Tištěné pomůcky pro hendikepované psy nebo Airbnb pro zvířata. České startupy začínají nabízet své služby mazlíčkům

Tištěné pomůcky pro hendikepované psy nebo Airbnb pro zvířata. České startupy začínají nabízet své služby mazlíčkům

4. pro 2020 Zuzana Hübnerová 6 min

Umělá inteligence pomáhající najít zatoulané psy, hra na tablety vytvořená pro kočky, zvířecí pekařství nebo 3D tisk protéz pro hendikepované mazlíčky. Inovace se nevyhýbají ani světu čtyřnohých společníků. A není divu. Podle odhadu European Pet Food Industry mělo v loňském roce doma alespoň jedno zvíře přes 85 milionů evropských domácností. A pouze v rámci EU činil obrat podniků nabízejících krmiva, doplňky a služby pro domácí mazlíčky téměř 41 miliard euro.

Ačkoliv neexistují přesné statistiky, odhaduje se, že už v roce 2018 bylo na světě 471 milionů psů a 373 milionů koček chovaných v domácnostech. Podle průzkumu agentury Nielsen Admosphere mělo vloni 64 % Čechů doma nějakého domácího mazlíčka. Čtyřicet procent respondentů mělo psa, což odpovídá odhadům, že je v Česku okolo 2,5 milionů psů chovaných v domácnostech. Sedmatřicet procent domácností má pak kočku. Třináct procent dotázaných chová menší domácí mazlíčky, jako jsou křečci, morčata, králíci, a jedenáct procent má rybičky.

S oblibou domácích zvířat roste také počet podniků zaměřujících své služby právě na mazlíčky. Jejich majitele také začíná stále častěji zajímat například to, z jakých surovin je krmivo, které svým čtyřnohým parťákům pořizují. Zájem je i o technologie, které by pomohly zvířata bezpečně vrátit domů při zatoulání, mapovaly, co doma dělají, když jsou páníčci v práci, nebo které umí zvířata zabavit a mentálně rozvíjet. Že jsou služby a produkty pro zvířata segment, který skrývá obrovský potenciál, si už uvědomila řada českých startupů.

Psí dorty i eko výroba bez plastů

Příkladem mohou být třeba manželé Páleníčkovi, kteří žili a podnikali řadu let ve Spojených státech. Po návratu si všimli, že v Česku zatím chybí pekařství pro zvířata. Před čtyřmi lety proto otevřeli Zolly The Dog Bakery. Psí pekařství, které nabízí nejrůznější zákusky, sušenky či dorty, najdou zákazníci v Ohrobci kousek od Prahy. Řadu věcí nabízí pekařství také prostřednictvím svého e-shopu. Receptury známých lidských dobrot jsou ale upraveny na míru psům. Kromě ovoce a zeleniny jsou v nich k nalezení ryby, hovězí a telecí maso, melasa či karob.

Nechat svému psovi udělat k narozeninám dort nebo třeba cupcaky je možné už i v Česku.

Podobným směrem se vydali i Alie Lengyelová a Matej Toman, kteří společně založili Pet Farm Family a v pražských Vysočanech otevřeli ráj pro psy, kočky i jejich majitele nesoucí název Křupavé místo. Důvodem, proč začali péct vlastní pamlsky a vyrábět krmiva z kvalitních lokálních surovin, je Sušienka. Tedy vipet, kterého si zakladatelé osvojili a který odmítal jíst běžně dostupné psí pamlsky a krmiva ze zverimexu. Postupně k Sušience přibyly ještě Špagetka a Škorica a rozrostl se jak sortiment, tak působnost Pet Farm Family. Dnes jsou proto krmiva a dobroty pro zvířata vyráběné v ekologickém provozu ze surovin od lokálních farmářů k dostání například v Dánsku, Maďarsku, Polsku či Španělsku.

České aplikace nabízí třeba Airbnb pro zvířata nebo seznamku pejskařů

Řada startupů a projektů se vrhla na propojování světa zvířat a světa moderních technologií. I v Česku tak funguje už několik aplikací, které umí pomoct s venčením, hlídáním nebo s hledáním ztraceného mazlíčka.

Potřebujete na pár dní odjet, ale nemáte kam dát svého čtyřnohého kamaráda? Nebo máte hodně práce a nestíháte s ním chodit na dlouhé procházky? Na tyto situace myslí Doginni, tedy Airbnb pro zvířata. Služba propojuje majitele koček a psů s prověřenými hlídači. Ti mohou zvíře na pár dní ubytovat, pohlídat přes den, nakrmit, vyvenčit nebo si s ním pohrát.

To aplikace Fiddo jde ještě dál. Je totiž v podstatě sociální sítí pro majitele zvířat. Ti mohou sdílet fotky se svými mazlíčky, komentovat příspěvky ostatních, organizovat společná venčení a akce. Aplikace nabízí také množství článků a videí na témata správné péče a výchovy čtyřnohých společníků. Kromě toho pomáhá zrychlit a zefektivnit hledání zatoulaných mazlíčků, což byl i původní cíl, se kterým vznikla. Zakladateli aplikace Fiddo Davidu Navrátilovi se totiž před pár lety ztratily fenky Jack Russell teriéra. I když se po týdnu samy vrátily domů, Navrátilovi vrtalo hlavou, zda by nešlo nějak zefektivnit hledání zatoulaných zvířat. Majitelé jsou totiž často odkázáni pouze na výlep plakátů a sdílení na sociálních sítích.

