Sháníte dárky pro gamery? 10 tipů na nejlepší české hry, kterými nepohrdnou děti ani dospělí
Hra Kingdom Come: Deliverence zpopularizovala českou historii po celém světě. Foto: Warhorse Studios

Sháníte dárky pro gamery? 10 tipů na nejlepší české hry, kterými nepohrdnou děti ani dospělí

22. pro 2022 Natálie Vopařilová 6 min

Ježíšek se opozdil? Nezoufejte! Připravili jsme pro vás výběr deseti nejlepších českých her, pokrývající různá témata a žánry, které zkrátí dlouhé zimní večery dětem i dospělým. Hry můžete zakoupit digitálně na populární platformě Steam s možností naplánování data odeslání od 22. prosince tohoto roku do 5. ledna následujícího roku, navíc také ve výrazných slevách.

1. Beat Saber

Tržby této rytmické hry pro virtuální realitu přesáhly loni 2 miliardy korun, což je jednou tolik, než kolik loni utržily jiné české herní tituly. Beat Saber je herním trhákem, který se těší přízni hráčů po celém světě. Princip hry je přitom jednoduchý - oba ovladače pro virtuální realitu jsou v brýlích reprezentovány světelnými meči, kterými hráč do rytmu hudby rozsekává bloky, které jsou proti němu pouštěny. Hráč si může vybrat z celé řady populárních skladeb a map různých obtížností a levely si ještě upravovat modifikátory.

Beat Saber je jednou z nejpopulárnějších her pro virtuální realitu. (Foto: Beat Games)

2. Herní série Mafia

Mafia je klasika, která by neměla chybět v knihovně žádného českého hráče. Ve třech dílech této akční adventury s otevřeným světem, odehrávající se v průběhu 20. století ve Spojených státech, se hráč v roli tří mužských hrdinů zapletete do organizovaného zločinu a ocitne se na křižovatkách, které ovlivní životy mafiánských rodin i běžných občanů.

V prvním díle mu vstupenku do služeb mafie zajistí náhoda, kdy bude muset v kůži taxikáře Tommyho Angela po havárii odvézt Salieriho gangstery z honičky s Morellovými lidmi. Díky tomu získá dobře placenou, ale nebezpečnou práci, během které zažije plno akce. V druhém díle se zapojíte do zločineckých aktivit v roli Vitta Scaletta, jehož motivací je vydělat balík peněz, kterými by dostal svou rodinu z dluhů. Ve třetím díle se hráč jako sirotek Lincoln Clay po návratu z vietnamské války připojí k černošskému gangu The Black Mob. Jeho členové, včetně Lincolnových nejbližší přátel, jsou později zmasakrováni italskou mafií. Přeživší Lincoln si zakládá vlastní organizaci a chystá se na pomstu. Úspěšnou trilogii doplňuje ještě remaster prvního dílu.

PŘEČTĚTE SI: Kdybychom nebyli amatérsky naivní, možná bychom se do vývoje Mafie vůbec nepustili, ohlíží se za dvaceti lety kultovní herní série šéf studia

Mafia sklízí úspěch u nás i ve světě. (Foto: Hangar 13)

3. Truck Simulator

Euro Truck Simulator 2 a American Truck Simulator budou ideálním dárkem pro ty, kteří hrají, aby si odpočali. Simulátory z dílny českého studia SCS Software zprostředkovávají autentický zážitek z křesla kamionu, ve kterém hráč brázdí evropskou nebo americkou krajinu a plní přidělené zakázky. K hrám je možné přikoupit řadu dalšího obsahu, které odemknou nové mise, lokace, vozidla a kosmetiku.

(Foto: SCS Software)

4. Factorio

Factorio je důmyslně vyvážená budovatelská strategie. V roli kosmonauta, který ztroskotal na cizí planetě, má hráč za úkol postavit si kosmodrom, ve kterém se bude moci vrátit zpět do vesmíru. K dispozici bude mít ovšem pouze několik nástrojů a limitované množství zásob zachráněných z trosek rakety, ve které na novou planetu přiletěl. Úkol to tedy nebude vůbec snadný. K vytvoření nového kosmodromu bude třeba vybudovat celou továrnu. A k vybudování takové továrny bude potřeba sestavit řadu strojů. Celý proces zkomplikují útoky místních obyvatel, které si hráč znepřátelí nešetrným chováním k jejich domovské planetě. Čím ekologicky závadnější kroky hráč učiní, tím budou útoky silnější a častější. Factorio lze hrát také v režimu pro více hráčů v různých herních módech. Hra potěší takové hráče, kteří rádi řeší logistické problémy, je proto oblíbená právě mezi logistiky, inženýry, programátory a kutily.

Factorio nadchne logistiky, inženýry, programátory a kutily. (Foto: Wube Software LTD.)

