Ze starých, nevýkonných solárních panelů vyrobí nové. Startupy se také zabývají ukládáním energie, v oboru jsou aktivní rovněž Češi
Ilustrační foto: Pixabay 

Ze starých, nevýkonných solárních panelů vyrobí nové. Startupy se také zabývají ukládáním energie, v oboru jsou aktivní rovněž Češi

7. říj 2022 Ivan Horák 2 min

Drahá elektřina i udržitelný rozvoj znamenají tichou revoluci v energetice. A nemusí jít jen o obnovitelnou energii, ale také o obnovitelné soláry. V USA jich budou mít brzy k recyklaci milion tun.

I vývoj panelů, které na střechách či ve speciálních farmách vyrábí elektrickou energii, se posunuje kupředu. Ty starší, kterým končí životnost nebo už nevyhovují současným požadavkům, se mění na odpad. Nevýhodu ve výhodu se snaží obrátit startup SolarCycle  z Kalifornie. Ten dokáže zpracovat až 95 procent solárních panelů, z nichž získává stříbro, křemík, měď a hliník. „Zatím materiál prodáváme dalším dodavatelům, kteří jej použijí pro nové produkty, ale dlouhodobě se zaměřujeme na výzkum a vývoj pro výrobu vlastních panelů,“ uvedl pro CNBC ředitel SolarCycle Suvi Sharma.

Podle něj je konkurence v „solární recyklaci“ překvapivě malá a jeho startup jednoduše objevil mezeru na trhu. Očekává v oboru v následujících letech obrovský boom. Jen v USA do roku 2030 předpokládají, že vznikne milion tun odpadu ze solárních panelů. Od investorů už SolarCycle  získal 6,6 milionu dolarů, což je v přepočtu 165 milionů korun.

Domácí bateriový blok

Vyrobenou elektřinu – třeba i ze solárních panelů - je také potřeba někde uložit. Bývalý šéf energetických produktů Tesly Kunal Girotra začal pracovat pro startup, aby mohl konkurovat energetickému úložišti svého bývalého zaměstnavatele – Powerwallu.

Původem chemický inženýr Girotra strávil v Tesle pět let. Během této doby vedl vývoj energetických produktů včetně Powerwallu, solárních panelů a solárních střech, než byl v roce 2018 povýšen do čela Tesla Energy – tuto roli zastával až do svého odchodu ze společnosti v roce 2020. Po odchodu z Tesly začal Girotra působit ve startupu Lunar Energy, jehož cílem je poskytnout energetickou nezávislost majitelům domů po celém světě.

Startup má financování ve výši 300 milionů dolarů (cca 7,5 miliardy korun) od jihokorejské SK Group a americké firmy Sunrun.

Ambice v oblasti obnovitelných zdrojů energie má také mnoho českých firem – například startup Woltair, který nedávno získal investici ve výši 400 milionů korun. Celková výše financování už dosáhla poloviny miliardy korun. Společnost chce expandovat po celé Evropě a k jejím doménám patří hlavně fotovoltaika na střechách a tepelná čerpadla.

Zajímavým projektem je také Energetické úložiště postavené z vysloužilých bateriových modulů, které předtím fungovaly ve vozech Škoda Enyaq iV. Druhou šanci získaly v nabíjecí stanici PRE na pražském Chodově u plaveckého bazénu "Jedenáctka". Startupům, které se zabývají nabíjením elektromobilů, jsme se věnovali v jednom z dřívějších článků.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články