„Měl jsem nadváhu a potřeboval zhubnout,“ říká Tomáš Pětivoký. Jeho Kalorické tabulky dnes užívají statisíce lidí

„Měl jsem nadváhu a potřeboval zhubnout,“ říká Tomáš Pětivoký. Jeho Kalorické tabulky dnes užívají statisíce lidí

18. zář 2019 Michala Jendruchová 7 min

Pracoval v korporátu, celé dny trávil u počítače a kila šla plíživě nahoru. Nakonec se ručička váhy vychýlila k hmotnosti, kterou nebyl ochoten akceptovat. A tak se Tomáš Pětivoký začal zajímat o složení potravin. Protože má podnikatelského ducha, založil Kalorické tabulky - dnes nejvyužívanější aplikaci pro výpočet energetické a výživové hodnoty potravin.

Jedná se o webovou a nyní již i mobilní aplikaci, v které člověk získá podrobné informace o více než sto padesáti tisících potravin. Nejen jejich kalorickou hodnotu, ale i další výživové parametry. Spotřebitelům usnadňují výběr vhodných pokrmů, a tak nemusí složitě vyhledávat informace na obalech, ale vše mají přehledně k dispozici v online verzi.

Díky aplikaci máte dobrý přehled o Češích. Jaký je typický Čech? Co jí, jaké pohybové aktivity upřednostňuje?

Je velmi těžké zevšeobecňovat. Detailní Zodpovězení otázky by přesahovalo formát tohoto rozhovoru. Podle mne zajímavější než hledání typického Čecha je sledování trendů. V pohybových aktivitách jsme dlouho v datech viděli nárůst zájmu Čechů o cyklistiku, a letos to vypadá spíše na stagnaci nebo pokles. Naopak častěji Češi cvičí doma nebo v posilovnách. Z potravin jsou dlouhodobě nejčastěji konzumovanou položkou banány, ale jejich náskok se snižuje před okurkami.

Dá se říci, že jste s projektem před lety začínal sám takříkajíc „na koleni“?

Ano, téměř deset let jsem Kalorické tabulky bral jako malý vedlejší projekt, kterému se budu věnovat minimálně. První verze velmi jednoduché služby na webu, kterou bych se neodvážil nazvat aplikací, ale spíše jen „chytřejší tabulkou“, se objevila už v roce 2007. Až teprve před třemi lety jsem začal intenzivně budovat firmu, která projekt provozuje.

Kde jste tehdy získával informace?

První databáze byly kupované od různých subjektů. Dnes však drtivou většinu informací o potravinách zadávají samotní uživatelé podle informací na obalech výrobků.

Vzpomenete si na svou první myšlenku ohledně založení Kalorických tabulek?

Kalorické tabulky vznikly nejdříve jako velmi jednoduchý projekt pouze pro mne. Když jsem na přelomu tisíciletí pracoval jako finanční ředitel v nadnárodní firmě, tak jsem stále nechápal, jak je možné, že tolik přibírám na váze, když jako jediný z firmy nechodím na obědy. Když jsem si začal jídla evidovat v jednoduchém tabulkovém procesoru na PDA, tak se ukázala skutečnost, že jím hodně v odpoledních a večerních hodinách a hlavně velmi nezdravě. Aplikace Kalorické tabulky se postupně z jednoduchého projektu pouze pro mne stala nástrojem, který používají aktivně v ČR stovky tisíc lidí, včetně mnoha lékařů a výživových poradců.

Ženy často řeší diety a kalorie. Co k tomu vedlo muže, jako jste vy?

Je pravdou, že muži svoji stravu řeší méně. Pozitivní na tom je, že když se k prvnímu kroku odhodlají, výsledky se podle našich dat u mužů dostavují rychleji než u žen. Motivace u mužů možná není tolik spojena se změnou fyzického vzhledu, ale spíše se zlepšením zdravotního stavu a fyzické kondice. Fungujeme i na trzích na východ od nás (Slovensko, Ukrajina, Rusko) a zejména na území bývalého SSSR je poměr mužů využívající naši aplikaci citelně nižší než v ČR. Většinu uživatelů Kalorických tabulek tvoří stále i v ČR ženy, ale rozdíl se pomalu zmenšuje a muži již představují více než třetinu uživatelů.

Využíváte je stále i vy sám?

Ano, aplikaci samozřejmě používám, nejen pro účely testování. Když jsme ji vydali jako mobilní aplikaci, zhubl jsem o 10 kg, ale od té doby jsem byl schopen váhu jen udržet, přičemž bych určitě ještě alespoň dalších 10 kg potřeboval dostat dolů.

Letos v zisku

Lze říci, že v době, kdy Kalorické tabulky vznikly, to byl unikátní projekt?

Myšlenka evidence snědených pokrmů není unikátní. I v ČR bychom našli několik projektů, které zkoušejí nabízet podobnou službu, ale my máme obrovský náskok v uživatelské základně, tak je pro ostatní české projekty těžké najít finančně udržitelný model.

Nezdá se to, ale takový projekt potřebuje obrovské investice, které je třeba navíc stále navyšovat. Vždy jsem Kalorické tabulky chápal jako startup. Nebyl to však klasický startup v dnešním slova smyslu, který většinou pracuje se zdroji od externích investorů. Kalorické tabulky jsem vždy budoval ze zdrojů vlastních, proto byl a možná dodnes je růst menší, než by mohl být. Jakékoliv podnikání přináší mnohá rizika i z nečekaných stran. Já si na rozdíl od mnoha dnešních startupistů nedokáži představit, že bych investorům v klidu řekl, že o svoje peníze přišli, protože se podnikatelský záměr nepodařil. Na druhou stranu vím, že spousta skvělých společností vznikla právě díky odvaze zakladatelů přizvat externí investory. Já to moc neumím.

