sabáková,  Head of People Experience & Branding, Notino

Doporučená kniha: cokoliv od Edwarda Rutherfurda
Nakladatelství: BB art

zdroj: BB art

Pro mě je již tradicí, že si na Vánoce nadělím knížku od Edwarda Rutherfurda a přes svátky ji zhltnu. Rutherfurd je historik. Vždy má dokonale nastudované dějepisné pozadí, ale k reálným osobnostem do něj zasazuje fiktivní postavy, které suchým datům z učebnic dodávají živý lidský rozměr. Děj se váže ke konkrétnímu městu (Dublin, Londýn, Moskva), přelívá se přes několik staletí a skvěle vykresluje, jak skuteční lidé v daném čase žili, proč se některé historické události staly a jaké měly na běžné lidi dopady. Moje srdcovka je Paříž, s vysvětlením okolností stavby Eiffelovy věže nebo života v čase druhé světové války v okupovaném městě. Tento rok se chystám na New York. Nenechte se odradit velikostí, knížky se čtou jedním dechem.

Michal Vidoman, Principal Product Manager, Invicti Security

Doporučená kniha: Secrets of Power Negotiating, Roger Dawson
Nakladatelství: Career Press

zdroj: Amazon

O mně platí, že jsem nerd i během Vánoc, takže naposledy jsem doslova zhltnul knihu Secrets of Power Negotiating od Rogera Dawsona. Pro mě to bylo velmi zajímavé, protože de facto i když si to neuvědomujeme, mnoho z nás většinu času přes den vyjednává - v práci, s dětmi, s partnery a někdy dokonce i s policisty. Tato kniha vám dá fantastický vhled na jednotlivé vyjednávací taktiky (a obrany proti nim) a jde poměrně hodně do hloubky než kdejaký vyjednávací kurz, který jsem absolvoval. Takže jestli skutečně něco používám denně v běžném životě něco mimo svoji produktovou expertizu, jsou to jednoznačně poznatky z tého knihy. Smělě doporučuji!

Martin Katzer, Co-founder a Managing Director, RepairSys

Doporučená kniha: Vnitřní svět vítězů, Marian Jelínek
Nakladatelství: Grada

zdroj: Grada

V poslední době mě zaujala kniha Vnitřní svět vítězů od Mariana Jelínka. Knihu jsem přečetl prakticky jedním dechem. A to ne proto, že bych se chtěl stát koučem, ale proto, abych více porozuměl mentálnímu koučinku a mohl tak pomoci mému synovi, který má velkou touhu a cíl se stát vynikajícím hokejistou. Kniha vypráví o důležitosti mentálního rozpoložení pro dosahování špičkových výkonů. Vlastně jsem si v tom našel i aspekty, které použiji pro svůj profesní život v oblasti motivace.

Eliška Hynková, Brand Manager, Glami

Doporučená kniha: Atomové návyky, James Clear
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing

zdroj: Jan Melvil Publishing

Ať už chcete ve svém životě změnit cokoliv, tato kniha je skvělým odrazovým můstkem. Díky jednoduchým principům, které autor vysvětluje na skvělých příkladech a které jsou snadno aplikovatelné do života, opravdu můžete své návyky krok po kroku, den za dnem změnit. Pro mě je tato kniha opravdový life changer.

PŘEČTĚTE SI: Knižní influencerka Zelinková: Čtenáře nejvíce táhne téma holocaustu, knihy můžeme soudit i podle obalu

Zuzana Hübnerová

Vystudovala žurnalistiku a HR v Česku i ve Švédsku. Působila v Deníku či v České televizi. Nyní se věnuje nastavování interní komunikace ve firmách a píše o tom, co se děje ve startupech i ve vědě.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články