Čtvrtá letošní investice. Biotechnologický fond i&i Bio podpořil český spin-off zabývající se léčbou leukémie
Kamil Paruch (uprostřed) z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Foto: i&i Bio

Čtvrtá letošní investice. Biotechnologický fond i&i Bio podpořil český spin-off zabývající se léčbou leukémie

13. zář 2022 Anna Jurečková 2 min

Vyvíjí sloučeniny s protinádorovými vlastnostmi a v roce 2020 vznikla jako spin-off Masarykovy univerzity v Brně. Teď společnost CasInvent Pharma získala 1,3 milionu eur (necelých 32 milionů korun) od fondů KHAN Technology Transfer Fund I (KHAN-I) a i&i Biotech Fund (i&i Bio). V případě KHAN-I jde o první investici do českého startupu a zároveň o první společnou investici s i&i Biotech Fund, který zahájil činnost loni v září.

Spin-off vyvíjí patentované vysoce selektivní inhibitory (proces, kdy vazba určité látky způsobí snížení aktivity enzymu) enzymů, které patří do rodiny kasein kinázy 1 (CK1). Enzymy hrají důležitou roli v procesech a souvisí se vznikem některých závažných onemocnění. Tyto inhibitory představují nový mechanismus účinku pro terapii různých typů rakoviny. Pozitivní účinky vykázaly například u těžko léčitelných leukémií, na které jen v roce 2020 zemřelo přibližně 300 000 lidí.

„Jsme přesvědčeni, že díky podpoře našich investorů budeme schopni rychleji
vyvinout naše sloučeniny do fáze klinického testování a prokázat tak protinádorové účinky inhibice CK1 u pacientů.
V tom případě bychom se stali atraktivní pro větší farmaceutické společnosti, kterým bychom mohli obohatit jejich portfolio novými sloučeninami potenciálně použitelnými i v synergické kombinaci s již používanými léčivy,“
komentuje Vojtěch Helikar, ředitel společnosti CasInvent Pharma.

Fond i&i Bio v únoru podpořil také americko-rakouský Celeris Therapeutics (CelerisTx). Do vývoje nových léčiv v oblasti onkologie a neurologie za využití umělé inteligence investoval bezmála 25 milionů korun. V březnu fond oznámil vklad ve výši dvou milionů dolarů (zhruba 46,5 milionu korun) do americké společnosti Dracen Pharmaceuticals, jež aktuálně dokončuje první fázi klinického testování látky DRP-104, která má potenciál výrazně pomoci při léčbě rakoviny.

V dubnu potom projekt, který je výsledkem spoluprací Evropského investičního fondu (EIF) a i&i Prague při Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB), podpořil investicí v hodnotě 1,5 milionu dolarů (35 milionů korun) česko-americký startup Sampling Human přeměňující kvasinky na tzv. živou informační technologii.

PŘEČTĚTE SI: Zase o krok blíž k úspěšnější léčbě rakoviny. Nový investiční fond i&i Bio letos podpořil už tři biotechnologické startupy

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Technologie, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články