Je to proces a píle, ne alchymie štěstí a super nápadu. Ženy v Česku se učí nebát se rozjet vlastní byznys
Zdroj: Unsplash

Je to proces a píle, ne alchymie štěstí a super nápadu. Ženy v Česku se učí nebát se rozjet vlastní byznys

7. čvc 2022 Anna Jurečková 6 min

V založení vlastní firmy ženám často brání péče o rodinu, nízké sebevědomí nebo nedostatek vzdělání v oblasti podnikání. Česká startupová kultura je tak do značné míry utvářena muži. Nevyvážený stav se pokouší narovnat platformy jako #HolkyzMarketingu a Femme Palette. Jejich vzdělávací programy, jako je třeba Akademie pro budoucí zakladatelky, ženám ukazují, že začít podnikat lze i bez zkušeností a že dobrý nápad nechodí vždy sám od sebe, ale je výsledkem standardizovaného procesu.

Startupový svět je doménou mužů. Zatímco v Evropě zakládá firmy v průměru 15,5 procenta žen, v Česku je to pouze 8,9 procenta, uvádí vzdělávací platforma #HolkyzMarketingu. Podle reportu Funding in the CEE region získaly ve střední a východní Evropě v roce 2020 startupy založené čistě ženami pouze jedno procento ze všech investic.  A v komunitě Czech Founders, která sdružuje víc než 500 lidí jsou podle zakladatele Víta Horkého ženy zastoupeny jenom „v řádu nižších desítek“.

Profesní, mnohdy ženské, organizace se snaží tento stav změnit směrem k větší diverzitě a pomoci ženám překonat bariéry pro vstup do světa vlastního podnikání. Těch je celá řada, jak potvrzuje za #HolkyzMarketingu i Nicole Karráová, projektová manažerka  Akademie pro budoucí zakladatelky. Zmiňuje například nedostatek školek a jeslí, prakticky zaměřených vzdělávacích programů nebo nízké sebevědomí a absenci odvahy vrhnout se do převážně mužského ekosystému.

Nicole Karráová má Akademii pro budoucí zakladatelky na starost. Zdroj: #HolkyzMarketingu

„Přirozeně si samy sebe dokážeme představit na nějaké pozici, pokud tam vidíme někoho, s kým se můžeme ztotožnit, kdo má podobnou životní zkušenost. I náš mentoring je postavený na tom, že vidíte holku, která rozjela úspěšný byznys, a tím pádem víte, že to někdo jako vy dokázal taky. Podobná zkušenost je neuvěřitelné nakopnutí a je dobré podobné příklady vidět nejen v médiích, ale právě i v rámci komunity,“ říká Karráová.

Potřebu reprezentace a sdílení zkušeností a vzájemné inspirace zmiňují i samotné zakladatelky firem. „Je to taková začarovaná smyčka. Tím, že okolo sebe ženy nevidí tolik podnikatelek, nepřijde jim to normální a tím pádem nemají odvahu se do založení startupu pustit. Všichni máme do nějaké míry potřebu sociální validace. Zároveň ženy často mají jinou startovní pozici, řeší rodinu a tak je limitují čas i zdroje,“nastiňuje Soňa Parke, která spoluzaložila startup Forsage vyvíjející senzory do včelích úlů a vede komunitu Holky v kryptu.

PŘEČTĚTE SI: „Tomu stejně nebudeš nikdy rozumět,“ slýchala Soňa Parke v kryptokomunitách. Tak založila platformu Holky v kryptu

„Byznys v oblasti e-commerce je hodně o technologiích, v tomto směru je tedy potřeba ženy vzdělávat, sdílet více příběhů a informovat. Myslím, že jedním z problémů je také pořád relativně malá informovanost o tom, co vlastní podnikání v praxi obnáší,“ dodává Eva Čejková, zakladatelka startupu Testuj.to, do kterého předloni investovala Heureka.

Začít podnikat lze i bez nápadu

Praktická stránka podnikání byla těžko představitelná i pro Elu Hortíkovou, jednu z absolventek Akademie pro budoucí zakladatelky. Momentálně je přes čtyři roky na rodičovské dovolené a o založení podniku přemýšlela už delší dobu.

„Pořád jsem čekala, až budu mít víc zkušeností, abych se do vlastního byznysu vrhla. Akademie mi myšlenku podnikání zpřístupnila a ukázala, že rozjet startup není alchymie štěstí a super nápadu, ale že je to proces. Účastnice prochází standardizovaným procesem a pak už je na píli každé, jestli svůj projekt dotáhne,“ sdílí svoji zkušenost.

První běh Akademie pro budoucí zakladatelky odstartoval na konci ledna a 18. června proběhl finální demo day neboli představení projektů. Pětiměsíční program je určený pro ženy, které nemají s podnikáním zkušenosti, a buď nemají žádný nápad, nebo jsou s ním teprve v začátcích. První fáze kurzu je tzv. design thinking, v průběhu které se účastnice učí, jakým způsobem na podnikatelský nápad přijít, respektive jak ho ověřit. Poté následuje business akademie, poslední fází je validace.

„Nastoupila jsem bez konkrétní představy, v jaké oblasti bych chtěla podnikat. Během pár týdnů, kdy jsme si procházely design thinkingem, jsem dostala nápad, který se postupně modifikoval až do současné podoby. Mojí motivací bylo, abych měla práci, která mi vydělá peníze, ale zároveň půjde skloubit s rodinou. A mám ještě jednu podmínku – chci, aby moje energie šla do něčeho s pozitivním dopadem,“ říká Hortíková, jejíž projekt je postavený na cirkulární ekonomice a opětovném využití textilií. Dodává, že nejvíce v programu ocenila vzdělání v oblasti práva, investic a networkingu.

