Trh imerzivních realit dosáhne letos půl bilionu korun. Podívejte se, kde všude najdou VR a AR ve firmách využití

Trh imerzivních realit dosáhne letos půl bilionu korun. Podívejte se, kde všude najdou VR a AR ve firmách využití

20. led 2020 Lenka Kejlová 5 min

Svět virtuální (VR) a rozšířené (AR) reality roste závratnou rychlostí. Dle dat společnosti Statista dosáhne trh imerzivních realit v roce 2020 hodnoty 18,8 miliardy dolarů (426 miliard korun). Většina firem, zejména v tuzemsku, se ale přesto zatím zdráhá naplno využívat jejich nekonečné možnosti. Až na některé výjimky se do virtuálního světa společnosti působící v tom reálném dvakrát nehrnou. Pokud však jednou okusí, většinou už nechtějí jinak.

Pro ponoření se do digitálního světa stačí relativně málo – nasadit si helmu, tzv. headset, jenž pohltí náš zrak i sluch, a okamžitě se ocitáme ve virtuální realitě. VR totiž člověka vtáhne, kompletně ho přenese do virtuálního zážitku. Teď už jen uchopit ovladače a virtuální ruce jsou na světě – tedy na tom digitálním.

V současnosti se na trhu objevují dva typy headsetů určených pro konzumaci virtuálních zážitků. Novější, mobilní generace, má integrovaný veškerý hardware – stejně jako například mobilní telefony. Jednoduše si pak připojením přes WiFi stáhneme obsah a prostřednictvím aplikace jej přehrajeme bez nutnosti dalšího dodatečného HW nebo počítače. S mobilním headsetem vás v pohybu prakticky nic neomezuje a v prostoru zhruba 7 x 7 metrů si můžete naplno vychutnat virtuální zážitek. Limitujícím prvkem je zde pouze omezená kvalita obrazu a obsahu, které je zařízení schopno vygenerovat. Vizualizaci mnohem složitějších věcí umožní headset napojený na počítač. Ten garantuje vysokou kvalitu zážitku, a je proto ideální pro produktové vizualizace a brandové zážitky.

PŘEČTĚTE SI: „Virtuální realita má v byznysu řadu využití.” Robin Pultera o možnostech zapojení VR do podnikání

Imerzivní zážitky předurčují marketing budoucnosti

Virtuální svět je přirozeně spojován hlavně se zábavou a netradičními prožitky. Pro oblast marketingu tedy ideální ingredience. VR umí živě vyprávět například příběhy značek. Ale můžeme jít ještě dál. Nové technologie umožní zákazníkům si značku doslova „prožít“, a spojit ji tak s nezapomenutelným digitálním zážitkem.

Některé společnosti už sílu VR v marketingu znají. Typicky třeba Škoda Auto na ni spoléhá nejen v marketingu. Martin Ježek, tiskový mluvčí Škoda Auto pro digitalizaci, pro Newsroom StartupJobs vysvětluje, proč se automobilka rozhodla využít VR při komunikaci se zákazníky: „Digitální svět se rychle stává klíčovým pro každodenní život stále širší skupiny obyvatel. Zprostředkovává zábavu a emoce, ale dokáže i pomáhat. Tento trend postupně proniká i do showroomů značky Škoda, které se v budoucnu stanou nedílnou součástí digitálního světa. Pouze tímto způsobem lze vyjít vstříc chování dnešních zákazníků a nabídnout jim jedinečný zážitek z interaktivního nákupu.“

Škoda svým zákazníkům už nyní nabízí možnost nakonfigurovat si model auta dle vlastních preferencí ve virtuálním světě. „Uvnitř auta si zákazník s VR brýlemi na očích může například vyzkoušet, jak fungují některé asistenční systémy,“ vysvětluje Martin Ježek a jedním dechem dodává: „Dnešní digitální zákazník očekává nejen kvalitní produkt, ale i související služby a zážitek, který mu bude ušit tzv. na míru. A proto se především také naši autorizovaní partneři musejí adaptovat na nové trendy dnešní digitální doby.“


Svůj vůz si prohlédnete dříve, než ho automobilka vůbec vyrobí. (Foto: ŠKODA AUTO)

Digitální edukativní zážitky táhnou

VR je nové médium s velkým potenciálem v oblasti vzdělávání budoucnosti. Je jasné, že co si člověk prožije a sám „osahá“, zapamatuje si pak výrazně lépe. Že ani u nás už nejde jen o pouhou teorii, si nedávno vyzkoušel i náš kolega. V článku o VR education shrnul své postřehy z edukativního virtuálního prožitku.

