Investiční měsíčník: Leden jako časově limitovaný záchvěv, nebo změna trendu?

Investiční měsíčník: Leden jako časově limitovaný záchvěv, nebo změna trendu?

1. úno 2023 Lukáš Vincent 4 min

Jak byl rok 2022 na finančních trzích katastrofa, která se v řadě aspektů zapsala do TOP 10 pro investory nejméně příznivých období v dějinách, pak první měsíc roku letošního dal ochutnat úplně jinou medicínu.

Člověk je bytost, která se ráda chytá náznaku dobrých zpráv. Zvlášť když je dlouhodobě frustrován těmi špatnými. Ve světle tohoto pravidla” investoři v lednu rádi naskočili na představu, podle které se zvyšování úrokových sazeb blíží ke konci.

FINANČNÍ TRHY: Návrat opatrného optimismu

Jedna z letitých burzovních moudrostí (nebo pověstí, chcete-li) říká, že existuje takzvaný January Effect.” Což má být údajná tržní anomálie, kdy ceny akcií v prvním měsíci roku pravidelně rostou. Skutečných důkazů o lednovém efektu je nicméně málo a řada datových analytiků tvrdí, že ve skutečnosti nic takového neexistuje. Ať už existuje, nebo neexistuje, v lednu 2023 se projevil. A ve velkém. Dvě procenta na Dow Jones, pět procent na Standard & Poor's 500, téměř dvojnásobek na NASDAQu.

Investoři se nadchli pro myšlenku, že čas zvyšování úrokových sazeb ze stran centrálních bank se blíží ke konci a že největší ekonomiky se dokáží vyhnout recesi. Podle skeptiků naproti tomu jde o předčasné oslavy, rok 2023 bude pro akciový trh nadále velmi turbulentní. Důkazem proto má mimojiné být aktuálně probíhající výsledková sezóna, kdy za poslední kvartál loňského roku firmy oznamují - z perspektivy odhadů analytiků - velmi podprůměrné výsledky. Na Wall Streetu a dalších hlavních světových burzách tak v tuto chvíli probíhá souboj medvědů a býků o narativ, pod jakým se finanční trhy budou dál vyvíjet. V únoru do této bitvy významně promluví FED (a především řeč Jeroma Powella, ve které naznačí”, jak to vidí dál se zvyšováním sazeb) a firemní výsledky.

TECHNOLOGIE: Ve znamení propouštění

Jak popsat náladu v technologiích? Asi tak, že podle serveru Layoffs.fyi v prvních třech lednových týdnech oznámily technologické firmy větší propouštění než za celou první polovinu loňského roku. 234 firem se zbaví více než pětasedmdesáti tisíc zaměstnanců. Velkou váhu v této statistice mají největší technologické společnosti jako Amazon, Google a Microsoft, které se začátkem nového roku rozhodly říznout do své zaměstnanecké báze. Pro Amazon šlo už o druhé kolo, když v listopadu oznámil propouštění deseti tisíc lidí a v lednu přidal dalších osm tisíc zaměstnanců. Microsoft oznámil, že snižuje počet svých zaměstnanců o 10 tisíc a Google propouští 12 tisíc zaměstnanců.

Jedinou technologickou společností z TOP 4 (americká média sem už přestala řadit Facebook), která nepropouští, je tak Apple. Ten ale do září zmrazil nábor nových zaměstnanců. Jako důvod firmy uváděly přehnanou personální expanzi během předchozích měsíců a zhoršené ekonomické výhledy pro měsíce následující. Investoři toto řezání do nákladů obvykle vítají, takže NASDAQ si propouštění, jak je naznačeno výše, užil a to zřejmě i více než třeba informace o investici Microsoftu do přelomové” technologie ChatGPT.

KRYPTO: Bonanza je zpátky, bitcoin a spol. jedou pod plným

Nebýt posledních třech dnů ledna, kryptooptimisté by si mohli libovat. Přesně takový měsíc - po zoufalství zvaném 2022 - potřebovali. Bitcoin plus 40 procent, Ether plus 35 procent, altcoiny ještě o kousek výš. Optimismus, že zvyšování sazeb centrálními bankami se blíží ke konci, se přelilo i na kryptotrhy a ty logicky zamířily nahoru. Pozitivní zprávou pro kryptotrhy byla i informace, že ze zkrachovalé burzy FTX se podaří pro investory zachránit pět miliard dolarů.

Aktuální konkursní správce” John J. Ray III. si dokonce podle zákulisních informací pohrává s myšlenkou znovu otevřít burzu. Oněch nalezených pět miliard nicméně pro tuto chvíli bylo opravdu fundamentálním impulsem, když se po několika měsících nepřetržitých špatných zpráv, kdy každou chvíli byl někdo v problémech nebo dokonce krachoval, přišlo období, které pustilo investorům trochu optimismu do žil. Experti se tak v rámci možností shodují, že soft core” krypto entuziasté v rámci korelace s náladou na akciových trzích získali impuls přikoupit v poklesu, a pomyslná sněhová koule se v rámci fear-of-missing-out effectu" začala nabalovat.

Znamená to ale, že krypto je zpátky v růstovém trendu? Rozhodně nikoliv. Část expertů si ostatně není ani jistá, zda jsme na patnácti tisících dolarech za bitcoin viděli nové dno.

ČESKO: Na pražské burze klid

Kdyby pražská burza neměla ČEZ, musela by si jej vymyslet, protože bez energetického kolosu by byla v podstatě irelevantní. Ano, i během prvního měsíce roku 2023 byly hlavním tahounem informačního toku o dění v pražském Burzovním paláci právě cenné papíry dominantní energetiky. A pro změnu opět v souvislosti s možným delistingem, respektive výkupem minoritních akcionářů ze strany státu. Spekulace o možném plánu vlády na výkup vystřelily během ledna cenu akcií ČEZu o šestnáct procent a na konci ledna na pražské burze pomohly dosáhnout sedmiměsíčního maxima. Ostatní akcie z pražského parketu v podstatě nestojí za řeč. U bank se čeká jak se poperou s tzv. windfall tax", u někdejšího hitu pražské burzy - lékárnické Pilulky - investoři zase sledují, jak dopadne její hybridní expanze na rakouský a maďarský trh.

ZDROJE:  Do čeho a jak nyní investovat? Inspirujte se…

Plánujete s novým rokem konečně začít investovat a ještě jste se nerozhoupali ani k prvnímu kroku? Hospodářky vám usnadní alespoň výběr vhodného brokera.

Jakkoliv se v tomto formátu zaobíráme finančními trhy na měsíční” bázi, pro individuálního investora je mnohem lepší reflektovat mnohem delší časový horizont. Na mnohem širším poli investic. Způsob, jak toho dosáhnout, značně usnadňuje tato třicet let stará inovace finančních trhů.

Nikdy není pozdě, nikdy není včas. Rozhodně ale nikdy není vhodné jít nakupovat pod vlivem strachu, že člověku uteče úžasná investiční příležitost. Takže ne FOMO.

PŘEČTĚTE SI: Nejen startupy čeká podle Singera těžký rok. Chatboty, telemedicína a fintech mohou být výjimkami


PŘEČTĚTE SI: Dvě stovky uzavřených investic a více podílů mezi zaměstnance. Jak se investovalo do českých startupů v roce 2022?

Lukáš Vincent

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články