Dvě stovky uzavřených investic a více podílů mezi zaměstnance. Jak se investovalo do českých startupů v roce 2022?
Advokátní kancelář Mavericks přinesla report o investicích do startupů v roce 2022. Ilustrační foto: Unsplash

Dvě stovky uzavřených investic a více podílů mezi zaměstnance. Jak se investovalo do českých startupů v roce 2022?

16. led 2023 Anna Jurečková 2 min

Rok 2022 byl, co se týče investic do startupů, v mnoha ohledech rekordní. A to i navzdory válce na Ukrajině, inflaci a energetické krizi. Svědčí o tom mimo jiné celá řada startupů, které loni získaly finanční injekce v řádech miliard korun. Mezi nimi Rohlík, jenž nabral třetí největší částku v historii investic do českých nebo částečně českých startupů.

V Česku bylo za minulý rok uzavřeno odhadem 200 investic do rychle rostoucích technologických firem. Celkem se do českých startupů v roce 2022 investovaly řádově nižší desítky miliard korun. Vyplývá to z reportu advokátní kanceláře Mavericks, který se zaměřil na startupy v pre-seedové a seedové fázi. Právě ty získaly většinu (120 až 160) z celkového objemu investic.

Zaměření investorů na startupy v rané fázi vysvětluje Mavericks i vznikem nových fondů, jako jsou Czech Founders nebo třetí andělský fond Depo Ventures. Medián vložených prostředků do těchto firem vzrostl na necelých 18 milionů korun (v roce 2021 to bylo kolem 13 milionů korun).

Advokátní kancelář dále spočítala, jaká byla valuace startupů v pre-seedovém a seedovém investičním kole před vyplacením peněz. Vychází přitom z transakcí, které proběhly právě za účasti Mavericks. Zatímco v roce 2021 byl medián ohodnocení zhruba 115 milionů korun, v roce 2022 to bylo téměř 137 milionů korun. O něco vyšší byl medián valuace v první polovině roku, poté došlo k poklesu, což naznačuje možnou klesající tendenci i do letošního roku.

Report zdůrazňuje také problematiku zaměstnaneckých akcií, kterému česká legislativa není příliš nakloněna. I přes značné daňové zatížení se ale jedná i u nás o čím dál využívanější prostředek odměny a motivace zaměstnanců. Více než deset procent podílu firmy vyčlenilo pro zaměstnance v roce 2022 27 procent startupů. O rok dříve to bylo pouze osm procent. O opčních programech a bariérách v Česku jsme psali v článku Podílet se na růstu firmy může díky opčním programům každý zaměstnanec. V Česku to ale komplikují daně

Nové příležitosti, více akvizic i změny fungování

A jaké jsou vyhlídky na rok 2023 očima zakladatelů a investorů? Mnoho firem bylo už letos nuceno ve jménu přežití přehodnocovat náklady nebo plány růstu, upozorňuje Dušan Duffek ze Zero One Hundred Fund. „V roce 2023 očekávám ještě více přehodnocování, a také krach společností, které nevytvářejí dostatečnou přidanou hodnotu nebo nedokážou dostatečně přizpůsobit své finance nové realitě,“ komentuje.

CEO logistického fintech startupu 4Trans Factoring Jaroslav Ton předvídá do dalšího roku větší počet fúzí a akvizic. „Startupy, které nebudou schopné plnit své závazky a získat další kapitál, budou hledat někoho, kdo je koupí. Společnosti s velkým investičním majetkem a ziskovým byznysem (jako je 4Trans) se mohou pustit do nákupů,“ říká.

Nejistota, ve které se aktuálně celý svět nachází, ale může mít podle některých i pozitivní dopady. Náročnější makroekonomické podmínky budou plodit novou generaci zakladatelů, kteří budou odolnější a odhodlanější budovat globální technologické společnosti. Věříme, že mnoho podnikatelů využije příležitosti, které letošní rok přinese, jako je třeba lepší přístup k talentům,“ dodává Tomáš Obrtáč z fondu Kaya VC.

PŘEČTĚTE SI: Rekordní exit, nejvyšší investice i nový jednorožec. Česká startupová scéna v roce 2022 rostla krizi navzdory

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články