Nedostatečné vzdělání a teambuildingy v sauně. O kvótách a absenci žen na startupové scéně se Zuzanou Zamborskou z Lumus Investment

Nedostatečné vzdělání a teambuildingy v sauně. O kvótách a absenci žen na startupové scéně se Zuzanou Zamborskou z Lumus Investment

19. dub 2022 Anna Jurečková 6 min

Ve střední a východní Evropě získaly v roce 2020 startupy založené ženami pouze jedno procento ze všech investic. Na základě reportu Funding in the CEE region to uvedla spoluzakladatelka ženské investiční skupiny Lumus Investment Collective Zuzana Zamborská na úvod své přednášky Proč potřebujeme více žen ve startupech a mezi investory? v rámci Funding Congressu. Na akci, která se uskutečnila 24. března, poukázala také na to, že pouze 15 procent angel investorů a investorek tvoří ženy a právě nízký podíl investorek je jedním z důvodů nedostatečné podpory zakladatelek startupů. StartupJobs Newsroom byl mediálním partnerem akce. 

V roce 2019 jste spoluzaložila ženskou investiční společnost Lumus Investment Collective. Co jste za tu dobu zjistila o investiční i startupové scéně?

Dlouhodobě vidíme, že jde o oblast, ve které převládají muži. My neinvestujeme primárně do startupů založených ženami, ale jsme přirozeně víc oslovované founderkami. Hledají u nás pochopení, které u investorů často nenajdou. Stále jde více peněz do mužských startupů. Na druhou stranu si všímáme, že ženy začínají hodně řešit téma femtechu, technologií, které se zaměřují na ženské zdraví. To je důležité, protože právě ve zdravotnictví mají ženy a muži rozdílné potřeby. Když si vezmeme například téma léků – jak je možné, že žena má stejné dávkování jako muž, když má úplně jiné tělesné proporce.

Co by mohly ženy do oblasti investování přinést?

Čím bude víc investorek, tím více bude i founderek. Zároveň i jejich pohled na investice je jiný, víc empatický, stojí za ním jiná životní zkušenost. Často platí, že zakladatelé startupů přijdou s nějakým nápadem, který řeší to, co je osobně pálí. Od toho se odvíjí i určité oblasti, ke kterým tíhnou muži, nebo naopak ženy. Logicky tedy investorky lépe chápou řešení, které přinášejí founderky, protože třeba odpovídají na problém, se kterým se také setkaly.

Když mluvíte o tom, že v investicích je málo žen, jaké jsou podle vás vstupní bariéry?

Jedním z hlavních důvodu je vzdělání. Ženy často tápou v oblasti finanční gramotnosti, nevědí, jak investovat nebo diverzifikovat. Druhá rovina je, že ženy finance vnímají jako rodinné peníze, které by měly vložit do rodiny, do svých děti. Roli ale hraje právě i to, že jde převážně o mužské prostředí. Moje kolegyně ve venture capital světě se třeba setkala s tím, že teambuildingy probíhaly v sauně. 

Heterogenní týmy jsou úspěšnější

Jaká jsou hlavní kritéria, když se rozhodujete, do kterého startupu investujete?

Zaměřujeme se na andělské investice, to znamená, že startupy jsou často úplně na začátku. Proto je pro nás nejdůležitější osobnost foundera či founderky. Koukáme na to, jak je silný nebo silná, protože od angel investice startupy ještě často pivotují, změní produkt nebo cílovou skupinu. Potom samozřejmě hledíme na obor. Jaké má predikce, jaké jsou v něm trendy a jak na ně daný startup reaguje. 

Jste expertka na inkluzi, diverzitu a práci s předsudky. Můžeme přiblížit, co si pod tím konkrétně představit a co to může přinést týmům, potažmo byznysu?

Téma diverzity je velmi široké, dělí se na viditelnou a neviditelnou. Viditelná diverzita může být rodová, etnická, rasová nebo věková. Potom máme neviditelnou diverzitu – názorů, myšlenek, vzdělání, zázemí. Je přirozenou součástí našeho každodenního života a je s námi neustále. Zároveň je důležité zmínit inkluzi, bez té diverzita nefunguje. Všichni jsme rozdílní, ale inkluze je akt, kdy se rozhodnu, že diverzitu přijímám. 

Díky diverzitě a inkluzi jsou firmy inovativnější a dokážou produkovat rozmanité produkty a služby, protože mají například zastoupené různé generace. Z krátkodobého hlediska jsou sice lepší homogenní týmy, protože si jsou podobnější, ale přínosnější pro firmu a efektivnější a úspěšnější z dlouhodobého hlediska je rozhodně heterogenní tým. U nás je tohle téma stále vnímané velmi částkově, chybí strategičnost a komplexita s dopadem až na ten byznys. 

Funding Congress v prostorách Martinického paláce zorganizovala platforma pro startupy a inovátory Startup Disrupt.

Často se řeší v rámci HR a recruitmenetu, ale inkluze by měla probíhat na úrovni celého cyklu zaměstnance. Zajímavá a potřebná je i v marketingu. Firmy jsou zodpovědné za to, jaké reklamy vypouštějí ven, že nedají na každou fotku štíhlou vysokou ženu, ale začínají klást důraz na různorodost. Nešťastným přístupem k otevírání těchto témat jsou kvóty. Mají svoje důvody, ale důsledkem je pozitivní diskriminace a negativní odezva na straně mužů i žen. 

Téma diverzity, inkluze, genderu, ale i ryze ženské komunity v dnešní době často vyvolávají negativní reakce. Setkala jste se s nějakými? 

V rámci Lumus Investement zatím ne, muži v okolí jsou velmi podpůrní. Když třeba poznají nějaké angel investorky, tak nás propojují. U diverzity a inkluze se občas setkávám i s negativními ohlasy, když například děláme akce nebo průzkumy. V našem ekosystému ta slova často evokuje primárně rodovou otázku, téma, které k nám přišlo ze Západu a Skandinávie. Já osobně jsem v minulosti zažila několik nepříjemných zkušeností. V minulosti jsem pracovala ve finanční firmě a měla jsem na starosti její expanzi. Často jsem proto chodila s co-foundery na setkání. Klienti, se kterými jsme jednali, si často mysleli, že jsem sekretářka. 

Foto: Startup Disrupt

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Kauzy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články