PRŮZKUM: Úroveň zkušeností, typy úvazku i nejžádanější benefity. Jsou tu výsledky každoročního průzkumu StartupJobs!

PRŮZKUM: Úroveň zkušeností, typy úvazku i nejžádanější benefity. Jsou tu výsledky každoročního průzkumu StartupJobs!

29. pro 2023 Barbora Kebzová 4 min

Jak vypadá typický zaměstnanec nebo uchazeč o zaměstnání v inovativních firmách? Pracuje v oboru vývoje a IT, popřípadě administrativě, marketingu a obchodu, pochází z Prahy (a okolí) a preferuje plný úvazek a hlavní pracovní poměr. Věkově se nejčastěji pohybuje mezi 26 a 35 lety a má dokončené středoškolské vzdělání s maturitou či vysokoškolské magisterské. Vyplývá to z dat exkluzivního průzkumu StartupJobs.cz.

Tento rok se pravidelného podzimního průzkumu zúčastnilo 1422 respondentů. Výsledky loňského i předloňského dotazování hovoří podobně jako ty letošní. Z toho vyplývá, že rysy a potřeby typického uchazeče či zaměstnance inovativní firmy se v průběhu let zásadně nemění, a to ani v důsledku nestálé ekonomické situace a dalších vnějších vlivů.

Letošní průzkum potvrdil, že uchazeč či zaměstnanec inovativních firem je zpravidla člověk, který má šest a více let praxe v oboru (41,9 procenta) a považuje se za mediorního (41,1 procenta) či seniorního (33 procent) zaměstnance, respektive kandidáta. I počet lidí, kteří preferují práci na plný úvazek (kolem 70 procent) zůstává stejný, stejně jako těch, kteří dávají přednost práci na částečný úvazek, kombinované s vlastními projekty (kolem 30 procent).

Hlavní pracovní poměr vs. OSVČ


Ve srovnání s předchozími lety zůstává situace podobná i v oblasti typu spolupráce. Zatímco v roce 2021 preferovalo práci na hlavní pracovní poměr 63,9 procenta respondentů, o rok později číslo vyrostlo o jeden procentní bod na 64,9 procenta. Letos by HPP dalo před OSVČ přednost 63,8 procenta dotázaných.

V rámci průzkumu jsme se jako každý rok zaměřili také na důležitost uvádění výše mzdy v inzerátu. Informaci o výši odměny považuje za důležitou 87 procent respondentů, tedy podobně jako loni. Více než čtvrtina (26,9 procenta) se na nabídky bez uvedené odměny ani nepřihlásí. Jen pro 13 procent dotázaných není uvedení výše mzdy v textu nabídky důležité.

Do kanceláře vůbec nebo jen párkrát za týden


Naopak drobné změny můžeme sledovat u otázky docházení na pracoviště. Nejvíce respondentů aktuálně pracuje v režimu full-remote, tedy zcela na dálku. Konkrétně jde o 28,3 procenta dotázaných, loni přitom tuto možnost zaškrtlo ještě více z nich - 32,9 procenta. Druhou nejzastoupenější skupinou jsou lidé, kteří do kanceláře dochází jednou či dvakrát v týdnu. Mírně přibylo lidí, kteří v kanceláři tráví každý den (letos 23,4 procenta, loni 22,6). Ubylo ale lidí s odpovědí „Docházím do kanceláře 3-4x týdně“ (na 22,4 procenta, loni jich bylo o šest procent víc - 28,4 procenta).

Ukazuje se, že možnost vzdálené práce je stále důležitější formou zaměstnaneckého benefitu, obsadila totiž hned třetí příčku. Nejvíce lidé oceňují související možnost home office a časovou flexibilitu. Řada z nich by si přála také třeba větší podporu vzdělávání, work-life balance nebo sportu.

Čekání na novou příležitost i aktivní hledání práce


Dle dat z letošního průzkumu vyplývá, že výrazně přibylo lidí, kteří se aktivně hlásí na pracovní nabídky. Zatímco loni aktivně hledalo novou pracovní příležitost „jen“ 23,9 procenta respondentů, letos jde o rovných 30 procent.  Novým pracovním nabídkám je pak otevřeno celkem 76,2 procenta dotázaných, což je hned o několik procent více než v předchozích dvou letech.

„Na datech, která nám lidé poskytli, vidíme, že se lidé nebojí aktivně měnit zaměstnání, případně by změnu práce zvažovali, pokud by přišla zajímavá nabídka. Potvrzuje to také reálný počet zájemců, kteří se hlásí na naše pracovní nabídky. Na jednu nabídku jich průměrně připadá hned osmnáct, komentuje situaci na pracovním trhu COO StartupJobs Tereza Müllerová.

Výsledky průzkumu odhalují také výši odměn v jednotlivých oborech i v rámci různých úrovní seniority. Jako vždy jsme se v dotazníku zaměřili i na to, jaká je požadovaná, akceptovatelná a aktuální výše mzdy respondentů.

Jaká je průměrná výše výplat v jednotlivých oborech a o kolik peněz si uchazeči nejčastěji říkají, vás budeme informovat podrobně v rozborech jednotlivých pracovních pozic v následujících týdnech.Detailní pohled do toho, jak si vedou jednotlivé obory, vám přinášíme v pravidelné sérii článků. Výsledky z minulých let najdete zde.

Barbora Kebzová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články