Pomáhají e-commerce a retailu. Růst startupu Inventoro teď podpoří nový americký vlastník Cin7
Dříve startup Inventoro se skupinou Cin7 spolupracoval, teď se stal její součástí. (Repro: Cin7)

Pomáhají e-commerce a retailu. Růst startupu Inventoro teď podpoří nový americký vlastník Cin7

6. kvě 2024 Ondřej Černý 3 min

Český startup Inventoro patří mezi přední poskytovatele řešení pro prognózování prodeje a optimalizaci doplňování zboží řízené pomocí umělé inteligence. A dělá to tak dobře, že od investorů startup získal několik milionů dolarů. Aktuálně se Inventoro stalo nejnovější akvizicí amerického poskytovatele softwaru pro správu zásob a objednávek Cin7. Nový majitel si od akvizice slibuje využití možností umělé inteligence, což má zákazníkům umožnit vylepšení stávajících možností správy zásob a objednávek pomocí inteligentní predikce a optimalizace.

Inovativní prognostická technologie pražského startupu Inventoro založená na umělé inteligenci přesně předpovídá budoucí poptávku po produktech a poskytuje denní aktualizace o klíčových optimalizačních výkonech, stejně tak jako informace o tom, které produkty přinášejí jaký zisk. Společně s komplexním softwarem pro správu zásob Cin7 cílí na trh, který aktuálně představuje velikost 163 miliard dolarů ročně. Právě takovouto ztrátu způsobují prodejcům nadměrné zásoby a neefektivita.

Inventoro to pomáhá změnit, když predikuje, plánuje a doporučuje, jak nakládat se skladovými zásobami. A to od nejmenších e-shopů až po největší hráče na trhu. Používá k tomu 80 kombinací metod matematiky, statistiky a AI. Základem jsou sofistikované algoritmy, které předpovídají prodeje pro každý produkt i kategorii v portfoliu společnosti, a to na několik měsíců dopředu. Pro své předpovědi Inventoro porovnává velké množství a variabilitu proměnných - například minulé prodeje, sezóny, akce a slevy a také provázanost produktů mezi sebou. A daří se mu to více než jiným SaaS pro skladové hospodářství. Díky tomu tak firmy mohou udržovat optimální stav svých zásob a eliminovat přebytky. Zároveň dosahují více než 99% dostupnosti produktů a uvolňuje se jim až 20 % kapitálu, nehledě na úsporu času prostřednictvím automatizovaných a efektivnějších operací.

Automatizace objednávek prostřednictvím řešení startupu Inventoro týdně ušetří až dvacet hodin. (Repro: Inventoro)

Možnosti prognózování a optimalizace AI společnosti Inventoro jsou dokonalým doplňkem k robustním řešením správy zásob Cin7,“ konstatoval Ajoy Krishnamoorthy, generální ředitel Cin7. „Použitelné poznatky a lepší přehled o výkonu, které poskytují kombinované funkce, pomáhají zákazníkům optimalizovat výkon napříč kanály a minimalizovat dopady přeplnění a vyprodání zásob. Kombinací platformy pro správu zásob Cin7 a síly prognózování založeného na umělé inteligenci Inventoro získávají skvělý nástroj pro inteligentní plánování svých zásob," doplnil Krishnammorthy.

Součástí Cin7 se Ajoy Krishnamoorthy stal v roce 2022, kdy obsadil post Chief Product Officer. Letos v únoru se stal ve firmě CEO. (Foto: Cin7)

Od chvíle, kdy jsme poprvé navázali partnerství se společností Cin7, bylo jasné, že naše společnosti jsou sladěny v zaměření na to pomoci klientům posílit jejich prodeje. Spojením výkonné platformy pro správu zásob Cin7 s našimi pokročilými možnostmi prognózování a optimalizace umělé inteligence můžeme na trh uvést řešení, které poskytuje komplexní viditelnost a kontrolu, snižuje plýtvání a v konečném důsledku pomáhá malým a středním podnikům prosperovat,“ myslí si Tomáš Formánek, zakladatel a šéf startupu Inventoro.

Společnost Cin7, která vznikla v roce 2012, poskytuje zákazníkům Connected Inventory Performance, cloudový software pro správu zásob. Díky němu mají automatizovaný přehled o celém životním cyklu zásob v reálném čase. Produkty Cin7, Core a Omni, se nativně integrují s více než 700 aplikacemi, takže majitelé firem mohou konsolidovat, zefektivnit, automatizovat a škálovat operace svých zásob z jednoho místa. V současnosti Cin7 poskytuje služby prodejcům ve více než 100 státech, obsluhuje více než 8 000 zákazníků a zpracovává více než 125 milionů objednávek ročně.

Inventoro v roce 2020 založili Tomáš Formánek a Radim Jung. Vznikl v rámci investiční skupiny Patero. Později se jako další investor připojilo i Presto Ventures. Seedové kolo financování startup, který vznikl jako SaaS využívající dvacet let zkušeností svých zakladatelů ze světa technologických inovací, uzavřel před dvěma lety. Cenu, za kterou Cin7 Inventoro získal, se obě společnosti rozhodly nezveřejňovat.

Spoluzakladatelé startupu Inventoro Radim Jung (vlevo) a Tomáš Formánek společně s šéfem Cin 7 Ajoy Krishnamoorthym. (Foto: Cin7)

PŘEČTĚTE SI: Indové chtějí na brněnském VUT otestovat, jak z malých souborů dat získat pomocí AI maximum informací

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články