Fons JK Group a Moondust Ventures podpoří nadějné startupy zaměřené na zdraví
Nadějné startupy ve zdravotnictví mají díky nové aktivitě společnost Fons JK Group větší šanci najít investora. (Foto: Pixabay)

Fons JK Group a Moondust Ventures podpoří nadějné startupy zaměřené na zdraví

15. čvc 2024 Ondřej Černý 3 min

Jde o jednu z byznysově i investičně nejzajímavějších oblastí, která přináší velké příležitostí. Holding Fons JK Group proto ve spolupráci s investiční společností Moondust Ventures rozjíždějí investice do nadějných startupů zaměřených na oblast zdravotnictví.

V první fázi by prostředky měly pomoci startupům v oblasti zdravotní péče, léčebných postupů a přidružených technologií. Následovat by měl vznik investičního fondu zaměřeného na inovativní zdravotnické investice. Jak pro portál newstream.cz uvedl jednatel Moondust Ventures Marios Nicolettis, k prvním investicím by mělo dojít ještě v průběhu letošního léta. V horizontu čtyř až pěti let by dle jeho slov investice měly přesáhnout 20 milionů eur.

Primárním cílem je zaměřit se na startupy z regionu střední a východní Evropy, počítá se ale s přesahem do západní Evropy a jiných částí světa. V současnosti tak probíhá analýza a due diligence několika možných cílů v České republice, Rakousku a Německu.

Nové technologie mají potenciál zásadně změnit postupy a řešení ve zdravotní péči po celém světě. Ať už se jedná o algoritmy umělé inteligence radikálně zvyšující efektivitu diagnostické péče, řešení urychlující vývoj léčiv nebo poskytování zdravotní péče na dálku, je zřejmé, že nové technologie mění poskytování zdravotní péče rychleji, než bylo dříve myslitelné,“ uvedl Leoš Raibr, předseda správní rady Fons JK Group s tím, že se v této oblasti chtějí zařadit mezi aktivní hráče. A právě spolupráce s Moondust Ventures k tomu má pomoci.

Stapro se loni pod vedením svého CEO Leoše Raibra stalo jedním z prvních poskytovatelů klinických informačních systémů ve střední Evropě, kteří prošli náročnou certifikací zdravotnického prostředku třídy IIb podle nařízení MDR. (Foto: Stapro)

PŘEČTĚTE SI: Medevio digitalizuje komunikaci lékaře a pacienta. Na přetížení zdravotního systému ukázala až pandemie

V roce 2020 Zdeněk Jirsa a Milan Kudrna po více než 30 letech podnikání vytvořili holding Fons JK Group a vložili do něj podíly ve společnostech Bionik Stapro Group, Laboratoř lékařské mikrobiologie, Medila a Stapro. Ve zdravotnické oblasti tak už mají řadu let zkušeností. Dokladem toho je i to, že jako přední poskytovatel IT řešení v oblasti zdravotnictvímá  Fons JK Group na českém trhu v oblasti medicínských informačních systémů dominantní postavení.

Od investic do společností, které mohou nejen české zdravotnictví výrazně posunout vpřed, si hodně slibují i v Moondust Ventures. „Pro nás je spolupráce s tak silným partnerem, jako je Fons JK Group nesmírně důležitá. Spojení expertizy, kontaktů a kapitálové síly obou týmů nám umožní investovat do společností, které řeší nové společenské potřeby jako je například zvýšení účinnosti, dostupnosti a včasnosti léčby.  Tato spolupráce je nejen ekonomicky zajímavá, ale i lidsky obohacující,“ konstatoval Marios Nicolettis.

Investiční společnost v současnosti spravuje privátní portfolio investic v technologických společnostech v ranném stádiu rozvoje (pre-seed a seed) z České republiky, Německa, Francie, Švýcarska a Izraele. Může tak najít se společností Fons JK Group výrazné synergie. Pardubická společnost, která například vlastní síť biochemických laboratoří Medila, společně s Univerzitou Pardubice založila spin off společnost Lipidica. Ta má za cíl  uvést na trh patentovanou lipidomickou metodu diagnostiky rakoviny slinivky břišní. Projekt se opírá o základní výzkum v oblasti využití analýzy lipidomu, propojený s matematickým modelováním a algoritmy umělé inteligence.

Hlavní vizí společnosti Lipidica je vyvíjet a prosadit efektivní, laboratorní, neinvazivní a včasnou diagnostiku zhoubných novotvarů. (Foto: Lipidica)

PŘEČTĚTE SI: Z vědy bude byznys. První spin-off vzešlý z Univerzity Pardubice se jmenuje Lipidica

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články