5. Trilogie Samorost

V tématice meziplanetárních dobrodružství ještě chvíli zůstaneme. Ve třech dílech point-and-click adventury Samorost se hráč v kůži skřítka vydá na různá vesmírná dobrodružství. V tom prvním bude mít za úkol zachránit svou pařezovou domovskou planetku před kolizí s jinou planetkou. V druhém díle bude zachraňovat svého čtyřnohého kamaráda, kterého mu ukradli mimozemšťané. V poslední třetí hře bude cílem výpravy dokonce záchrana celého vesmíru, který je v ohrožení jedním ze čtyř mnichů, ochránců kosmu, jenž se obrátil ke zlu. Hra nadchne především umělecky orientované hráče, kteří dokáží ocenit originální surrealistickou grafiku a bohatý zvukový design.

Série Samorost vyniká unikátním výtvarným zpracováním. (Foto: Amanita Design)

6. Kingdom Come: Deliverence

Zpátky na planetu Zemi a to rovnou k nám, do českých zemí; ovšem o 600 let zpátky v čase. Děj této realistické historické hry se odehrává v Posázaví na počátku 15. století, kdy dochází ke konfliktu mezi syny Karla IV. — králem Václavem IV. a jeho nevlastním bratrem Zikmundem. Hlavním protagonistou je Jindřich ze Skalice, syn vesnického kováře, který se po vypálení jeho rodné obce Zikmudovými vojsky, přidává do jednotky pána Racka Kobyly, aby se postavil Zikmundovi na odpor. Na cestě Jindřich zažije plno akce v pouličních rvačkách i významných občanských válkách, bude řešit strasti běžných českých občanů a zaplete se do událostí, které ovlivní budoucnost českého národa. Během své cesty navštíví významné české památky a prozkoumá tamější louky a lesy. Při tom všem si nesmí zapomenout ještě zaopatřit běžné potřeby — postarat se, aby měl co pít a jíst a aby se měl kde umýt a vyspat.

Kingdom Come: Deliverence zaujme poutavou atmosférou, docílenou padnoucím grafickým kabátkem a vyvedeným zvukovým designem. Hráči rovněž oceňují její historickou přesnost, která hře přidává edukativní hodnotu. Vhodná bude pro takové hráče, kteří se na hodiny rádi potápí do dobrodružných příběhů.

Hra Kingdom Come: Deliverence zpopularizovala českou historii po celém světě. (Foto: Warhorse Studios)

7. Simulátory Arma

Arma 1, 2 a 3 jsou autentické vojenské simulace nabité akcí. Hráč se může vystřílet v kampaních pro jednoho hráče nebo v módech pro více hráčů. Kromě desítek zbraní jsou hráči k dispozici také desítky různých prostředků: aut, tanků, letadel, vrtulníků, lodí či dronů. Mise probíhají na velikých mapách z různých koutů světa, v nabídce jsou i české lokality s českými zbraněmi a technikou.

(Foto: Bohemia Interactive)

8. Hobo: Tough Life

Cílem je přežít — ne na opuštěném ostrově, ne v divočině, ale v Praslavi, jejíž části hráči, ne náhodou, připomenou Prahu. V kůži bezdomovce, který ztratil paměť se bude hráč nejen snažit sehnat něco do žaludku, neumrznout a neonemocnět, ale také bude bojovat o přízeň dalších lidí bez domova, aby si vydobyl dosud neobsazený titul krále bezdomovců a obnovil tradici, díky které byla komunita sjednocená a silná. Autoři nešetří českým humorem, hra je také protkaná množstvím kulturních referencí. Radost udělá každému, kdo vyhledává humorně zpracovaná neotřelá témata.

(Foto: Perun Creative)

9. Machinarium

Machinarium je hra od tvůrců Samorostu. Taktéž se jedná o point-and-click adventuru vynikající jedinečným výtvarným zpracováním a skvělým zvukovým designem. Děj se ovšem neodehrává na planetkách zarostlých zelení, nýbrž na planetě obývané roboty. Cílem hráče v roli robota Josefa je osvobodit milovanou robotku ze spárů bratrstva Černočepičáků a ochránit před jejich bombou své rodné město.

(Foto: Amanita Design)

10. Herní série Polda

Sedmidílná adventura Polda je kultovní herní záležitost, která by neměla minout žádného českého hráče. V kůži policisty Pankráce hráč prostřednictvím logických úkolů a dialogů kořeněných svérázným humorem rozplétá detektivní případy. Radost udělá zejména těm, kteří s Pankrácem odstartovali svou cestu v herním světě.

ČTĚTE TAKÉ: Autoři kultovní herní série Polda znovu vybírají peníze: tentokrát na remaster druhého dílu

Série Polda neminula snad žádného českého hráče. (Foto: Zima software)
Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Gaming
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články