Naznačil jste vysoké investice. Kolik jste do projektu musel na začátku investovat?

Náklady na dosavadní vývoj dosahují přibližně pěti milionů korun, a nepočítám do toho svůj čas. Projekt se stal ziskový až letos, ale určitě bude letos i v dalších letech celý zisk reinvestován do dalšího rozvoje. Předpokládám, že v letošním roce budeme mít obrat lehce nad šest milionů korun při zisku do jednoho milionu. Investice do aplikace se zatím nevrátily. Aktuálně pracuji pro Kalorické tabulky naplno, ale stále mám několik menších vedlejších projektů.

Webová aplikace je zdarma. Jak je to s aplikací do mobilního telefonu?

Aplikace je a zůstane v základní velmi dobře použitelné podobě zdarma na webu i ve formě mobilních aplikací. Pro financování dalšího rozvoje je však pro nás důležité získat uživatele placené služby Premium, která nabízí více funkcí.

Aplikace původně měla být „jen“ pro počítání kalorií potravin. Dnes toho nabízí daleko víc.

Asi každý ví, že aplikace umí evidovat snědené potraviny a ukáže vám nejen kalorický příjem, ale i jak se složení živin vámi konzumovaných potravin liší od doporučovaných hodnot. Velmi šikovnou funkcí je automatické propojení s aplikacemi evidujícími pohybové aktivity, např. Google Fit, Apple Zdraví nebo Garmin Connect. Další méně známou věcí je, že naše aplikace fungují i na hodinkách Apple a hodinkách s operačním systémem Wear OS. Funkcí je opravdu hodně a každý měsíc přibývají další.

Jakou máte zpětnou vazbu?

Reakce uživatelů jsou v drtivé většině pozitivní, což nám dělá radost. Pro nás jsou ještě užitečnější ti, kteří přicházejí s konstruktivní kritikou, protože plánování vývoje se u nás hodně odvíjí od vstupů uživatelů. Samozřejmě sledujeme i reakce uživatelů na sociálních sítích, kde máme velmi aktivní uživatelskou základu v uzavřené skupině na Facebooku Hubneme a jíme zdravě s Kalorickými Tabulkami.

Nejhorší krize přišla loni

Je nějaký příběh, který vás opravdu vzal za srdce?

Nechtěl bych vyzdvihovat jediný, protože takových příběhu vidíme mnoho každý týden. Hodně si vážím výsledků uživatelů, kteří mají nějaký zdravotní hendikep, který jim výrazně omezuje možnost jíst různé základní potraviny, nebo omezuje fyzické aktivity. Pro ně je správné nastavení jídelníčků velmi důležité a mám radost, když čtu příběhy, jak s pomocí naší aplikace takoví uživatelé snížili váhu o více než 30 kg.

Jistě máte podrobné statistiky.

V databázi přibývá aktuálně více než tisíc nových potravin týdně. Nejdůležitější metrikou pro nás je počet záznamů konzumovaných potravin. Letní měsíce vždy patří k horším. V ČR jsme měli v srpnu přes osm milionů záznamů od necelých 200 tisíc aktivních uživatelů, kdy meziročně rosteme o téměř 20 procent. V jiných zemích rosteme podstatně rychleji, například na Slovensku o více než 50 procent.

Zažil jste někdy krizi?

Nejhorší byl počátek loňského roku, kdy jsme nasazovali zcela nový systém, na kterém jsme pracovali dva roky. Po spuštění jsme měli i několik, většinou oprávněných stížností za minutu, což vypadalo, že nemůžeme nikdy v našem malém týmu zvládnout opravit. Trvalo to však méně než dva týdny, kdy jsme největší problémy vyřešili, a aktivita uživatelů se oproti staré verzi zvýšila.

Co děláte, když nepracujete? Jak si čistíte hlavu?

Baví mně četba literatury faktu a rád jezdím na kole.

A sledujete, kolik toho při jízdě na kole spálíte?

Ano, používám propojení Kalorických tabulek se službou Garmin Connect a funguje to velmi dobře. Online informace o fyzických aktivitách v Kalorických tabulkách jsou velmi motivační a jsem si jist, že jsme donutili hodně uživatelů k aktivnějšímu pohybu.

Co je aktuálně vaší největší výzvou?

Stále se uživatelům snažíme maximálně zjednodušit zadávání snědených potravin, protože si jsem vědom, že každá ušetřená sekunda doby pro zadání potraviny do aplikace pomůže udržet více spokojených uživatelů. Ale asi největší výzvou je pomoci našim uživatelům v navrhování svých jídelníčků. Je to vzhledem k obrovskému množství možných vstupů složitá problematika, která podle mě má blízko k umělé inteligenci.

TOMÁŠ PĚTIVOKÝ (nar. 1972)

  • S manželkou a dvěma dcerami žije v Hradci Králové.
  • V roce 2011 založil aplikaci Kalorické tabulky.
  • Dnes jeho aplikaci využívají stovky tisíc lidí.
  • V české databázi je 174 tisíc potravin.

Autor: Michala Jendruchová

Foto: Kalorické tabulky, archiv Tomáše Pětivokého

Michala Jendruchová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Aplikace, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články