Investoři věří vizi Behavia. Poslali mu další miliony eur na rozvoj platformy a zahraniční expanzi
Behavio vyvíjí SaaS, který pomáhá společnostem pochopit rozhodnutí jejich zákazníků a vytvářet lepší marketingové strategie a lépe zapamatovatelné reklamy. (Foto: Behavio)

Investoři věří vizi Behavia. Poslali mu další miliony eur na rozvoj platformy a zahraniční expanzi

20. kvě 2024 Ondřej Černý 4 min

Technologická firma Behavio získala v rámci late-seed investice od amsterdamské společnosti Airbridge Equity Partners 2,25 milionu eur. Prostředky jsou určeny především na další rozvoj platformy, a to včetně implementace umělé inteligence nebo rozšíření stávající funkce platformy o detailnější data, například o cílových skupinách. Jde už o druhé úspěšné investiční kolo Behavia, které se zaměřuje na inovativnost v oblasti reklamy a brand marketingu.

Svou první marketingovou platformu na testování účinnosti reklam představilo Behavio před dvěma roky. O rok později ji firma doplnila o nástroj, kterým mohou marketéři sledovat efektivitu svojí značky. Došlo díky tomu k výraznému urychlení růstu společnosti i k akceleraci zájmu ze strany investorů.

Naše investice do Behavia není jen finančním rozhodnutím,“ říká Rick van Boekel, spoluzakladatel a partner společnosti Airbridge Equity Partners. „Věříme jejich vizi efektivnějšího reklamního prostředí, které rezonuje i po emoční stránce. Jsme nadšení, že můžeme Behavio podpořit při rozšiřování jejich inovativních služeb, které značkám po celém světě přináší přidanou hodnotu. Od mnoha klientů jsme slyšeli, že si Behavio oblíbili právě pro přesnost, rychlost a praktickou povahu jejich řešení – to vše za velmi příznivou cenu,“ dodává van Boekel.

Díky práci pro několik stovek značek Behavio zdokonalilo metodu, jak porozumět hlubokým potřebám zákazníků a jak je co nejlépe oslovit. (Repro: Behavio)

Behavio dosud získalo od investorů celkem 3,5 milionu eur. Kromě Airbridge Equity Partners šlo například o Presto Ventures, J&T Ventures a několik angel investorů včetně Václava Dejčmara nebo Nikoly Pantoviče.

Aktuální investici chce Behavio využít k dalšímu rozvoji platformy. Plánuje do ní například implementovat umělou inteligenci, která by poskytla přesnější data o tom, jak a kam lidé soustředí svou pozornost, když reklamu sledují. „Chceme také přidat AI chatbota, který bude umět vyzdvihnout ty nejdůležitější závěry a vhledy z nasbíraných dat,“ říká CEO a spoluzakladatel Behavia Jiří Boudal. Vedle zapojení umělé inteligence plánuje firma rozšířit také stávající funkce platformy o detailnější data – například o cílových skupinách.

Chceme umožnit marketérům dělat skutečně efektivní brand marketing a snadno prokázat jeho byznysovou hodnotu vedení firmy. Je skvělé vidět, že se naše vize potkává s tím, co na trhu doposud scházelo,“ doplňuje Boudal, který firmu, jež v současnosti měří marketingovou výkonnost ve 13 státech tří různých kontinentů (Evropa, Severní Amerika, Asie), před lety založil se čtyřmi spolužáky z gymnázia v Českých Budějovicích.

Pětice zakladatelů Marek Nebesář , Vojtěch Prokeš, Jiří Boudal, Lukáš Tóth a Libor Mořkovský (zleva). (Foto: Behavio)

Na Behavio aktuálně spoléhá více než 400 spotřebitelských značek a agentur, včetně desítek globálních ikon, jako jsou T-Mobile, LEGO nebo Publicis. Většinu klientů však tvoří společnosti, které razí nové cesty v oblasti e-commerce, fintechu, online služeb nebo potravin – značky jako Footshop, Livesport či Bonami.

Stále více značek si uvědomuje důležitost vstupní části marketingového funnelu, a proto hledají moderní nástroje, které jim s ní pomůžou. Nemají čas ani velké rozpočty na obrovské výzkumy, ze kterých zpravidla vypadnou prezentace s nepřeberným množstvím slajdů a minimem praktických tipů,“ popisuje Boudal, co Behavio vedlo k vývoji jejich úspěšných marketingových nástrojů.

Behavio marketérům za zlomek ceny dodá srozumitelné dashboardy, které jim rovnou ukážou, co v jejich marketingu funguje a kde je naopak potřeba trochu přidat – jak u konkrétních reklam, tak značky jako celku,“ dodává Boudal s tím, že nástroje Behavia vycházejí z pokročilých metod behaviorálního výzkumu, a proto poskytují výrazně praktičtější tipy, co a jak zlepšit.

Tým Behavia čítá více než 40 lidí a je primárně složenéh z výzkumníků, sociologů a vývojářů. (Foto: Behavio)

Od nového partnerství s Airbridge Equity Partners si česká firma slibuje možnost další zahraniční expanze. „Měli jsme opravdu štěstí, skvěle si rozumíme. Hodně nad věcmi přemýšlejí, a přitom je umí rychle uvést do praxe. Mám radost, že nám budou oporou při naší expanzi v rámci EU i USA,“ neskrývá nadšení Vojtěch Prokeš, spoluzakladatel a šéf výzkumu Behavia.

Další posun v rámci zahraniční expanze kvitují i dosavadní investoři. „Behavio patří mezi vůbec první investice z druhého fondu Presto Ventures. Vsadili jsme na šikovné zakladatele a jejich expertízu i zkušenosti na poli behaviorálních věd a působení reklamy na podvědomí zákazníků. Softwarový produkt tehdy existoval zatím jen v hlavách zakladatelů. Dnes se největší firmy v regionu předhání o jeho nasazení do svých reklamních kampaní,“ uzavírá Přemysl Rubeš, zakladatel a šéf Presto Ventures.

PŘEČTĚTE SI: Behavio na StartupJobs Marketplace: průzkum trhu, který zkoumá podvědomí

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články