Kde najít rovnováhu mezi prací a soukromým životem? V Praze to jde dobře
Pořídit si vlastní bydlení v Praze z průměrného platu trvá extrémně dlouho. Žít a pracovat v hlavním městě však přináší vyváženou kombinaci. (Foto: Unsplash)

Kde najít rovnováhu mezi prací a soukromým životem? V Praze to jde dobře

26. čvc 2023 Ondřej Černý 5 min

Ideálním místem pro work-life balance je aktuálně dánská Kodaň. České hlavní město se nachází v druhé desítce pořadí. Tu první obsadila jen města v Evropě a novozélandský Auckland. I proto stále více mladých Američanů hledá práci na Starém kontinentu. Aby si mohli užít vlastní život.

V posledních letech o tom slýcháme nejen častěji, ale i u stále mladších lidí. Ze své práce jsou často naprosto vyšťaveni a potřebují si vzít sabatikl, případně udělat kariérní pauzu. To, co bylo v minulosti naprosto nepředstavitelné, se v současnosti stává novým standardem.

S proměnou pracovního trhu, kterou přinesl covid a následné geopolitické nepokoje, se také u řady lidí změnily osobní preference. Práce už pro řadu z nich není oním svatým grálem, který má přednost dokonce i před osobním životem. Často je ale kvůli neustálému používání technologií těžké udělat jasnou čáru mezi pracovním a soukromým časem. Být neustále na mobilu, k dispozici na mailu nebo na sociálních sítích je pro mladou generaci něčím naprosto samozřejmým.

S příchodem masového využívání internetu a rozvojem technologií se hranice mezi osobním a pracovním životem stále více stírá. (Foto: Unsplash)

Stará dobrá Evropa

Přístup k vyvážení osobního a soukromého života se sice mění, ale některé ověřené jistoty i nadále zůstávají. V první dvacítce měst žebříčku Worldwide Work-Life Balance Index 2023 zpracovaného časopisem Forbes nenajdete ani jedno místo z Asie nebo Severní Ameriky. Naprostou hegemonii v něm má Evropa, následovaná Austrálií. Právě na těchto kontinentech se podle žebříčku lidem daří nejlépe skloubit pracovní a osobní život.

Studie analyzovala různé indexy jako jsou například index štěstí, index genderové nerovnosti, průměrný počet pracovních hodin týdně, minimální počet dní dovolené, poměr ceny nemovitosti k příjmu, délka mateřské dovolené, míra nezaměstnanosti nebo počet hodin slunečního svitu za rok.

V lokalitách, které získaly nejvyšší hodnocení, byla vysoká míra work-life balance dána například dobrou a dostupnou zdravotní péčí nebo dostatkem dovolené. Žebříček porovnával data z celkem 128 měst. V pořadí do 25. místa je jich hned dvacet z Evropy.

Na úplném vrcholu se umístilo dánské hlavní město Kodaň, vyznačující se vysokou životní úrovní, nízkou mírou nezaměstnanosti nebo roční rodičovskou dovolenou. K vítěznému postavení města přispívá také důraz na ekologii a v neposlední řadě i to, že dánský životní styl, podobně jako v ostatních skandinávských zemích, klade důraz na maximální možnou rovnováhu mezi osobním a pracovním životem.

Kodaň aktuálně nabízí nejlepší mix možností jak dobře skloubit osobní život s tím pracovním. (Foto: Unsplash)

Proto nepřekvapí, že na druhém místě se umístilo finské hlavní město Helsinky, následované švédských Stockholmem a norskou metropolí Oslo. Ve všech těchto místech je standardem, že zaměstnanci průměru pracují méně než 30 hodin týdně. V Kodani je to jen necelých 26 hodin týdně.

V Helsinkách byl v průzkumu naměřen vůbec nezvyšší index štěstí. (Foto: Unsplash)

Je to dáno i tím, že řada tamních společností začala v posledních letech více dbát na duševní pohodu svých zaměstnanců, což vedlo ke vzniku tzv. wellness kultury, jejíž součástí je například práce na dálku nebo podpora mentálního zdraví zaměstnanců.

Kdo zkusí žít a pracovat ve Stockholmu, má velkou šanci, že se mu vše podaří dobře skloubit. (Foto: Unsplash)

Slunce jako lékař

Do první dvacítky nejlepších míst na světě pro work-life balance se mezi pestrou plejádu evropských měst vklínil na 5. místo novozélandský Auckland a australská města Brisbane (17.) a Melbourne (18.). Jejich nespornou výhodou oproti evropským lídrům žebříčku je skutečnost výrazně většího počtu slunných dní. V Austrálii a na Novém Zélandu jde o více než 2 000 hodin ročně, zatímco ve skandinávských státech se tato hodnota pohybuje od 1 635 do 1 907 hodin za rok.

Nový Zéland se vyznačuje krásnou přírodou. Dobře žít se dá i v Aucklandu. (Foto: Unsplash)

Z regionu střední Evropy se nejvýše, na 8. místě, umístila Vídeň. Ve srovnání s Prahou (14.) si rakouská metropole lépe stojí téměř ve všech indexech. Dokonce i míra nezaměstnanosti je ve Vídni nižší než v Praze.

Do rakouské Vídně to z Česka nemáme daleko. V oblasti work-life balance ale máme stále co dohánět. (Foto: Unsplash)

Kromě australských měst se za českým hlavním městem v žebříčku umístil i Manchester, Glasgow, Rotterdam, Madrid nebo Barcelona. Možná překvapivě Praha porazila slunná města z Pyrenejského poloostrova v indexu štěstí. Naopak průměrná pracovní doba v Praze (32,8 hodin/týdně) patří k nejdelším a výrazně přesahuje tu u měst v Austrálii i ve Španělsku.

Mezi prvních 25 měst v pořadí se dostalo jediné asijské město. Je jím hlavní město Spojených arabských emirátů Abú Dhabí. Důvodem je jeho bezpečnost a velký počet slunečných dní, což vyvažuje nevýhody v podobě vysokých cen nemovitostí a relativně nízkého počtu dní dovolené.

Jediným asijským městem mezi 25 nejlepšími městy nabízejícími work-life balance je Abú Dhabí. (Foto: Unsplash)

PŘEČTĚTE SI: Mají byznysové přemýšlení a zvládnutý work-life balance. Galenio od tvůrců Comenia chce pomáhat zdravotnictví nejen v Česku

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články