Kromě toho, že Fiddo spoléhá na sílu komunity, pomáhá si i umělou inteligencí. Ta umí určit, kde by se asi mohlo zvíře pohybovat. Uživatelé, kteří jsou v dané oblasti, dostanou obratem informace o pohřešovaném mazlíčkovi.

PŘEČTĚTE SI: Fiddo: David Navrátil vytvořil psí aplikaci, za dva měsíce měla 20 tisíc uživatelů

Psí a kočičí výletníky pomáhá domů vrátit i aplikace Yaga, za kterou stojí Martin Šalek a Petr Ayeboua. Mobilní aplikace pro Android a iOS také spoléhá především na vzájemnou pomoc majitelů a milovníků zvířat, kteří dostávají hlášení o ztracených zvířatech v jejich blízkém okolí.

Projekt Pet2Me propojuje aplikaci s medailonkem, který nosí zvířata na obojku. Plastový medailonek má na sobě laserem vyrytý QR kód. Po jeho načtení může nálezce dát vědět, že zvíře našel a majitel obratem dostane od systému SMS a e-mail. „Načíst běžný identifikační čip vyžaduje speciální čtečku, která zjistí číslo čipu. To pak musíte zadat do vyhledávačů a zjišťovat, v jakém registru je zvíře zaregistrované. QR kód ale přečte každý, kdo má chytrý telefon. Automaticky ho to přesměruje na naše stránky a zvíře mu to vyhledá,“ popisuje výkonný ředitel projektu Petr Lédl. Veškerá komunikace majitelů zvířete a nálezců pak jde přes systém tak, aby bylo zachováno bezpečí osobních údajů. „Zamezujeme tím možnosti vyhledat kontaktní údaje majitelů různými roboty a nenechavci,“ vysvětluje Lédl. V současné době je v registru už okolo dvou set tisíc uživatelů a každý měsíc se díky Pet2Me dostane zpět k majitelům dvě stě až tři sta zatoulaných zvířat.

Plastový medailonek od Pet2Me navede nálezce zvířat do registru, přes který se mohou s majiteli spojit

Chytré telefony a tablety ale nevyužívají čeští vývojáři pouze pro aplikace na hledání ztracených zvířat či seznamování majitelů. Petr Vaněk stojí za několika velmi úspěšnými kočičími hrami. Mouse for Cats, Fish for Cats nebo Mouse in Cheese jsou hry vytvořené na míru kočkám. Hry mají několik úrovní, hýří barvami i tvary a vydávají zvuky. Díky tomu dokážou udržet pozornost koček, které se při hraní nejen zabaví, ale také uspokojí své lovecké touhy.

V zahraničí šli vývojáři ještě dál. Například aplikace GetPet se inspirovala oblíbenou aplikací pro randění Tinder a páruje zájemce se zvířaty k adopci. Aplikace Puppr zase poradí, jak psa naučit základní poslušnosti i nejrůznějším trikům. Kromě krátkých videí s instrukcemi nabízí i možnost poradit se se zkušenými trenéry.

Hendikepovaným zvířatům pomáhá 3D tisk

Brněnský startup AnyoneGo se jako první v Česku i na světě zaměřil na výrobu pohybových pomůcek pro hendikepovaná zvířata pomocí 3D tisku. Tištěné invalidní vozíky pro psy, kteří nemohou chodit sami, dělá AnyoneGo přesně na míru každému čtyřnohému zákazníkovi. Díky tomu ohlídá správný tvar, vyhne se přetěžování některých svalů či otlakům. „Použití 3D tisku pro výrobu našich invalidních vozíků nám umožňuje vytvořit každý invalidní vozík speciálně pro daného zákazníka a, pokud je to třeba, upravit některé části vozíku přesně podle unikátních potřeb psa. Můžeme se také rychle přizpůsobit jakémukoliv novému vylepšení technologie 3D tisku,“ uvádí jeden ze spoluzakladatelů, průmyslový designér Jan Jiránek. Cena vozíku se pohybuje od čtrnácti do necelých osmnácti tisíc korun v závislosti na velikosti a vlastnostech. Brněnský startup ho zákazníkům zvládne vyrobit a doručit během dvou až tří týdnů.

Vytištěné zdravotní pomůcky pomohly už téměř stovce psů v Česku a na Slovensku. V listopadu letošního roku pak AnyoneGo ohlásil expanzi do zahraničí.Firmu jsme založili v roce 2016 a po čtyřech letech vývoje, spolupráci s evropskými experty na psí fyzioterapii a neurologii a desítkami spokojených zákazníků jsme připraveni pomoci psům po celé Evropě,“ uzavírá další ze zakladatelů AnyoneGo, Martin Schenk.

Foto: Unsplash, archiv Pet2Me

Zuzana Hübnerová

Vystudovala žurnalistiku a HR v Česku i ve Švédsku. Působila v Deníku či v České televizi. Nyní se věnuje nastavování interní komunikace ve firmách a píše o tom, co se děje ve startupech i ve vědě.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články