Právě důraz na prospěšnost společnosti zmiňuje Nicole Karráová jako hlavní společný aspekt absolventek z různých profesních koutů a životních situací. „Mezi 50 účastnicemi jsou zubařky, právničky, marketérky, holky na mateřské. Jedna věc je ale spojuje – velmi často se ptají, jak mohou svým produktem nebo svojí službou pomoct. Řekla bych, že si ženy tyto věci více uvědomují, protože jsou do jisté míry marginalizovaná skupina a jakákoliv marginalizovaná skupina vnímá problémy světa trochu jiným způsobem než ta privilegovaná,“ dodává.

Ženy víc tápou v rozjezdu podnikání

Podobný mentoringový kurz nabízí i vzdělávací platforma Femme Palette, jež pomáhá s kariérním růstem a usiluje o větší zastoupení žen na vedoucích pozicích a v technicky zaměřených týmech. Program pro podnikatele a podnikatelky trvá šest měsíců a účastníky propojuje se zkušenými zakladateli firem. Tito mentoři pomáhají svým svěřencům  dosáhnout cílů, které si na začátku sami stanovili.

„Máme srovnání, v čem ženy potřebují oproti mužům více pomoci. Jsou to otázky založení nového podnikání, vytvoření minimum viable product(minimální životaschopný produkt, pozn.red.) a byznys modelu. Potom jsou oblasti, ve kterých vyhledávají podporu muži a ženy stejně. Zpravidla se jedná o témata škálování byznysu, vydefinování prodejní a marketingové strategie nebo fundraising,“ popisuje jedna ze zakladatelek Femme Palette Lucie Neumanová. Doplňuje, že v programu registruje hodně žen na rodičovské dovolené, které přemýšlí o změně kariéry, aby mohly být kvůli rodině více flexibilní.

Zakladatelky platformy Femme Palette Klára Holíková (vlevo) a Lucie Neumanová. Zdroj: Femme Palette

Přestože projekt Femme Palette začínal jako komunita výhradně pro ženy, dnes už je otevřená všem. „Ženské komunity jsou dobré v tom, že zjistíte, že nejste sama, kdo se potýká s daným problémem. Už jen takové uvědomění velmi pomáhá. Ve vedení firem, kde se dělají rozhodnutí, jsou ale převážně muži. I proto jsme po čase dospěly k tomu, že abychom dosáhly změny, musí se obě strany učit od sebe navzájem. Je potřeba společně si naslouchat a neuzavírat se,“ vysvětluje Neumanová.

PŘEČTĚTE SI: Nedostatečné vzdělání a teambuildingy v sauně. O kvótách a absenci žen na startupové scéně se Zuzanou Zamborskou z Lumus Investment

#HolkyzMarketingu na to jdou trochu jinak. Přestože školení a webináře vzdělávací platformy jsou zpravidla pro všechny, její facebooková skupina je pouze pro ženy, stejně zmíněná Akademie pro budoucí zakladatelky nebo další z programů Juniorní akademie. Setkávám se s názorem, že ryze ženské skupiny jsou kontraproduktivní, my ale vidíme reálné výsledky, které svědčí o opaku. 20 procent absolventek Juniorní akademie si díky programu najde lepší práci. Akademie pro budoucí zakladatelky je pro ženy, protože řeší konkrétní problém, který v oblasti podnikání vidíme,“ vysvětluje Karráová.

Promění více zakladatelek startupové prostředí?

Potřebu více zakladatelek firem přiznává i Vít Horký, který založil startup Brand Embassy a neformální komunitu Czech Founders. „Nejdůležitější potenciální efekt vidím v tom, že ženy se dívají na stejné problémy jiným způsobem, popřípadě objevují problémy, které jsou přehlížené. V obou případech přicházejí s novým řešením. Sekundárním efektem je potom různorodý kolektiv, jenž vede k lepším výsledkům a větší zábavě,“ konstatuje.

Jiný úhel pohledu mohou zakladatelky podle Evy Čejkové a Soni Parke promítnout, kromě samotných produktů, i do řízení firmy a její kultury. „Ženy budou mít vždycky odlišnou životní zkušenost, tedy i jiné priority. Ženská perspektiva v rozhodovacích procesech a návrzích chybí. V momentě, kdy budou běžně zastávat ve firmách vedoucí funkce, bude celý svět trochu kompaktnější,“ myslí si Parke a dodává, že podnikatelky přinesou nová témata i proto, že jsou ochotnější jít do něčeho, co jim dává velký smysl a málo peněz. „Podle mě ženy mohou na byznysovou scénu vnést více empatie, intuice a schopnosti zachovat klid v době krizí,“ doplňuje Čejková.

„Nechci generalizovat, ale #HolkyzMarketingu vedou tři ženy a z vlastní zkušenosti můžu říct, že firemní kultura je sdílnější, příjemnější, lépe se v ní dýchá. Obecně jsou zakladatelky v určitém smyslu jsou více empatické a doufám, že holky své firmy povedou například s větším pochopením pro zakládání rodiny. To se může do praxe propsat třeba poskytnutím větším množstvím polovičních úvazků nebo flexibilnější pracovní dobou,“ uzavírá Nicole Karráová.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kauzy, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články