Nejen startupy čeká podle Singera těžký rok. Chatboty, telemedicína a fintech mohou být výjimkami
Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer. foto: reprofoto Youtube.com/investicniweb 

Nejen startupy čeká podle Singera těžký rok. Chatboty, telemedicína a fintech mohou být výjimkami

31. led 2023 Ivan Horák 4 min

Jaký bude rok 2023 pro českou ekonomiku? Podle bankéře Miroslava Singera část startupů zůstane v kurzu nepříznivé ekonomické situaci navzdory. Bývalý guvernér České národní banky pro SJ News promluvil také o budoucnosti malých inovativních firem. I tom bude mimo jiné přednášet na konferenci Global Investment Summit, která se uskuteční 1. února na Pražském hradě.

Miroslav Singer našemu webu dopředu prozradil, co nás letos čeká, což bude i tématem jeho výstupu na Global Investment Summitu. „Letošní rok bude těžký. Startupy často potřebují rizikový kapitál a hospodářství, které roste. Nic z toho mít nebudou,“ vysvětluje uznávaný ekonom.

Do roku 2023 česká ekonomika nevstoupila s dobrou výchozí pozicí. Ve druhém pololetí se totiž ponořila do recese. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Podle nich se loni v posledních třech měsících minulého roku propadlo hospodářství v porovnání s obdobím od července až září o 0,3 procenta. Vzhledem k tomu, že mezičtvrtletní pokles zaznamenala ekonomika už právě ve druhém loňském čtvrtletí, je tak nyní splněna definice recese. Tedy mezičtvrtletní pokles výkonu ekonomiky alespoň ve dvou po sobě následujících čtvrtletích.

Recese je zatím mírná, takzvaně technická,“ míní ekonom Lukáš Kovanda, jenž bude Global Investment Summit moderovat. „Neprojevuje se tedy například plošnějším růstem míry nezaměstnanosti. Navíc existuje dobrá šance, že už během prvních tří měsíců Česko pásmo recese opustí,“ upřesňuje.

Singer je ale více skeptický. „Nečekejme nějakou velkou radost. Ekonomika bude zpomalovat. Zlomit se to může až na přelomu roku, ale i tento rok přežijeme. Lépe na tom budou některá proticyklická odvětví, bez jejichž výrobků nebo služeb se lidé nikdy neobejdou. Mám na mysli například dodávky elektřiny a pitné vody,“ uvádí.

Podle dat ČSÚ jsou na tom dobře také dodavatelé zdravotních pomůcek či doplňkových léčiv. „To je celkem logické, protože jsme kvůli lockdownům a respirátorům přišli o imunitu. Všichni mají chřipku a dobře se prodávají pastilky proti kašli,“ uvažuje zjednodušeně bankéř.

Zdravotní oblastí se zabývají i startupy. Například ty zaměřené na telemedicínu. „V tomto vidím opravdu velkou příležitost. Pokud bude někdo umět zvládat digitálně přes vzdálený přístup nějakou základní diagnostiku, tak to bude zajímavá možnost i obchodní příležitost. Řešit věci distančně je rozhodně trendem a nemusí se vyloženě jednat jen o náhradu návštěvy lékaře. Nejen přes videohovory jsou lidé dnes ochotní podstoupit na dálku mnoho věcí,“ uvažuje Singer.

Chatboty a nedostatek pracovníků

Do našich mobilů se přesouvají například finanční služby, bankovní aplikace se neustále zdokonalují. A v klientských centrech část našich požadavků vyřizují chatboty. „Všechny tyto věci jsou teď v kurzu včetně rozumného zapojení umělé inteligence – tedy v nějaké nenadnesené variantě. Sám jsem už absolvoval několik dialogů s různými chatboty, ale jsou mezi nimi velké kvalitativní rozdíly,“ popisuje Singer.

Chatboty se podle něj hodí všude tam, kde probíhá nějaká rutinní činnost. „Mám na mysli třeba recepční. Nebo pokud někam telefonujete, tak chatbot může snadno zjistit, jestli s tou firmou už máte smlouvu. Teď takové postupy volí často například pojišťovny. Když má někdo rozbité auto, tak je z toho rozčílený a číslo pojištění snadno zjistí i chatbot. Velmi to šetří práci živých operátorů. Do rozhovoru s klientem vstoupí až v momentě, kdy je zákazník identifikovaný,“ vysvětluje ekonom.

Zároveň ale tlumí přehnaná očekávání. Ani chatboty podle něj nedovedou vyřešit problémy s nedostatkem pracovní síly. Automatizace nejen v podobě chatbotů samozřejmě pomůže. Důležité je ale také uvolnit imigrační pravidla. Nejen já, ale skoro všichni ekonomové o tom mluvíme už dlouho. Bohužel marně,“ upozorňuje Singer.

Inflace a silná koruna

Dalším z problémů naší ekonomiky je inflace. Ta má být letos kolem deseti procent a Singer k protiinflační politice státu žádné výtky nemá. V tuto chvíli podle mě není prostor pro nějaké výrazné změny. Debatu o tom, jestli úrokové sazby mají být o trochu vyšší nebo nižší, vést nechci. Za podstatné ale považují, že inflace je o trochu níž, než centrální banka očekávala,“ říká Singer.

A to navzdory skutečnosti, že její model počítal se zvýšenými sazbami, které ale nakonec zvýšené nebyly. To jen ukázalo, že tyto sazby ani růst nemusely. O tom mimochodem rovněž svědčí i silná koruna,“ pokračuje.

Neohrozí to ale český export? A jak dlouho se česká měna takto vysoko udrží? „Předpovídání kurzu je cvičení v marnosti. Ale myslím, že silnou měnu tak do jednoho roku mít budeme. Bojím se ale, že by to mohlo pokračovat způsobem, který by už nebyl zdravý. Jde o to, aby se neodtrhla taková bublina posilování bez fundamentálního základu. To už jsem několikrát zažil a může se to stát znovu,“ dodává Singer.

PŘEČTĚTE SI: Telemedicína posouvá lékařskou péči: chat s lékařem, vzdálená diagnostika i monitoring


PŘEČTĚTE SI: Dvě stovky uzavřených investic a více podílů mezi zaměstnance. Jak se investovalo do českých startupů v roce 2022?

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články