Z vědy bude byznys. První spin-off vzešlý z Univerzity Pardubice se jmenuje Lipidica
Zavést screeningový program zaměřený na karcinom pankreatu. To je cíl nově vzniklého spin-offu Lipidica. (Foto: Lipidica)

Z vědy bude byznys. První spin-off vzešlý z Univerzity Pardubice se jmenuje Lipidica

7. kvě 2023 Ondřej Černý 2 min

Univerzita Pardubice má svou první spin-off společnost. Jmenuje se Lipidica a společně s firmou FONS JK Group, která provozuje klinické laboratoře a IT společnosti zaměřené na zdravotnictví, plánuje převést do praxe metodu, která umí včas odhalit rakovinu slinivky břišní.

Výzkumný tým profesora Michala Holčapka z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice získal se svým týmem pracujícím na projektu odhalujícím potenciální roli lipidů při včasné diagnostice rakoviny v roce 2013 podporu v rámci prestižního programu ERC CZ. Program se zaměřuje na projekty tzv. „hraničního výzkumu“, tedy takové, které posunují hranici poznání bez ohledu na tradiční členění výzkumných pracovníků. Důležitými výstupy tohoto projektu byly dvě evropské patentové přihlášky týkající se nových možností včasné detekce karcinomu pankreatu či dalších typů nádorových onemocnění na základě lipidomické analýzy krve.

Tým analytického chemika Michala Holčapka totiž vyvinul metodu, která umožňuje diagnostikovat nemoc už v raném stádiu. Dokázal to analýzou lipidů a následnou vícerozměrnou statistickou analýzou z běžného vzorku krve.„Lipidomický test je neinvazivní a mohl by pomoci k zavedení screeningového programu. Ten by diagnostiku karcinomu slinivky břišní posunul směrem k včasnějšímu stadiu, kdy je větší šance úspěšné léčby a prodloužení života pacientů,“ říká Holčapek.

Změny koncentrací sledovaných molekul lipidů v krvi mají podobný profil i pro ostatní typy nádorů. „Plánujeme proto rozšíření metody a její uplatnění také u dalších typů rakoviny. To by mohlo v budoucnu znamenat, že lékaři využijí jeden testovací postup pro zjištění několika druhů rakoviny,“ dodal Holčapek.

PŘEČTĚTE SI: Od zklamání k patentům. Čeští vědci ověřují novou metodu detekce rakoviny slinivky v časném stádiu

Z vědy snad byznys

Je to zásadní krok pro Univerzitu Pardubice. Jsem rád, že jsme našli partnera, který se rozhodl finančně podpořit další výzkum. Založení spin-off firmy znamená, že máme šanci tento přelomový objev posunout do další fáze, která by z něj udělala celosvětově využívanou metodu,“ uvedl rektor Univerzity Pardubice Libor Čapek.

Rakovina slinivky břišní je desátý nejčastější typ karcinomu. Rozpoznat nemoc včas je složité, protože nemá žádné typické příznaky. Na světě neexistuje v současné době žádný schválený neinvazivní způsob včasné detekce ani žádný preventivní screeningový program. Pozdní diagnostika je hlavním důvodem vysokého procenta úmrtí. Onemocnění podlehne až 87 procent pacientů. Jen v roce 2022 bylo v České republice diagnostikováno více než 2 400 nových případů.

Včasná diagnóza výrazně zvyšuje účinnost existujících léčebných metod a šanci pacientů na přežití. Tento společný projekt je i pro nás velká příležitost posunout prevenci a péči o zdraví lidí na další úroveň,“ konstatoval Zdeněk Jirsa, člen správní rady holdingu FONS JK Group.

V současnosti probíhá klinická studie pro ověření funkčnosti metody lipidomického testu LDPC. Její ukončení je plánováno do konce roku 2025. Pokud se v praxi ověří její použitelnost pro skupiny lidí s vysokým rizikem vzniku karcinomu pankreatu, je dalším cílem realizace národního programu včasného záchytu onemocnění (screeningový program).

PŘEČTĚTE SI: Nápad z univerzity? Pokud nezaložíte spin-off, můžete čelit i žalobě

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články