Digitální zážitky, včetně těch edukativních, jsou samozřejmě lákavé zejména pro děti, u který je ale věková hranice bezpečného použití VR technologií nastavena v současnosti zhruba někde okolo 10 až 13 let. A to hlavně z důvodů ergonomických. Současné headsety jsou přizpůsobeny pro dospělé uživatele a s váhou cca 500 gramů jsou pro malé objevitele zatím příliš těžké. Pro výcvik zaměstnanců ve firmách je ovšem tato forma vzdělávání ideální. Umožňuje posadit desítky či stovky zaměstnanců do tréninkového automatizovaného centra a nechat je osvojit si potřebné dovednosti digitálně.


Když realitu rozšíříme

Na rozdíl od VR nás AR nikam neodvádí ani nepohlcuje naše smysly. Naopak, digitální svět se prostřednictvím elektronických zařízení promítá do toho reálného. Jednoduchou formu rozšířené reality konzumujeme běžně, aniž bychom si to uvědomovali - prostřednictvím mobilních telefonů a tabletů na sociálních sítích, které nám umožňují k fotkám a videím přidávat různé druhy AR samolepek.

Sofistikovanější formou AR jsou zábavné aplikace, které holograficky promítají předměty do naší reality. Toužíte si zatančit spolu s Donaldem Trumpem? Žádný problém, stáhněte si aplikaci DANCING TRUMP a roztočte to společně.


Denně po celém světě přibývá uživatelů chytrých telefonů. Dle dat společnosti BankMyCell vlastní Smartphone v současnosti asi 3,5 miliardy lidí. Potenciál dostat se prostřednictvím smartphonů jednoduše k zákazníkům je díky tomu obrovský.

Své o tom ví například IKEA se svou aplikací IKEA PLACE. S její pomocí si zákazníci mohou vyzkoušet jakýkoli kus nabízeného nábytku včetně reálného měřítka jednoduše promítnutím na vybrané místo svého domova nebo třeba kanceláře. Pavel Jirát, Country Digital Manager společnosti IKEA, k tomu pro Newsroom dodává: „Technologie rozšířené reality usnadňuje zákazníkům samotný výběr produktu – nového nábytku nebo doplňků. Někteří zákazníci si nejsou jistí, jak barevně zkombinovat určité prvky. Bojí se špatného rozhodnutí. Aplikace IKEA PLACE jim umožňuje si svůj výběr produktů reálně představit, vizualizovat. Mohou pak zkombinovat například několik barev a stylů, experimentovat s umístěním v místnosti, měnit varianty, a vybrat si tak tu nejlepší.“

Pavel Jirát také vysvětluje proč IKEA zahrnuje imerzivní reality do svých aktivit: „Naší vizí je vytvářet lepší každodenní život pro mnoho lidí. Virtuální i rozšířená realita nám pomáhají nacházet nové způsoby, jak vylepšit zákazníkům jejich zážitek z nakupování. Nicméně v IKEA jsme stále ve fázi zkoumání a testování těchto technologií. Přemýšlíme o tom, jak by mohla být virtuální či rozšířená realita využita také v prostředí našich obchodních domů.”


Pro výběr nábytku už do IKEA nemusíte, stačí vám na to mobilní telefon. (Foto: IKEA)

Zatímco české firmy se na trhu imerzivních realit začínají teprve rozpačitě rozhlížet, zahraniční společnosti se AR rozhodně nebojí. Pozornost na sebe loni strhl americký fastfoodový řetězec Burger King ve své marketingové kampani. Zákazníci měli prostřednictvím AR aplikace s názvem „Burn That Add“ pálit reklamy konkurenčních řetězců, za což je čekala odměna ve formě poukazu na burger Whopper zdarma. Etičnost takové formy propagace nechme na posouzení čtenářů.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články