Stejná chuť, ale výrazně menší dopad na planetu. Brněnský startup Mewery vyvíjí kultivační technologii na výrobu vepřového masa

Stejná chuť, ale výrazně menší dopad na planetu. Brněnský startup Mewery vyvíjí kultivační technologii na výrobu vepřového masa

11. kvě 2022 Anna Jurečková 4 min

Říká se mu maso budoucnosti a chutí i strukturou je téměř k nerozeznání od toho, které jsme zvyklí konzumovat. Kultivace masa v laboratoři řeší hned dva zásadní problémy spojené s masným průmyslem. Zabíjení zvířat a enormní produkci skleníkových plynů. Brněnský startup Mewery vyvíjí unikátní technologii na výrobu plnohodnotného vepřového masa. Se svojí vizí se dostal do globálního akcelerátoru Big Idea Ventures.

Vepřové je nejčastěji konzumovaný druh masa v Evropě, Rusku a Číně. Ročně je kvůli tomu zabito 1,5 miliardy prasat. Jejich chov, následné zpracování a přeprava masa navíc tvoří 14,5 procenta všech emisí. Na neudržitelnost masného průmyslu poukazuje český startup Mewery, který již dva roky vyvíjí laboratorně vypěstované maso z živočišných buněk prasete.

Potenciál této metody potvrzuje i světový akcelerátor Big Idea Ventures, který do brněnské firmy Romana Lauše investoval. V rámci programu New Protein Fund vybral 15 food-tech projektů z 300 přihlášených z celého světa. Mewery je tak vůbec prvním českým startupem, jenž byl do akcelerátoru vybrán.

„Těchto 15 společností ze 13 zemí světa patří mezi ty nejrozmanitější. Je to jakýsi globální testament rostoucí potřeby po alternativních proteinech. Každá společnost v této skupině, bez ohledu na to, zda pracuje s fermentací, buněčnou genetikou nebo rostlinným přístupem zastupuje specifickou potřebu na trhu podpořenou silnou technologií, skvělým týmem a také firemním a mentorským ekosystémem Big Idea Ventures,“ uvádí zakladatel Big Idea Ventures Andrew D. Ive.

V restauraci až za několik let

Maso Mewery se kultivuje ze savčích buněk prostřednictvím růstového bezsérového média na bázi mikrořas. V oblasti food-techu se jedná o ojedinělou metodu, kterou se startup chystá patentovat. Chutí i strukturou by měl výsledný produkt obstát ve srovnání s masem ze zemědělského chovu. V praxi proces vypadá tak, že výzkumníci šetrným způsobem odeberou zvířeti vzorek svalových a kmenových buněk, následně izolují buňky vhodné ke kultivaci a napodobují podmínky pro jejich růst. Vývoj probíhá ve spolupráci s vědci na Mendelově univerzitě v Brně, do výzkumu se zapojila i Akademie věd ČR. 

Problém s masem z rostlinných náhražek je v tom, že si pouze ‘hraje’ na maso. Chuť masa mohou kazit stopy hrášku, sóji, ale i struktura, která má k běžnému masu daleko. Mewery pracuje přímo s živočišnými buňkami, proto chuť bude téměř stejná jako u klasického vepřového,“ vysvětluje zakladatel Mewery Roman Lauš, který stojí za firmami Global DTP, Global Elearning a je jedním z hlavních organizátorů pražského festivalu o technologiích Future Port Prague.

Takto by měla vypadat budoucí řada vepřových produktů Mewery.

Rostlinné verze masových produktů v ČR vyrábí třeba startup Mana, který je známý stejnojmenným nutričně kompletním nápojem. Zdrojem bílkovin jsou v takzvaném ManaBurgeru proteiny z hrachu, řas, mungo klíčků, konopí a hnědé rýže. Vývoji a výzkumu technologie pro výrobu kultivovaného masa v se v Česku od roku 2020 věnuje Bene Meat Technologies. 

Mewery se brzy chystá spustit investiční kolo v řádech vyšších desítek milionů korun. První prototyp vepřového masa by měl být hotový letos. Vize do budoucna naznačuje, že kolem roku 2025 by maso z laboratoře mohlo být součástí nabídky v restauracích a obchodech s potravinami. Vše ale záleží na rychlosti výzkumu, který je finančně náročný, a evropské legislativě. Na této úrovni výraznější podpora nových technologií pro výrobu kultivovaného masa zatím chybí. 

Foto: Mewery

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články