První spin-outy. Unico prodalo svůj podíl v MoistureGuard a InoSens
Foto: Unsplash

První spin-outy. Unico prodalo svůj podíl v MoistureGuard a InoSens

20. led 2023 Ondřej Černý 2 min

Unico, poradenská společnost provázející firmy inovačním procesem, prodala podíl ve svých prvních spin-outech. Nově tak do jejího portfolia nepatří společnosti MoistureGuard a InoSens. Poradenská společnost stála u založení firem a s jejich zakladateli řešila především duševní vlastnictví a transfer z univerzity. Součástí spolupráce byl i první fundraising a první tým.

Vojtěch Nosek, co-founder a CEO Unico k rozhodnutí uvedl: „Bolelo to, udělali jsme spoustu chyb, ale díky tomu jsme se hodně naučili a nakonec úspěšně prodali celý náš podíl.“

Unico ve všech fázích inovačního procesu – od vyhledání nejlepšího technologického řešení přes odhalení rizik až po doručení funkčního prototypu - využívá dynamická data z celosvětových databází a umělou inteligenci z vlastní platformy Experts.ai. Ta zpracovává obrovské množství dat, aby propojila firmy a investory se špičkovou vědou.

Nosek doplnil, že si Unico ověřilo, že toto je jedna z cest, kterou firma může do budoucna jít. „Pomoc vědcům a technologiím v té nejrannější fázi je něco, co nám v Unico dává velký smysl a odpovídá našemu poslání - pomocí vědy a technologických inovací posouvat celou společnost dál,“ konstatoval Nosek.

Unico spustili v roce 2017 Vojtěch Kadlec, Vojtěch Nosek, Pavel Kordík a Stanislav Kuznetsov, ke kterým se později jako partner přidal Jiří Navrátil. Potkali se na ČVUT v Praze, kde se v různých rolích přesvědčili, že spolupráce výzkumu a byznysu má pro oba sektory obrovský přínos.

MoistureGuard založili v roce 2014 odborníci z univerzitního centra UCEEB ČVUT. Firma nabízí jedinečný systém detekce a monitoringu vlhkosti, který odhaluje její nadměrnou hodnotu v konstrukci. Umožňuje také dlouhodobé sledování vlhkosti, která se v konstrukci domu nachází.

Společnost InoSens vznikla v březnu 2018 jako technologický startup složený z odborníků ČVUT – UCEEB zaměřených na vývoj senzorických systémů a zpracování dat. Zabývá se komplexním návrhem speciální elektroniky a zaměřuje se především na senzorické systémy s vysokou mírou inovace a zakázkový vývoj elektronických systémů a mechaniky. Poskytuje i konzultační služby v oblasti využívání IoT technologií nebo senzorových systémů.

PŘEČTĚTE SI: Čtvrtá letošní investice. Biotechnologický fond i&i Bio podpořil český spin-off zabývající se léčbou leukémie

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články