Prototyp kultivovaného masa je hotový. Mewery ho vyvinulo kombinací buněk prasat a mikrořas
Zakladatel Roman Lauš a tým. Foto: Mewery

Prototyp kultivovaného masa je hotový. Mewery ho vyvinulo kombinací buněk prasat a mikrořas

31. led 2023 Anna Jurečková 2 min

Brněnská firma Mewery vyvinula první prototyp kultivovaného vepřového masa. Zatím se jeho cena pohybuje v řádu tisíců korun, navyšováním produkce by se ale měla do budoucna přiblížit ceně prémiového konvenčního masa. Na trh by se maso s mikrořasou mohlo dostat už za dva roky.  

V říjnu minulého roku dostal český startup Mewery desítky milionů korun od fondů Credo Ventures a Purple Ventures a sliboval, že do konce roku bude hotový prototyp kultivovaného vepřového masa. Po dobu deseti týdnů maso pomocí kultivačního média bez použití zvířecích produktů na bázi mikrořas kultivoval tým brněnských vědců. A prototyp je na světě.

Jeho cena se zatím pohybuje v řádu tisíců korun. „Naše verze dalšího prototypu bude však o řád nižší, to znamená, že se bavíme o stovkách korun. Jedná se ale zatím pouze o velice malé množství, proto je cena vysoká. V letošním roce začínáme s navyšováním produkce a zde počítáme již s mnohem nižší cenou. V okamžiku, kdy budeme mít dokončený design celého bioprocesu v plánované menší produkční továrně, budeme se blížit ceně prémiového konvenčního masa,“ říká zakladatel Mewery Roman Lauš.

Tým Mewery prototyp už sám otestoval. Naše hybridní maso jsme usmažili v oleji a získali jsme tak křupavou kuličku, která chutnala jako vepřový karbanátek, popisuje Lauš. 

Klíčovým prvkem výroby hybridního masa je právě zmíněná mikrořasa. Masu dodává vitamíny, antioxidanty, minerální látky, vlákninu a esenciální mastné kyseliny. Buňky mikrořas tvoří v konečném produktu 25procentní podíl a díky jejímu využití je výsledek stoprocentně buněčného původu. To podle Mewery není na trhu běžné, standardem bývá, že kultivované maso tvoří zatím jen 30 až 50 procent buněk, zbytek je doplněn například sójou nebo hráškovým proteinem. Na celý proces si startup podal patentovou přihlášku.

Finální produkt by měl být běžně dostupný zhruba za dva roky. Záležet bude nicméně nejenom na průběhu vývoje samotného masa, ale i na vývoji odpovídající legislativy. Letos má startup Romana Lauše v plánu založení vlastní biobanky a spuštění většího investičního kola.

„Biobanka je v podstatě úložiště buněk, ze kterých můžeme vykultivovat další maso. Chceme si tak zajistit víceméně neomezený zdroj prasečích buněk, který nás posune blíže k velké produkci. S tím přímo souvisí zvětšování objemu kultivace do velkokapacitních kultivátorů již v tomto roce,“ uzavírá zakladatel.

PŘEČTĚTE SI: Stejná chuť, ale výrazně menší dopad na planetu. Brněnský startup Mewery vyvíjí kultivační technologii na výrobu vepřového masa

PŘEČTĚTE SI: Desítky milionů na vepřové maso z laboratoře. Do konce roku chce mít brněnská firma vzorky a prototypy

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie, Eko
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články